Kérdések és válaszok

Mi történik a bőr öregedésekor és hogyan lassíthatjuk le a folyamatot?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

A bőr természetes öregedési folyamata 25 éves korban elkezdődik, és az első ráncok megjelenésével válik láthatóvá. A bőr regenerációs folyamata lelassul, a kollagén, az elasztin és a lipidek termelése csökken. A bőr öregedését külső tényezők is befolyásolják. A környezeti stressz, az UV sugárzás, az ózon és a légszennyezettség szabadgyökök képződéséhez vezetnek a bőrben. Ezek az agresszív molekulák reakcióba lépnek a bőr saját építőelemeivel, olyan látható sejtkárosodást okozva, mint a szárazság, a feszesség érzés és az idő előtti ráncosodás. A bőr gyorsabban (idő előtt) öregszik, a személyes életstílustól függően. Az alváshiány, a sok stressz, a dohányzás és a napon történő hosszabb tartózkodás is idő előtti bőröregedést okozhat. Az érzékeny bőr szintén gyorsabban öregedhet.
A bőrben természetes módon megtalálható antioxidánsok, például az E-vitamin vagy a bőr saját Q10 koenzime, hatástalanítani tudják a szabadgyököket. A bőr ezekből nem tartalmaz eleget önmagában, ezért kell bőrápoló szerekkel kiegészíteni.

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

A vitamin a bőrsejtek osztódásának segítésével segíti a regenerálódást. Elősegíti a kollagén rostok képződését, a sejtek anyagcseréjét.