Kezdőbetű: M - HáziPatika

Dermawiki - HáziPatika

Májfolt

A szabálytalan barna foltokban megnyilvánuló bőrjelenség az arcon jelenik meg, főleg a terhesség alatt vagy ösztrogén és progeszteron tartalmú gyógyszerek szedése esetén. A foltok főleg a homlokon, a szem körül, a halántékon és a száj körül válnak láthatóvá. Mivel ezek minden valószínűség szerint a hormonális működéssel vannak összefüggésben, szülés vagy a gyógyszerek szedésének abbahagyása után általában nyomtalanul eltűnnek.

Melanoma

A melanoma malignum a bőr, a nyálkahártyák, a szemgolyó érhártyája és a lágy agyburok festéktartalmú sejtjeiből (melanociták) kiinduló igen agresszív, rosszindulatú daganat, mely a fiatal felnőttek gyakori daganatos betegsége. Legnagyobb kockázati tényezői a bőrön már előzőleg meglévő festékes anyajegyek, valamint a túlzásba vitt napozás, azonban a melanómák többsége anyajegytől függetlenül keletkezik. A sikeres kezelés és a kedvező kórjóslat egyedüli feltétele, az idejében történő felismerés, mely a bőr rendszeres megfigyelésével vagy gyanús bőrképletek megjelenése esetén mielőbbi próbakimetszéssel történhet.

Mitesszer

Változó méretű, szabad szemmel is jól látható, a bőr felszínéből kiemelkedő bőrhiba, melynek oka a túlzott faggyútermelés. A felgyülemlett faggyú, illetve az abba beleragadó elhalt bőrsejtek eltömítik a szőrtüszőket, pórusokat Lehet nyílt (ez fekete, és leggyakrabban az orron, az állon vagy a homlokon jelenik meg) vagy zárt (ez fehér, és a test bármely területén előfordulhat). A mitesszerek esetében egy aprócska (majd a benne lévő anyag hatására egyre nagyobbá váló) nyílás engedi, hogy ez az anyag a bőr felszínén is megjelenjen, ott megkeményedjen. A zárt komedók esetében a faggyú a bőr felszíne alatt gyűlik meg. Nem jár együtt gyulladással.

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

Minden szélsőséges fogyókúrát megsínylenek a bőr elasztikus rostjai. Egy-két kiló súlyfeleslegért nem szabad bántani a bőrt, egy kis masszázs és sport megoldást jelenthet.