A szepszis enyhíthető, ha lehűtik a beteget?

A szepszis a szervezet gyulladásos reakciója a fertőzésre. Gyakran eredményez szeptikus sokkot, amely vezető halálozási okként van számon tartva az intenzív gondozó egységekben. Az enyhe hypothermia könnyen előidézhető a klinikai gyakorlatban, és értékes eszköz lehet a humán szepszis kezelésére - állítják a francia Brest Egyetem kutatói.

Az enyhe hypothermia (azaz túlzott lehűlés) csökkentheti a szepszis - egész testben végbemenő - oxigéntranszportra kifejtett hatását, és alkalmas módszer lehet a kórházi betegek kezelésére is. (Szepszis: sebfertőzés miatt fellépő súlyos betegség, vérmérgezés).

A hipotermikus körülmények között tartott kísérleti patkányokon végzett kutatások eredményei azt mutatják, hogy a szepszis kialakulása lassabban ment végbe, mint a normál körülmények közt tartott társaik esetében, és előbbiek hosszabb ideig is éltek.

A kutatás eredményeit a Tapasztalati Biológiai Társaság Prágában megrendezett éves gyűlésén mutatták be.

Új kutatások során kimutatták, hogy a normál körülmények (38°C) közt tartott szepszises patkányok esetében csökkent a tüdőből az életfontosságú szervekbe való, vérrel történő oxigénszállítás képessége, ellentétben az enyhén hipotermikus körülmények (34°C) alatt tartott patkányokkal. A hipotermia jótékony hatással lehet azon szeptikus betegekre, akiknek oxigénfelvétele a körülményekkel szabályozható oly módon, hogy a vörösvértestek pigmentjeinek (haemoglobin, Hb) oxigénszállító képességét növeli, így ellensúlyozva a szepszis káros hatásait.
Normál körülmények közt kialakulhat a szeptikus sokk, ami többszervi diszfunkciót (működésbeli elégtelenséget), valamint az esetek 60 százalékában halált okozhat.

Ezekre az eredményekre építkezve a kutatógárda kísérleti-klinikai vizsgálatot végez az enyhe hipotermiás módszer hatékonyságával, biztonságával, gyakorlatban való alkalmazhatóságával kapcsolatban. Kiderül, mennyire lesz hasznos a humán szeptikus sokk kezelésében.

A kísérleti tanulmányt a bresti kórházban dolgozó Erwan L'Her professzor végezte a Bresti Egyetem OPRHY laboratóriumában dolgozó kollégáinak segítségével.

"A korábbi eredményeink alapján megállapíthatom, hogy az enyhe hipotermia biztonságos és egyszerű módszer a szeptikus sokkban szenvedő betegek számára, komolyabb mellékhatások nélkül" - magyarázta Karelle Leon, a kutatás másik vezetője.

A hipotermiát gyakran alkalmazzák kórházban fekvő betegeken, az agy későbbi károsodásoktól való megóvásának érdekben, egy hosszabb ideig tartó betegség után.

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kialakulása

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+10, +18 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban kedden délelőtt délnyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet, egyre többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag