A tejtermékektől valóban okosabbak leszünk

Azoknál a felnőtteknél, akik naponta legalább egyszer fogyasztanak tejterméket, sokkal jobb a gondolkodási készség, mint azoknál, akik soha nem isznak tejet - állítják a Dél-Ausztráliai Egyetem és a Maine-i Egyetem munkatársai.

A kognitív teszten azok érték el a legmagasabb eredményeket, akik naponta a legtöbb tejterméket fogyasztották. A kutatók széleskörű mérést végeztek, melynek segítségével a látáskészséget, a szavakra irányuló memóriát, az aktív memóriát, az ok-okozati összefüggések felismerését, valamint a magasabb szintű szerveződést vizsgálták.
A Georgina Crichton (Dél-Ausztráliai Egyetem) és Merrill "Pete" Elias (Maine-i Egyetem) vezette tanulmányban 972 felnőtt vett részt, akik kórtörténete nem tartalmazott stroke-ot (szélütés), szellemi hanyatlást (demencia), vagy vesebetegséget. Az 1975-ben kezdődő vizsgálat a 30 évet felölelő periódusával egyedülálló abban, hogy meghatározta a neuropszichológiai készségek összefüggését az öregedéssel, a vérnyomással, a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint az azokat elősegítő tényezőkkel.

Az étrendi tényezőkre vonatkozó kérdőívet a résztvevők 2001 óta töltik ki rendszeresen. Az alanyok mintegy harmada számolt be arról, hogy naponta fogyaszt tejterméket, és mintegy felük heti kettő-hat alkalommal. A sajt bizonyult a legnépszerűbb tejterméknek, míg a résztvevők mintegy egyharmada napi legalább két és fél csésze tejet fogyasztott, leginkább annak zsírmentes formáját. Az összetett statisztikai elemzés megállapította, hogy összefüggés van kognitív funkciók és a tejtermék-fogyasztás között - a korábbi vizsgálatok csak a tej vérnyomással, testtömeggel, szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint a demenciával való kapcsolatot taglalták.

Ugyanakkor a kutatók felhívják arra is a figyelmet, hogy a tejfogyasztás világszerte csökkenő tendenciát mutat, ezzel szemben az üdítőital-fogyasztás egyre nő. Az International Dairy Journal oldalain olvasható tanulmány végkövetkeztetése, hogy a rendszeres tejtermék-fogyasztással javítható a szellemi teljesítmény, és késleltethető, vagy akár meg is előzhető az időskori hanyatlás.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +27 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén feloszlik a köd, kissé felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag