A hormonok és a rövid téli napok váltják ki az agressziót

Az Indiana Egyetem kutatói felfedeztek egy hormonális mechanizmust, amely összekapcsolja a rövid téli napokat a gyengébbik nem fokozott agressziójával. Legalábbis a hörcsögöknél. Ez a mechanizmus eltér attól, amely ugyanezt a választ kontrollálja a hímeknél.

A munka, amely a nemi hormonok és azagresszióközötti kapcsolatot igyekezett elemezni, a kutatások előrehaladásával az emberek esetében is hasznos lehet olyan területeken, ahol nem sikerült még megfelelő kezelést kidolgozni az agresszióval szemben. A tanulmány a Proceedings of the Royal Academy B. folyóiratban jelent meg.
Nikki Rendon, a tanulmány vezető szerzője elmondta, az eredmények első alkalommal mutatják meg, ahogyan a melatonin közvetlenül a mellékvesékre hat a nőstényekben, s kiváltja a szezonális agressziót az ivarmirigyek hormonjaival együtt. Ez a mechanizmus jelentősen eltérően működik a hímeknél.

10 mondat, ami leleplezi a passzív-agresszív viselkedést

Sokszor hátrálunk meg a konfliktusok elől - nem vállalva őszintén érzéseinket. Ha valaki rendre így jár a konfliktushelyzetekben, az passzív-agresszív módon viselkedik. Honnan ismerjük meg a passzív-agresszív embert? - Például ezekből a mondatokból

A kutatásban az Indiana Egyetem más tudósai is részt vettek, így Gregory Demas biológia professzor és Dale Sengelaub, a pszichológiai és agyi tudományok professzora. Rendon tagja volt annak a csapatnak, amely Demas laboratóriumában felfedezte a kapcsolatot a rövidebb napok és az állatoknál tapasztalható agresszió között. Demas korábbi kutatásai pedig kimutatták, hogy télen a hörcsögöknél megjelenő agresszió nem a téli időszakban kevésbé aktív ivarmirigyeknek, hanem inkább a mellékvesék hormonjainak köszönhető.

A hörcsögökön végzett kutatás alapján a nőstények agresszívabbak a téli hónapokban

A hörcsögökön végzett kutatás alapján a nőstények agresszívabbak a téli hónapokban

A melatonint a szervezet a sötétben termeli, nappalra lecsökkenti a szintjét. Ez a hormon az alvási ciklust szabályozza, megnöveli a REM-fázis hosszát, s élénk álmokat eredményez. A mellékvesében termelődő szex-szteroidról, a dehidroepiandroszteronról (DHEA) viszont kimutatták, hogy befolyásolja az agresszió szintjét az emlősök és madarak, esetleg az emberek esetében is. A versenysportolóknak tilos a DHEA szedése, mert jogosulatlan előnyt szerezhetnek vele.

Egy másik korábbi kutatás Demas laborjában pedig azt találta, hogy a melatonin - az agyalapi mirigyben termelődő úgynevezett adrenocorticotroppal együtt - megnöveli a DHEA termelését mellékvesékben és fokozza a hatását is a férfiaknál.

Ezzel szemben Rendon és munkatársai most azt mutatták ki, hogy a melatonin közvetlenül a mellékvesékre hat a nőknél, s kiváltja a DHEA termelését, anélkül, hogy az agyalapi mirigy hormon ebben közreműködne. Evolúciós szempontból nézve télen, amikor kevés a táplálék, az agresszió magasabb szintje előnyt jelent.

A kutatást szibériai hörcsögökön (Phodopus sungorus) végezték. Ennek a fajnak hasonló a mellékvese-rendszere, mint az emberé. Ez egy erősen territoriális faj, azaz nem tűrik el a betolakodókat a területükön, és roppant agresszív módon lépnek fel ellenük. A rövidebb napok idején az agresszivitás foka magasabbra emelkedett. Sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy ezért a nőstényeknél elsősorban a melatoninszint változása a felelős. Egyre inkább nyilvánvaló, hogy a nemi hormonok fontos szerepet játszanak az agresszió kontrollálásában a hímeknél és a nőstényeknél egyaránt. Hogy ezek az eredmények mennyire vonatkoztathatók az emberekre is, azt még nem tanulmányozták kellőképpen. Rendon szerint azonban fontos, hogy növeljük a tudásunkat ezen a területen, hiszen a hormonok agresszióra és társas viselkedésre gyakorolt hatásáról folyó viták elsősorban a tesztoszteron és a férfiak agressziója közötti összefüggés körül forog elsősorban.

Forrás: News Medical

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag