"A többiek a cigisdoboz után nyúlnak, én meg előveszem a Rubik-kockát"

A 20 éves egyetemista állítja, hogy semmivel sem jobb a memóriája, mint egy átlagembernek, csupán megtanulta használni. Az eredmények ők igazolták: október végén Bangkokban 19 kockából 19-et kirakott vakon, s ezzel elhozta a világbajnoki címet.

Nem átmatricázni, kirakni

A fejtörők akár a fűszerek az ételben: nem ezek adják a fő tápanyagot, de nélkülük unalmasabb az okosodás folyamata, kevésbé vonzó és élvezetes. (Mérő László) "Meg voltam róla győződve, hogy a Rubik-kocka a világ legbonyolultabb dolga, és csak nagy, komoly, fehér szakállas matematikusok és tudósok tudják kirakni. Aztán 2006 nyarán kezembe akadt az otthoni darab, és úgy döntöttem, ki kell raknom" – kezdi történetét Endrey Marcell, Rubik-világbajnok, akinek persze elsőre ugyanúgy nem ment, mint a legtöbb lelkes amatőrnek. – "Mivel 21. századi ember vagyok, ráadásul informatikus, segítséget kerestem az interneten, és úgy tanultam meg kirakni. Utólag bánom, és ezt azóta azzal kompenzálom, hogy ha új típusú változatok kerülnek a kezembe, akkor mindig nagy örömmel próbálkozom először, és csak utána keresek segítséget" – teszi hozzá.

A fiatalember aztán egy véletlen egybeesésnek köszönhetően került be a magyar kockázók élmezőnyébe: egy évre rá, hogy először kirakta a színes 3x3x3-as kockát, Budapesten rendezték meg a 4. világbajnokságot, amire ő maga is "benézett". Ott ragadt.

A versenyeken bár 19 versenyszám van, Marcell négyet érez igazán magáénak. "2008-ban azzal az ambícióval indultam, hogy a négy vakon kirakás versenyszámból én akarok lenni Magyarországon az első" - magyarázza, és mint mondja, sosincs vége a kihívásoknak, hiszen az egyikből világrekordot ért el, a másik kettő számból Európa-rekordot – ebből egyet most elnyertek tőle –, a negyedik pedig meg még nem sikerült versenyen. A versenyzők és a sportág azonban nagyon gyorsan fejlődik, így megállni, lazulni nincs idő, amíg van kedve hozzá, csinálja, a cél mára a világrekord, mind a négy említett számból.

A multivakon kirakás: A versenyzők minden versenyre a saját kockáikat viszik. 60 percük van arra, hogy az általuk megjelölt mennyiségű, összekevert kockát memorizálják, majd bekötött szemmel, emlékezetből kirakják.

A játék öröme

"Sokan mondták már, hogy milyen flegma képet vágok, amikor ki van rakva előttem a kocka. De nem erről van szó. Több százezer kirakás után nyilván az a kezdeti, meg nem ismételhető lelkesedés elveszik, de ez nem jelenti azt, hogy ne élvezném. Ez sport, kikapcsolódás is: egy-egy nehéz óra után a többiek nyúlnak a cigisdoboz után, hogy ők ezt nem bírják ki nikotin nélkül, én meg előveszem a kockát. És már más aspektusok váltak fontossá: például hogyan lehet az ember annyira koncentrált, hogy végig tudjon figyelni, vagy hogyan lehet még gyorsabb mozdulatokkal végezni vele" – meséli arra a kérdésünkre, hogy mi lelkesíti ennyi év után is.

A titok: alvás, koncentráltság

A fiatalember az alvásra esküszik, mert kialvatlanul biztos, hogy elvérezne. Nagy ellensége még az izgulás is, ahogy ő mondja, a megfeszített, fenntartott koncentráció kemény feladat a kamerák és a nézők kereszttüzében. Átlagosan egy órát gyakorol naponta, versenyek előtt 3-4 órát is, de nem ritka, hogy belefeledkezik, és reggeltől estig kockázik. Az egyetemista nem győzi hangsúlyozni, hogy a látszattal ellentétben azonban ez tipikusan társas elfoglaltság, egyedül Rubik-kockát rakosgatni cseppet sem élvezetes, érdemes csatlakozni a "kockás maghoz", akik jellemzően fiatalok, mérnökök, informatikusok, bölcsészek vegyesen.

Marcell már többféle kirakási stratégiát elsajátított, tanult másoktól, sőt , ott a következő volt a technika: egy útvonalon végigmentem, és a képeket, illetve sztorikat, amiket a keverésből gyártottam, sorban elhelyeztem egy előre fixen elkészített 'útvonalon'. A saját lakásunkon haladtam végig, a szobámból kiindulva, aztán pedig mintha körben forognék, végigsétálnék, jött a fürdőszoba, a testvéreim szobája, a konyha stb., és ezekbe szépen, sorban 'bepakolom' a kockákat. Ezt 41 percig memorizáltam, 12 perc alatt pedig kiraktam, ami lassúnak számít, a többiek éppen fordítva szokták."

Szellemi frissesség, ínhüvelygyulladás

Általánosan elterjedt, hogy a logikai játékok, fejtörők fejlesztik a térlátást, a gondolkodást is, egyben a szellemet frissen tartják, de Marcell szerint ez olyan, mintha mindenáron bele akarnánk magyarázni valamibe, hogy miért jó. "Amikor ilyet hallok, hogy az orvosok a teniszkönyököt gyógyítják vele, meg hogy a KRESZ-vizsgán is jobban átmegy a segítségével az ember, akkor mindig elmondom, hogy ez pusztán élvezetes elfoglaltság: kompetetív sport és egyben kikapcsoló szórakozás." És ha már mindenáron az egészségügyi szempontokat hangsúlyozzuk, annyit elárul nevetve, hogy azért ínhüvelygyulladást lehet tőle kapni.

Endrey Marcell (20) Budapesti diák, a BME informatikus, illetve az ELTE szabadbölcsész hallgatója. Öt éve foglalkozik komolyabban a Rubik-kockával, 2011-ben, a 6. Rubik-kocka világbajnokságon, Thaiföldön világbajnok lett multivakon kockarakásban. Egy ír punkzenekar tangóharmonikása, hobbiból zongorázik.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció