Kérdések és válaszok

Mi a shea vaj?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

A shea vaj természetes, növényi alapú zsír, amelyet a nyugat-afrikai butyrospermum parkii nevű, a szapotafafélék családjába tartozó faféleség magjának finomítása során nyernek. A növény a trópusi Afrikában terem, Szudánban, Csádban és Brazíliában termesztik. A bennszülöttek főzésre, szappankészítésre, kozmetikai célokra és illóolajként használják. A gyümölcséből származik a guttapercha is, ami egyfajta kaucsuktej.
Szobahőmérsékleten finom, a törtfehértől a sárgás árnyalatig terjedő színű, gyantaszerű, aromás ízű zsír. Vegyi összetétele alapján 6% palmitinsav, 41% sztearinsav, 49% olajsav és 4% linolsav. A magas telítetlenzsírsav-tartalom miatt a shea vaj kiváló hidratáló anyag. 2-5% közötti koncentrációnál a shea vajat elegáns arcápoló kozmetikumokban, kézhidratáló krémekben, rúzsokban, sminkanyagokban és az érzékeny, száraz bőrre kifejlesztett speciális termékekben használják fel.

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

Az éjszaka a regenerálódás fontos időszaka, amikor a gyorsan osztódó bőrsejtek különösen meghálálják a tápanyagellátást és hidratálást. Kár lenne kihagyni az éjszakai krémezést.