7 híres és bizarr testrész, ami az utókorra maradt

Ma már természetesnek vesszük, hogy dinoszauruszcsontokat láthatunk egy múzeumban, de nem vonz nagyobb látogatottságot egy természettudós agya vagy egy uralkodó karja?

A legtöbb történelmi alak végső nyughelyét az utódok méltó körülmények között őrzik, sokan szinte kegyhelyként tekintenek rájuk. Néhányuk maradványának egy részét azonban konzerválták is az utókor számára (esetleg csodás módon fennmaradtak), a tudomány érdekében, illetve szimplán egocentrikus okokból. Az alábbi - közel sem teljes listában - olyan ismert és kevéssé ismert történelmi személyekről szólunk, akiknek valamely testrésze fennmaradt az utókor számára.

Galilei ujja

Galileit a modern természettudományok, a megfigyelő csillagászat és a modern fizika atyjaként emlegetik. Eredményeinek felsorolása kitöltene egy igen hosszú listát. Magát Galileit élete utolsó éveiben az inkvizíció házi őrizetben tartotta, mert a tudós a Napot tartotta az univerzum középpontjának, nem a Földet. Galilei ujját halála után Anton Francesco Gori operálta le 1737-ben, ma a Museo di Storia del Scienza múzeumban, Olaszországban látható. Testét egy századdal később a számára emelt mauzóleumba szállították.

George Washington haja

Amerika atyjának halálát az Amerikai Egyesült Államokban mindenki meggyászolta. Azonban Henry Wadsworth Longfellow nagynénje kért is egy tincset a hajából, hogy kegytárgyként őrizhesse. 1850-ben Longfellow a hajtincset egy aranymedálba zárta, melyet később nagynénje, Eliza kérésére a Maine Történelmi Társaságának ajándékoztak.

Lazzaro Spallanzani hólyagja

Olasz biológus, leginkább arról híres, hogy az 1700-as években ő járta ki az utat Louis Pasteur előtt annak bizonyításával, hogy a mikrobák a levegőben közlekednek és hogy megsemmisíthetők. Azt is bebizonyította, hogy az emlősök szaporodásához sperma és petesejt szükséges, illetve véghezvitte az első mesterséges megtermékenyítést , egy kutyán. Hólyagja bizonyult a legmegfelelőbbnek a konzerválásra, mert hólyagrákban halt meg.

Paul Broca agya

Francia orvos és antropológus, leginkább arról híres, hogy felfedezte az agy beszédközpontját a frontális lebenyben, melyet róla neveztek el. Mindemellett Broca jó néhány antropológiai társaságot alapított Franciaországban és környékén. Vajon mi lenne a véleménye arról, hogy agya kiállítási tárgy lett a Museum of Man múzeumban Párizsban?

Szent Jobb

Államalapító uralkodónk, I. István király jobb keze teljesen természetes módon mumifikálódott, és az elmúlt időkben többször nyoma is veszett. I. László király "talált" rá először, aki a neves uralkodó szentté avatása alkalmából a csontokat kiemeltette a sírból, azokat oltárra helyeztette, illetve ereklyéket készíttetett belőlük. Ma a Szent István Bazilikában őrzik az ereklyét.

José Rizal csigolyája

Amint Jozé Rizalt kivégezték, kitört a forradalom a spanyol gyarmatosítású Fülöp-szigeteken, 1896-ban. Eredetileg pedig megáldatlan talajba, jelöletlen sírba temették, tizenhét évvel a halála után azonban exhumálták és Lunetába szállították. Egy csigolyáját üveg ereklyetartóba zárták, hogy kiállíthassák végül a Rizal Múzeumban, Fort Santiago-ban. Állítólag ez volt az egyetlen csont, melyet kivégzésekor a kivégzőosztag puskacsövei közül felé repülő golyók egyike eltalált.

Albert Einstein agya

Mint ahogy sok más zseni esetében, Albert Einsteinnél is felmerült a kérdés minek köszönhető különleges intellektusa. A tudós 1955-ben bekövetkezett halála után a Princeton Kórház egy patológusa, Thomas Stoltz Harvey kiemelte az agyát a családja engedélye nélkül, közölvén, hogy megpróbálja vizsgálatoknak alávetni. A következő negyven év valóban vizsgálatokkal telt, de az eredményeket a természettudományos társaságok megkérdőjelezik. Mindmáig nem végeztek bizonyító erejű kutatást Einstein agyával kapcsolatosan, mely nem maradt egyben a vizsgálatok miatti ide-oda küldözgetéseknek köszönhetően.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: