A szeptemberi születésnap előnyei

HáziPatika

Sokak számára a szeptember egyet jelent a nyár végével, az időjárás hűvösebbre fordulásával, illetve az iskolakezdéssel. Azok azonban, akik ebben a hónapban jöttek a világra, az élet több területén is előnyökre számíthatnak a tudományos kutatások alapján.

A gyermekáldás hónapja

A Reader's Digest cikke szerint a tíz leggyakrabban előforduló születésnap közül kilenc is szeptemberre esik az Egyesült Államok lakossága körében. Természetesen ez a periódus nemcsak a tengerentúlon, hanem Magyarországon is kiemelt időszaknak számít a születések szempontjából. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból kiderül ugyanis, hogy az ősz első heteiben jön világra a legtöbb gyermek itthon: a 2014-2018 közötti időszak átlaga alapján 22 százalékkal több mint februárban, az újszülöttekben legkevésbé gazdag hónapban. Mi több, e téren csupán a július képes érdemben felvenni a versenyt a szeptemberrel.

Iskolai sikerek

A szeptemberben születettek szignifikánsabb több korai mérföldkövet érnek el iskolai fejlődésük során, mint a korábbi hónapokban született társaik. Emellett egy 48 ezer résztvevővel lefolytatott brit kutatás szerint 20 százalékkal nagyobb az esélyük arra is, hogy a későbbiekben elit oktatási intézményekbe nyerjenek felvételt, mint az augusztusi diákoknak.

Egyes kutatások szerint kifejezetten előnyös a szeptemberi születés
Egyes kutatások szerint kifejezetten előnyös a szeptemberi születés

Fizikai adottságok

Megfigyelhető tendencia, hogy a szeptemberben született emberek valamelyest alacsonyabb testtömeggel rendelkeznek, habár a születéskori súlyuk nem feltétlenül kisebb az átlagnál. Eközben viszont egy 2009-es, hétezer gyermek és édesanya bevonásával készült brit kutatás szerint a télen vagy tavasszal világra jöttekhez képest 5 milliméterrel nagyobb az átlagmagasságuk, aminek hátterében talán az édesanyák szülés előtti magasabb D-vitamin-szintje áll, köszönhetően a nyári napsütésnek. A fizikai előnyök közé vastagabb csontok is tartoznak: egészen pontosan 12,75 négyzetcentiméter különbséget mértek az összfelületben.

Fiatalkori bűncselekmények

A Torontói Egyetem, a Floridai Egyetem és a Northwestern Egyetem 2017-ben publikált felmérése szerint a szeptemberben született fiatalok nem csupán nagyobb valószínűséggel lépnek be a felsőoktatásba, de emellett kisebb eséllyel kerülnek börtönbe fiatalkori bűnözés következtében.


Korábban születnek, tovább élnek

Mit mondanak a 100 év feletti kort megélő emberek, mi lehet a hosszú élet titka? Részletek itt.

Az Amerikai Tudományos Akadémia (NAS) kimutatása szerint ősszel és télen átlagban egy héttel rövidebb ideig maradnak édesanyjuk pocakjában a babák, mint a tavaszi vagy nyári születésű csecsemők. Ugyanakkor a Chicagói Egyetem két kutatója, Leonid Gavrilov és Natalia Gavrilova felfedezte, hogy akik a szeptember és november közötti időszakban jönnek világra, nagyobb eséllyel érik meg a 100 éves kort. Ennek egy lehetséges oka, hogy szervezetük korábban találkozik a szezonális fertőzésekkel, ami hozzájárulhat az immunrendszerük megerősödéséhez. Ugyancsak kutatási eredmények utalnak arra, hogy az őszi gyermekekre nézve 30-90 százalékkal magasabb a tej-, tojás- és mogyoróallergia kialakulásának kockázata, illetve körükben 30 százalékkal magasabb az asztma előfordulási aránya.

Forrás: goodhousekeeping.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok napsütésre van kilátás, szinte felhő sem lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag