+10° - +25°
Nincs front

A férfi, aki soha nem fázik. Mi a titka?

Armin Opherden télen is csak rövid ujjú pólót hord - szerinte élete végéig is meglenne ebben a szerelésben. Az őt kemény mínuszokban megpillantó, zavarodott járókelőktől pedig előre is megértést kért egy interjúban.

A Rajna hideg, szeles partján adott nyilatkozatot a német lapnak, a Die Weltnek különleges "állapotáról" Armin Opherden. Ő ugyanis "az a férfi, aki nem fázik". Az ötvenéves düsseldorfi születésű üzemgazdász, aki jelenleg Monheimben él, furcsa szerelésben tűnt ugyanis fel az interjú alkalmából. Póló, farmer, tornacipő. Mint mondja, neki a mínusz tíz fok sem túl hideg, bár az interjú időpontjában mindössze fagypont körüli volt a hőmérséklet.

A helyes orrfújás technikája

A náthás embert messziről felismerni... no nem délceg járásáról, hanem dünnyögő hangjáról és hangos, trombitaszólóhoz hasonló orrfújásairól. Van, aki szinte észrevétlenül teszi, mások hatalmas "szólót" adnak elő. Mi a helyes orrfújási módszer? A folytatásért kattintson!

Így a Die Welt riportere mégsem kutyahidegben tesztelte a "jelenséget". Mindenesetre még nulla fok közelében sem volt a férfi libabőrös, az alkarját mutatta az újságírónak. Mindez az első pillanatra egészségtelennek tűnik, valójában Opherden egyszerűen csak keményen edzette magát. Markus de Marées, aki a híres kölni sportfőiskola edzéstudománnyal és sportinformatikával foglalkozó szakintézetében (Institut für Trainingswissenschaft und Sportinformatik der Deutschen Sporthochschule in Köln) dolgozik, úgy fogalmaz, hogy aki naponta kiteszi magát a hidegnek, annál egy idő után beindulnak az alkalmazkodási folyamatok.

Opherden Észak-Rajna-Vesztfália tartomány fővárosában nőtt fel, tehát nem extrém körülmények között nevelkedett. Ugyanakkor sok időt töltött a szabadban, a friss levegőn - az evezés különösen fontos szerepet játszott ebben. Legalábbis kezdetben, mert később még történtek dolgok. Ma már mezítláb megy a havon, kifejezetten hosszú kerékpártúrákat tesz. "Minden időt élvezni tudok" - mondja, és mindenkinek ajánlja, hogy több időt töltsön a szabadban.

Vannak emberek, akik nem érzékelik a hideget és nem fáznak

Vannak emberek, akik nem érzékelik a hideget és nem fáznak


A fázás jelenségéért a bőrben lévő számtalan szenzor, érzékelő a felelős. Ezek észlelik a külső hőmérsékletet - magyarázza de Marées, akinek a kutatási területe a magashegységi medicinán belül is a "magassági orvostudomány". (Ez az alág a német orvostudományban elterjedt felosztás szerint a nagy magasságban eltöltött idő hatását vizsgálja az emberi szervezetre, tudományterületeken átnyúló, interdiszciplináris megközelítésben.)

A bőr szenzorai információt továbbítanak az agy "hőmérsékletközpontjába", és onnan visszafelé információk mennek az egyes szervekhez. Ha hideg van, előbb a bőr vérellátása csökken. Ezután következik a "libabőr", ami szintén a vérellátás extrém visszafogásának az eredménye. Ilyenkor a szervezet a létfontosságú szervek, a szív, az agy és a vese működésének a biztosítására koncentrál.

Betegség nyomait eddig egyetlen orvos sem észlelte Opherden szervezetében. Náthára, megfázásra, köhögésre Opherden nem emlékszik. Pajzsmirigy-túlműködés lehet a különleges hidegérzékelésért felelős - de Marées szerint. (Ám ezt Opherden szerint egy szakorvos kizárta már az ő esetében.) A hormonháztartás felborulása vagy az elhízottság szintén vezethet hasonló tünetekhez, de a Die Welt újságírója szerint csak rá kell nézni Opherdenre, és sem elhízottságra, sem hormonzavarra nem utal nála semmilyen jel.

Opherden tényleg nem öltözik fel a hidegben sem, így még egy pulóvert sem vesz fel. Ez a járókelőket meg szokta döbbenteni, sokan meg is szólítják az utcán. Különösen a feleségét zavarja, ha együtt sétálnak, és idegenek javasolják a férjének, hogy öltözzön fel. Ám Opherden már egy pulóverben sem érzi jól magát. Ezért megértést kért - az interjúban is hangsúlyozta ezt.

De hogy végül is mi vezetett ehhez a különleges edzettségi állapothoz - nos, ehhez az evezéshez kell visszatérni. Már gyerekkorában is érdekelte Opherdent az időjárás, különösen mert az evezéshez tudni kellett, hogy milyen idő lesz másnap vagy aznap. Illetve a vízállásjelentések is fontosak voltak. Mobiltelefon még nem volt, így sokszor maguk mentek a vízpartra, ellenőrizni a körülményeket. Közben időjárással kapcsolatos képekre specializálódott fotósként is ismertségre tett szert, s még több időt töltött a természetben. Persze akkor sem öltözik fel jobban, amikor természetfotókat készít.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok fokozatosan feloszlanak, napos és felhősebb területek váltakoznak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag