Kezdőbetű: S - HáziPatika

Dermawiki - HáziPatika

Speciális kollagénbetegség

Autoimmun eredetű, olykor gyógyszer kiváltotta betegség, mely főleg a fiatal nőknél gyakori. Egyik ismert formája a LED, amelynek jellemzői a két orrszárnyon és orcán párhuzamosan elhelyezkedő színes, flastromszerű kiütések, melyekhez gyakran ér- és vesekárosodás is társul.

Szabadgyök

A szabadgyök egy olyan atom vagy molekula, melynek pár nélküli, szabadon álló elektronja van. Ez a pozitív, negatív vagy semleges töltésű részecske igen labilis, nagyon fogékony a különböző kémiai reakciókra. Ezek az oxidációs folyamatok révén roncsolják a sejt belsejét és a membránt. Az epidermisben a szabadgyökök termelődését főként az UV sugárzásnak való kitettség generálja, ami idő előtti bőröregedéshez vezet. A szabadgyökök túlzott mértékű termelődését számos körülmény segíti, például a gyulladások, a stressz, az immunológiai rendellenességek stb. Mi több, maguk is számos betegség okozói lehetnek. Ellenük az ún. antioxidánsok hatásosak, mint pl. az E-, a C- vagy az A-vitamin.

Száraz bőr

A pikkelyes, vöröses foltok a bőrön intenzív viszketést és feszülő érzést okozhatnak. A bőr érdesnek és foltosnak tűnik, néha idő előtt öregszik.

Szemölcs

Apró, egyenetlen felszínű bőrképlet, melynek némely típusát vírusfertőzés okozza. A lapos szemölcsök rendszerint a kézen találhatók, elsősorban fiatal embereken. A fájdalmas talpi szemölcsök a bőr mélyebb rétegeiben találhatók.

Szeplő

Kerek, barna-sárga foltos pigment-felhalmozódás a bőr felszínén melynek mérete többnyire nem haladja meg az 1-3 millimétert.

Szkleroderma

A bőr megvastagodásával és rugalmatlanságával járó, valószínűleg autoimmun betegség, mely nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Több alakja ismert, megjelenhet helyileg vagy kiterjedt elváltozások formájában is. Olykor gyorsan meggyógyul, azonban többnyire súlyosbodik. Esetenként belső szervi elváltozásokkal (emésztőszervi, szív, vese, tüdő) társulhat.

Szőrtüszőgyulladás

A szőrszálak gyökere a szőrtüszőkben rögzült, mellettük pedig a faggyúmirigyek találhatók. Olykor előfordul, hogy valamilyen külső hatásra (vegyszer, mechanikus inger stb.) nagyszámú szőrtüsző és faggyúmirigy egyszerre gyullad be, ami kedvező körülményt teremt a Staphylococcus baktériumoknak egy helyi felülfertőzéshez.

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mi ellen véd a bőrben termelődő melanin?

Tippek

A szem körüli érzékeny, vékony bőrt nem szabad gyötörni, masszírozással nyújtani. A krémet enyhe nyomással, körkörös mozdulatokkal, az ujjbeggyel pontszerűen paskolva vigyük fel.