A mikrobák mindent elárulnak a gyilkosságról

Amikor a rendőrség vizsgálja a gyanús halálesetek, az egyik legfontosabb kérdés, hogy mikor következett be az áldozat halála. A Science tudományos magazinban megjelent tanulmány alapján a törvényszéki szakértők és nyomozók pontosabb válaszra számíthatnak a jövőben a gyilkosságok időpontjáról.

Az emberi testet lebontó mikrobák és más élőlények tanulmányozásakor a kutatók azt fedezték fel, hogy ezek keverékének összetétele megváltozik az idő előrehaladtával, sőt a halál óta eltelt idő függvényében világosan követhető mintázatot adnak.
"A folyamat nagyon időfüggő és kiszámítható" - mondja Jessica Metcalf, a University of Colorado tudományos főmunkatársa, a tanulmány vezető szerzője. A kutatás eredményeként nagyon pontosan meg tudják már mondani, hogy adott idő elteltével miféle baktériumok fognak megjelenni.

Ez történik a testünkkel a halálunk után - videóval

Mennyire igaz a mondás: "porból lettünk, és porrá leszünk"? Most egy rövid videó segítségével megtudhatja, mi történik a testünkkel halálunk után. Kattintson, nézze meg!

A nyomozók jelenleg többféle módszert alkalmaznak a halál időpontjának tisztázására, beleértve a test merevségének és a holttesten lévő rovaroknak a felmérését, de ezeknek a módszerek nem tökéletesek. S emiatt a gyilkos kicsúszhat az igazságszolgáltatás kezéből vagy tévútra kerülhet a nyomozás. A halál pillanatának pontos megállapítása ugyanis segíthet leszűkíteni a gyanúsítottak listáját, megerősítve, vagy cáfolva az alibijüket.

Metcalf és kollégái arra számítanak, hogy a mikrobák pontosabb eredményt adhatnak. A módszer kifejlesztése érdekében a tudósok először is elhelyeztek négy holttest - kettőt télen és kettőt a következő tavasszal - egy erre a célra biztonságosan elkerített, de nyílt területen Texasban. Ezt a helyet a kutatók a lebomló szervek tanulmányozására használják.

A csapat többször is elemezte a tetemeken megjelenő baktériumokat, gombákat és más mikroorganizmusokat, illetve a holttestek alatt felgyülemlő szennyezést. A kutatók a halál időpontját 2-4 napon belülre tudták szűkíteni a haláltól eltelt első 25 nap után, évszaktól függetlenül.

A tetemen megjelenő baktériumokból következtetnek a kutatók

A tetemen megjelenő baktériumokból következtetnek a kutatók

"Bizonyos értelemben a mikrobák a halál tanúi. Ahogy lebontják a testet, információkkal segítik a nyomozókat a gyilkosság megoldásában" - mondta Metcalf.

A mikrobák nagy karriert futhatnak be a kriminalisztikában. Az egyes emberek ugyanis kizárólag rájuk jellemző módon hagyják hátra a mikroorganizmusaikat. Így elképzelhető, hogy egy napon meg lehet mondani ennek alapján, hogy ki használt egy gyilkos fegyvert. De az sem elképzelhetetlen, hogy a mikrobiális nyomai alapján követni lehet egy potenciális terrorista mozgását.

Forrás: npr.org

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +27 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén feloszlik a köd, kissé felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag