A beteg őssejtjeit használták fel az úttörő légcsőátültetéshez

Saját sejtjeitől megfosztott és ezeket a páciens őssejtjeivel helyettesített légcsövet ültettek be egy harmincéves kolumbiai asszonyba, az úttörő transzplantáció segítségével a nő új életet kezdhetett - olvasható egy szerdán megjelent tanulmányban.

Az operáció világelső a maga nemében és megmutatja, hogy a felnőttekből nyert őssejtek az átlalakított biológiai anyagokkal együtt "radikálisan javítják a sebészek abbéli képességét, hogy súlyos beteg pácienseket kezeljenek", mondta el Martin Birchall, a brit Bristoli Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője. "Úgy gondoljuk, ez a siker azt bizonyítja, hogy a sebészetben egy új kor hajnalán vagyunk."
A légcső elvesztése tragikus dolog és pótlásának megoldása során olyan súlyos problémákkal kellett szembenézni, mint az immunrendszer kilökődési reakciója, a sejtek ellenőrizhetetlen elhalása, az úgynevezett nekrózis, vagy a halálos vérzés. A tuberkulózisban szenvedő Claudia Castillo majdnem elvesztette bal tüdejét, amikor a bal tüdőfelet a légcsővel összekötő hörgője elfertőződött és olyannyira roncsolódott, hogy nem lehetett helyreállítani.
Az orvosok elmagyarázták neki, hogy megpróbálkozhatnak egy még nem kipróbált eljárással, hogy pótolják a roncsolódott légutat. "Eleinte nagyon féltem, mivel én voltam az első beteg, ám bíztam az orvosaimban" - árulta el Castillo egy sajtóközleményben. "Az, hogy elkerülhetem a fél tüdőm eltávolítását és csak a roncsolódott hörgőt pótolják, különleges esélyt kínált számomra a normál életbe való visszatérésre." Miután a beteg zöld utat adott, spanyol, olasz és brit tudósokból és orvosokból álló csapat szerveződött, ahol mindenki beleadta speciális tudását. A Padovai Egyetem által kifejlesztett új eljárást használva a tudósok egy high-tech mosóoldat segítségével eltávolítottak minden sejtet egy 51 éves donor légcsövéről, vagyis gyakorlatilag teljesen tisztára mosták. A következő lépésben újból fel kellett építeni az élő szöveteket Castillo saját sejtjeinek felhasználásával, majd rögzíteni őket a "biológiai állványzathoz". Az őssejteket a csontvelőből nyerték, majd Birchall laboratóriumában tenyésztették Nagy-Britanniában. Ezt követően növekedést serkentő fehérjékkel elérték, hogy a sejtekből a vázat alkotó porcsejtek képződjenek - ezt a módszert eredetileg az ízületi gyulladások kezelésére használják. A donor steril légcsövének felszínét egy olyan bioreaktor segítségével telepítették be ezekkel a tenyésztett sejtekkel, amely lehetővé tette, hogy a sejtek a szövetbe vándoroljanak.
Következőnek a légcsőre hámsejteket telepítettek, amelyek tisztán tartják a fő légutakat és kifelé terelik a szennyeződéseket a tüdőből. Végül sebészileg eltávolították Castillo roncsolódott hörgőjét és a helyére az így felépített légutat ültették. A szerzők szerint az operáció teljes sikerrel zárult. "A transzplantáció után négy nappal a beültetett részt alig lehetett elkülöníteni a környező egészséges hörgőktől" - nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Paolo Macchiarini, annak a Barcelonai Egyetemnek a professzora, ahol a műtétet végezték. Csupán tíz nappal a műtét után Castillo elhagyta a kórházat, hogy újból együtt legyen tizenöt- és négyéves gyermekeivel. "Úgy gondoljuk, ez a műtét mérföldkő az orvostudományban és reméljük, hogy megnyitja majd az utat a felnőttek és gyerekek biztonságos, betegre szabott légcsőátültetései előtt" - írják a szerzők. Castillo számára az eredmények máris kézzelfoghatóak: "Nagyon élvezem az életet és boldog vagyok, hogy meggyógyultam."

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kialakulása

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag