A legjobb tudományos csajozós duma

Kapcsolatot találtak a szexuális aktivitás és a telomerek hossza között. A telomerek a védőburkolatok a DNS végén, amelyeket gyakran kapcsolnak a jobb egészséghez és a hosszabb élethez.

A kutatók azt vizsgálták 129 magas és alacsony fokú stressznek kitett anyánál, hogy a vérükben és két sejtpopulációban a telomerek hossza hogyan változott egy hét alatt. Az alanyoktól azt is megkérdezték, hogy milyen gyakran voltak szexuálisan aktívak.

szex
A szexuális aktivitás a legélvezetesebb módja az élettartam-kilátások javításának

"A telomerázaktivitást PBMC-kben (perifériás vér mononukleáris sejtekben) mértük. Az elemzések nem mutattak statisztikailag szignifikáns összefüggéseket a telomerhosszal és a jelenlegi kapcsolatra vonatkozó elégedettséggel, a konfliktusokkal vagy a megfigyelt stresszekkel kapcsolatban" - írják a szerzők. Ezzel szemben azoknak a nőknek, akik a hét folyamán bármilyen szexuális akcióról számoltak be, sokkal hosszabb telomereik voltak. Különböző életkorú, más testtömeg-indexű, eltérő stresszhelyzetben lévő és minden más résztvevőre is igaz volt ez.


Bár lehet, hogy van köztük kapcsolat (a tanulmány azonban túl kicsi ahhoz, hogy ezt véglegesen ki lehessen jelenteni), valójában semmiféle következtetést nem lehet ezekből az adatokból levonni. Valószínűleg az lehet a felfedezés kulcsa, hogy az egészségesebb emberek több szexre hajlamosak.

Nem a DNS-szálak végét burkoló telomerek vizsgálta a legjobb előrejelző módszer annak megállapítására, hogy az adott személy még meddig fog élni. Jobb például megfigyelni, hogy adott életkorban adott személy mennyire képes felmenni a lépcsőn vagy végiggyalogolni egy rövid távolságot. Részletek!

A kutatás azonban hozzájárulhat a szexuális aktivitás növekedéséhez, hiszen ennek alapján a csábítás immár (ha nem is erős bizonyítékok alapján) tudományos szintre léphet. Nem hazudik ugyanis az a férfi, aki azt ígéri potenciális partnerének, hogy ha ágyba bújik vele, meghosszabbíthatja az életét. Hiszen a telomerek hossza, pontosabban rövidülése összefüggésben van az öregedéssel, amit már sok kutatás bizonyított.

Forrás: IFL Science

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +14 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon és a középső orszgrészben helyenként párás maradhat a levegő, másutt többnyire gyengén felhős, napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek