-3° - +7°
Kettős front

A hely, ahol gyilkos kórokozók ezreit őrzik

1915 telén egy Ernest Cable nevű közlegényt meglehetősen rossz állapotban szállították be a franciaországi Wimereux-ban található kórházba. A brit katona az első világháború nyugati frontján harcolt, ám nem az ellenségnek köszönhette, hogy ledőlt lábáról, hanem a Shigella flexneri nevű baktériumnak, amely vérhast okoz. Nem sokkal később meghalt, testéből pedig egy katonai bakteriológus mintát vett. Ezzel kezdődött a világ legrégebbi baktériumgyűjteményének immáron 100 éves története.

Miközben hetek óta a vírusokkal, pontosabban a SARS-CoV-2 nevű koronavírussal foglalkozik az egész világ, nem szabad elfelejtkezni a baktériumokról sem. Ezek ugyanis a mikroorganizmusoknak sokkal népesebb táborát adják, mint a vírusok vagy gombák, és ugyanúgy képesek megfertőzni, megbetegíteni, megbénítani, sőt legrosszabb esetben ölni is. Hajlamosak vagyunk úgy gondolni rájuk, mint a világunk megszállóira, az élet támadóira, ám ahogy a The Washington Postban megjelent cikkében Stephen Jay Gould evolúciós biológus írta: a baktériumok jóval előbb léteztek a Földön, mint az emberek, az élet első és sokáig domináns formáját jelentették.

Leleplezték a baktériumok újabb trükkjét

Az antibiotikumok széles körű elterjedése és nem előírásszerű használata okolható elsősorban azért, hogy a velük szemben rezisztens baktériumok megjelentek. Ezek jelentik világszerte az egyik legnagyobb veszélyt az egészségre. Ráadásul egyre ravaszabb, kifinomultabb trükkökkel védekeznek. A témáról részletesebben itt olvashat.

Egy élő könyvtár, ahol "gyilkosokat" lehet kikölcsönözni

A National Collection of Type Cultures (NCTC, a brit nemzeti törzsgyűjtemény) londoni épületében pedig továbbra is ők kapják a főszerepet. Nagyjából 6000 baktériumtörzset tartanak itt nyilván, amelyek 900 fajhoz tartoznak. Természetesen nemcsak a gyűjtés, rendszerezés és raktározás az intézmény célja, hanem a kutatások támogatása is. Egyfajta baktériumkönyvtárként üzemelnek: a megfelelő igazolások birtokában klinikai mikrobiológusok a világ bármely pontjáról "kölcsönözhetnek" mintát a gyűjteményből tanulmányaikhoz, kísérleteikhez.

Cable közlegény "gyilkosát" például nemrég Kate Baker, a Liverpool Egyetem tudósa kedvéért keltették újra életre fagyasztott állapotából. A mikrobiológus csapata azt vizsgálta ugyanis, hogy a Shigella flexneri hogyan fejlődött az elmúlt évszázad során. Ugyanis ez a baktérium még korunkban is sokakat fertőz meg: évente nagyjából 164 ezer ember - nagyrészt gyermek - halálát okozza. A kutatók szekvenálták az NCTC1 (a gyűjteményben sorszámmal nevezik el az egyes mintákat) genomját, és összehasonlították az 1954-ben, 1984-ben és 2002-ben levett mintákkal. Vizsgálatuk azt mutatta, hogy 100 év alatt mindössze a baktérium genomjának 2 százaléka változott meg, de ennyi elég volt ahhoz, hogy fertőzőbb és a gyógyszerekkel szemben ellenállóbb legyen.

A gyűjteményben található baktériumtörzseket kutatásokhoz ki lehet kölcsönözni. Fotó: Getty Images
A gyűjteményben található baktériumtörzseket kutatásokhoz ki lehet kölcsönözni. Fotó: Getty Images

Amikor a tudósok is megfertőződtek

A gyűjteményt hivatalosan 1920-ban nyitották meg Londonban 200 baktériumkultúrával, amelyeket Sir Frederick William Andrewes patológus adományozott. A szervezet a következő egy évben 2000 mintát szolgáltatott kutatásokhoz különböző intézményeknek. Akkoriban a baktériumokat élő állapotban agaragar (tengeri vörösmoszatokból nyert poliszacharid-keverék) és tojássárgája alapú táptalajon kitenyésztve, paraffin gyantával lezárva bocsátották rendelkezésre.

Magyarországon is létezik baktérium-gyűjtemény

Az Orvosi Baktériumok Magyar Nemzeti Gyűjteménye (HNCMB) főleg orvosi jelentőségű baktériumokat tart fenn. A törzsgyűjtemény az Országos Epidemiológiai Központ (korábban Országos Közegészségügyi Intézet) része. Elsődleges funkciója a közegészségügy és a kórházi laboratóriumok, valamint kutató és oktató intézetek ellátása. Jelenleg a gyűjtemény közel 4000 törzset tart fenn, amelyek 60 genusba sorolhatók és több mint 250 baktériumfajt képviselnek, köztük az Escherichia coli 410, a Salmonella és Shigella fajok 375 és 154 törzse található. A törzsgyűjtemény több mint 2000 referencia törzset tartalmaz (rendszertani vagy antigén típustörzsek és más, tudományos, oktatási vagy ellenőrző szempontból jelentős törzsek). Ezek és további, ismert származású és rendszertani besorolású törzsek bárkinek a rendelkezésére állnak, aki az adott rendszertani egységekbe tartozó baktériumokból kisebb-nagyobb törzsszámmal kíván vizsgálatokat végezni. Ezen kívül több BSL 3-as besorolású, veszélyes kórokozó baktériumot is megtalálható itt, de ezeket külső intézményeknek nem adhatják ki.

Biztonsági szabályokat még nem nagyon alkalmaztak, ennek is köszönhető, hogy 1922-ben három NCTC-kutatót is megfertőzött a tularémia, más néven nyúlpestis. Kísérletük során egy fertőzött tengerimalac lépét dörzsölték hozzá egy egészséges állat megkarcolt bőréhez, de közben az ő szervezetükbe is bejutott a Francisella tularensis nevű baktérium.

Manapság természetesen jobban ügyelnek a biztonságra. Az új mintapéldányokat először is agaragaron tenyésztik ki. Amennyiben életképesek és szennyezetlenek, cukorban gazdag krioprotektáns (olyan vegyület, amely megóvja a fagyás hatásaitól) szérumba keverik, és -33 C fokon 3-4 órán keresztül fagyasztják. Végül steril pamuttal dugaszolják le és üvegampullákba zárva tárolják 4 C-fokos hőmérsékleten.

Az igényelt mintákat egy London melletti elosztó központból szállítják ki, szigorú protokollt betartva, részletes kezelési útmutatóval együtt. A legtöbb baktérium biológiai biztonsági szintje (Biosafety Level, BSL) 2-es vagy 3-as, ami azt jelenti, hogy súlyos vagy akár halálos betegségeket terjesztenek, de ezekre van gyógymód. A 4-es szintbe jelenleg kizárólag vírusokat sorolnak. Tavaly összesen 3803 ampulla baktériumot küldtek 63 ország laboratóriumába. A "legnépszerűbbek" a következők voltak: a Clostridium (az álhártyás vastagbélgyulladás leggyakoribb okozója), az E.coli (több mint 360 törzzsel rendelkező baktériumfaj, az emberi bélrendszerben is megtalálható), a Staphylococcus (az egyik leggyakoribb gennykeltő baktérium), a Mycobacteriaceae (többek között a tuberkulózist és leprát okozók tartoznak ide) és a Salmonella nemzetség.


A kutatók öröksége

Az NCTC gyűjteménye folyamatosan gyarapszik. "50-200 törzset kapunk évente különböző forrásokból" - árulta el a The New York Times-nak Jake Turnbull mikrobiológus. Ezek között vannak újonnan felfedezett fajok, törzsek és vannak történelmi hagyatékból származóak is. Sok esetben kutatók ajándékozzák el életük munkásságát. 

A kapott mintákat szinte fennállásuk óta katalogizálják eredetük, rendszertani besorolásuk és speciális tulajdonságaik szerint is, hogy az adatbázisukban aztán többféle szempont alapján lehessen keresni köztük. Természetesen az elmúlt 100 évben ez a rendszer is fejlődött, és míg mondjuk az 1930-as években csupán egy kézzel írott levél kíséretében kaptak mintát, ma akár az adott baktériumtörzs teljes genom szekvencia-analízisét is mellékelik hozzá. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +7 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, de számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag