A szepszis enyhíthető, ha lehűtik a beteget?

A szepszis a szervezet gyulladásos reakciója a fertőzésre. Gyakran eredményez szeptikus sokkot, amely vezető halálozási okként van számon tartva az intenzív gondozó egységekben. Az enyhe hypothermia könnyen előidézhető a klinikai gyakorlatban, és értékes eszköz lehet a humán szepszis kezelésére - állítják a francia Brest Egyetem kutatói.

Az enyhe hypothermia (azaz túlzott lehűlés) csökkentheti a szepszis - egész testben végbemenő - oxigéntranszportra kifejtett hatását, és alkalmas módszer lehet a kórházi betegek kezelésére is. (Szepszis: sebfertőzés miatt fellépő súlyos betegség, vérmérgezés).

A hipotermikus körülmények között tartott kísérleti patkányokon végzett kutatások eredményei azt mutatják, hogy a szepszis kialakulása lassabban ment végbe, mint a normál körülmények közt tartott társaik esetében, és előbbiek hosszabb ideig is éltek.

A kutatás eredményeit a Tapasztalati Biológiai Társaság Prágában megrendezett éves gyűlésén mutatták be.

Új kutatások során kimutatták, hogy a normál körülmények (38°C) közt tartott szepszises patkányok esetében csökkent a tüdőből az életfontosságú szervekbe való, vérrel történő oxigénszállítás képessége, ellentétben az enyhén hipotermikus körülmények (34°C) alatt tartott patkányokkal. A hipotermia jótékony hatással lehet azon szeptikus betegekre, akiknek oxigénfelvétele a körülményekkel szabályozható oly módon, hogy a vörösvértestek pigmentjeinek (haemoglobin, Hb) oxigénszállító képességét növeli, így ellensúlyozva a szepszis káros hatásait.
Normál körülmények közt kialakulhat a szeptikus sokk, ami többszervi diszfunkciót (működésbeli elégtelenséget), valamint az esetek 60 százalékában halált okozhat.

Ezekre az eredményekre építkezve a kutatógárda kísérleti-klinikai vizsgálatot végez az enyhe hipotermiás módszer hatékonyságával, biztonságával, gyakorlatban való alkalmazhatóságával kapcsolatban. Kiderül, mennyire lesz hasznos a humán szeptikus sokk kezelésében.

A kísérleti tanulmányt a bresti kórházban dolgozó Erwan L'Her professzor végezte a Bresti Egyetem OPRHY laboratóriumában dolgozó kollégáinak segítségével.

"A korábbi eredményeink alapján megállapíthatom, hogy az enyhe hipotermia biztonságos és egyszerű módszer a szeptikus sokkban szenvedő betegek számára, komolyabb mellékhatások nélkül" - magyarázta Karelle Leon, a kutatás másik vezetője.

A hipotermiát gyakran alkalmazzák kórházban fekvő betegeken, az agy későbbi károsodásoktól való megóvásának érdekben, egy hosszabb ideig tartó betegség után.
hirdetés
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban szerdán délelőtt nagyrészt borult lesz az ég, az Alföld északi részein lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag