11 egészségügyi projekt, amire érdemes figyelni

A brit Nominet Trust a héten publikálta NT100 2015 listáját, amely azt a száz céget vagy projektet tartalmazza, amelyek a digitális technológiák alkalmazásával kívánják a lehető legnagyobb pozitív hatást elérni a világban. Az idei válogatásban kifejezetten nagy szerepet kaptak az egészségügyi vállalkozások, ezeket foglaltuk össze.

A mOm inkubátor

A világon minden tizedik gyermek koraszülött, emiatt igen sok kellemetlenséget kell elviselniük életük első pár hónapjában. A helyzetet tovább rontja, ha szegényebb vagy inkubátor nélküli környezetben élnek. (Egy berendezés egyébként nagyjából 130 millió forintba kerül). Tavaly ezen próbált változtatni James Roberts, aki egy sokkal olcsóbb, hordozható, felfújható inkubátort tervezett, ami könnyen sterilizálható, amely állandó hőmérsékletet, nedvességet és fényt biztosít, ráadásul 24 óráig képes működni áram nélkül is.

Open Bionics

Joel Gibbard bristoli robotkutató tavaly áprilisban alapította meg 3D-nyomtatott bionikus kezekkel foglalkozó cégét, az Open Bionics-ot. Elmondása szerint minden protézisként is alkalmazható bionikus kéz nagyon drága volt, ezért is akart egy jóval olcsóbb, ugyanakkor megbízható művégtagot gyártani. Először hordozható 3D-szkenerrekkel mintát vesznek arról a végtagcsonkról, amelyhez a művégtagot kell illeszteni, a 3D-nyomtatók pedig ehhez tökéletesen illeszkedő végtagot nyomtatnak néhány nap alatt. Gibbard szerint ezek további nagy előnye, hogy külsejük személyre szabható, ami nagyon sokat jelent viselőjének. Sokak nem azt érzik, hogy hiányzik a kezük, hanem hogy hordhatnak egy olyan protézist, ami nincs másnak - mondja.

Aparito

Dr. Elin Davis és James Skinner cége, az Aparito hordozható műszereket gyárt, amelyekkel kórházon kívül is lehet monitorozni a beteg állapotát. A készülékeket a páciensek csuklójukon hordják - ez pedig egy okostelefonos alkalmazáshoz csatlakozik, ami az adatok begyűjtésén kívül emlékezteti a pácienseket arra, ha gyógyszert kell bevenniük, illetve hogy hamarosan orvoshoz, kontrollra kell menniük. A begyűjtött adatokhoz az orvosok is azonnal hozzáférnek, ez pedig azt biztosítja, hogy a betegek látogatásai hasznosan telnek el, az orvos ugyanis folyamatosan figyelemmel tudja őket tartani, így fel tud készülni az egyes találkozókra.

SMS for Somalia

Az Oxfam, az UNICEF és a Hijra azért hozta létre a projektet, hogy ingyenes SMS-eket küldhessenek a szomáliai rászorulóknak (az adatok szerint ugyanis szinte mindenkinél volt mobil). A projekt keretén belül először ingyenes kolera-megelőzési tanácsokat küldtek, majd amikor 2013-ban a Dadaab menekülttáborban kitört a járványos gyermekbénulás, új információkat tudtak kiküldeni azzal kapcsolatban. A hasznos tanácsok mellett az SMS for Somalia olyan üzeneteket is küld, amelyek felmutatásával az elosztóhelyeken vizet, illetve tisztálkodószereket lehet kapni. A projekt üzemeltetői szerint a szolgáltatást más járványok esetén is jó hatásfokkal lehet alkalmazni.

Egyre több okostelefonos applikáció szól az egészségügyről

Egyre több okostelefonos applikáció szól az egészségügyről

Change Alert

A Change Alert az inkontinencia-kezelésben nyújt segítséget: képes riasztani a gondozókat, ha ki kell cserélni egy inkontinencia-betétet. A projekt koordinátora, Mahek Pathani szerint azért is hasznos a rendszerük, mert ha tudjuk, mikor kell betétet cserélni, igen kellemetlen helyzeteket tudunk elkerülni. A rendszer egyszerű elven alapszik: egy apró lapba belecsúsztatott érzékelőről van szó, amely érzékeli közvetlen környezetének nedvességét, ezt az adatot pedig képes továbbküldeni egy mobil appnak.

Flowy

A Flowy egy olyan okostelefonokra tervezett játék, amelynek segítségével a rászorulók felvehetik a küzdelmet a pánikrohamokkal. A felmérések szerint csak Angliában mintegy 3 millió ember pánikbeteg, akik nap mint nap átélik a rohamokat, de csak mintegy 15 százalékuk vesz igénybe orvosi segítséget. A játékot kitaláló Simon Fox maga is pánikbeteg: elmondása szerint programját nagyjából 40 ezer ember használja. A játék arra is ráveszi a használóit, hogy gyakorolják a tudatos lélegzést. Ez a legjobb dologra tanít meg: a rohamok kezdetekor sokan tudják használni a tanult technikákat - sikerrel.

Lifelites

A Lifelites technológiát olyan gyermekeknek fejlesztették ki, akik betegségük vagy állapotuk miatt nem tudnak mozogni vagy megfogni tárgyakat. Sokan közülük - mondja a projekt vezetője, Simone Enefer-Doy -, képtelenek hagyományos módon kommunikálni és szervezetük sokszor gyengébb a fertőzésekkel szemben - emiatt igen korlátozott életet élnek. Ezen segít ez a technológia, amely révén csak szemmozgással képesek az iPadet irányítani. Ehhez olyan különlegesen kifejlesztett appok is járnak, amellyel a gyermekek megtanulhatnak festeni, illetve zenét is játszhatnak. Más játékok segítségével vezethetnek repülőt, úszhatnak a tengerben, focizhatnak, az Eyegaze nevű programmal pedig a mindennapi életben boldogulhatnak: elmondhatják gondviselőiknek, hogy mit szeretnének reggelire vagy szüleiknek, hogy szeretik őket. Jelenleg Angliában már 50 kórházban alkalmazzák sikerrel a Lifelites applikációt.

Pulse Guard

Az Adrian és Sue Perry által alapított cég 2012-ben indult, célja az, hogy felügyelje az életveszélyes szívritmusváltozásokat és riassza az illetékeseket. A Pulse Guardot akkor alapították meg, amikor megtudták, hogy az akkor létező technológia - a CCTV és a matracmonitor - korántsem viseli megfelelően gondját Dravet-szindrómás fiuknak, Tomnak. Megalkottak hát egy olyan rendszert, amely észleli fiuk szívverését és egy okostelefonra továbbítja az értéket. Ha ez eltér a normálistól, a telefon riaszt, így a lehető legkorábban lehet észlelni az epilepsziás rohamokat. A rendszer jelenleg iPhone-okkal és iPadekkel kompatibilis.

GyroGlove

A GyroGlove egy olyan giroszkópos elven működő kesztyű, ami segít stabilizálni a kézremegést a Parkinson-kór vagy hasonló tüneteket okozó betegségek esetében. A mozgásstabilizáló rendszer olyan érzetet kelt, mintha sűrű anyagba nyúlnánk és nagy közegellenállás ellenében kellene mozognunk: Engedi a mozgást, ugyanakkor nagyon hatásosan enyhíti a kézremegést, a tesztek szerint 90 százalékkal. Mivel jelenleg 10 millió ember szenved a Parkinson-kórtól és mintegy 200 millió az esszenciális tremortól (főként cselekvéskor jelentkező kézremegéstől), ezen készüléknek kifejezetten nagy jövője lehet.

GiveVision

A GiveVision egy olyan szoftver, amelynek révén bármilyen okosszemüveg igazi szemévé válhat a vakoknak vagy a látássérülteknek. A projekt mögött álló két fejlesztő eredetileg arcfelismerő programot fejlesztett a Google Glass okosszemüvegre, ezzel kapcsolatban kereste meg őket több vak, akik fejlesztésük iránt érdeklődtek: elmondták nekik, hogy szoftverüknek a vakok igen nagy hasznát tudnák venni. A GiveVision képfeldolgozó rutinja segít a látássérülteknek abban, hogy szemük meglévő képességeit mintegy kiegészítse és fejlessze a szoftver. Vakok esetében a szoftver felismeri az előttük lévő tárgyakat, illetve felolvassa az előttük lévő szövegeket. Mindennek segítségével egy okosszemüveggel korlátozásmentes életet élhetnek: nyugodtan lemehetnek a boltba, válogathatnak, vásárolhatnak és fizethetnek, főzhetnek és olvashatnak is.

Andiamo

Az Andiamo 3D-szkennelési és -nyomtatási technológiák összessége, amelyek segítségével 48 órán belül tökéletes rögzítőket, ortéziseket lehet készíteni a rászorulóknak. Az Andiamo kiötlője, Naveed Parvez azután fogott neki a rendszer megalkotásának, hogy fia bénultan született 2003-ban és többféle ortézisre volt szüksége a következő években. Parvez szerint mindez azért is igen kellemetlen volt, mert az ortézisek terveztetése és gyártatása hónapokba is beletelt és még akkor sem volt biztos, hogy megfelelően lehetett viselni: ezért is alkotta meg az Andiamot, hogy soha ne kelljen átélnie még egy családnak azt, amit nekik kellett. Elmondása szerint a 3D-szkennelési és -nyomtatási megoldásokkal a várakozási idő több hónapról egy hétre csökkenthető.

Forrás: The Memo
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt eleinte még lesznek ködös és felhősebb tájak is, de ezek megszűnését követően országszerte napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag