Kezdőbetű: K - HáziPatika

Dermawiki - HáziPatika

Karbunkulus

A furunkulus (kelés) súlyosabb formája, melynél a gennyes gyulladás nagyobb területre, több szőrtüszőre terjed ki.

Keloid

Rostos burjánzás vagy szövetszaporulat, mely leggyakrabban sérülés (főleg égési sérülés) vagy műtéti metszés területén fejlődik ki, az arra valamilyen ok miatt hajlamos egyéneknél.

Koenzim q10

Más néven ubikinon. Tízféle típusát különböztetjük meg, természetesen forrása a makréla, a lazac és a szardínia húsa.. Vitaminhoz hasonló anyag, egyes kutatók a vitaminok közé is sorolják. Szerkezete és hatása is az E-vitaminhoz áll közel, ám élettani hatása attól erősebb. Szerepe van az energiaforgalom szabályozásában, a szabadgyökök semlegesítésében, és az oxigénszállítás folyamatában. Vitaminszerűségét nagymértékben gyengíti az, hogy a szervezet 25-30 éves koráig a teljes szükségletet képes előállítani belőle, ám később a termelés jelentősen csökken. Kedvező hatása mutatható ki az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kezelésében. Bizonyítottan harcba száll a bőr öregedésével, a Q10 koenzim a bőr saját antioxidánsa. Klinikai kutatások szerint a cardiomyopathai néven ismert szívizom-betegség esetén jelentősen képes javítani a betegek állapotát, de ajánlják nagy szellemi és / vagy fizikai megterheléssel járó munka esetén is. Preventív céllal napi 10-20 mg fogyasztását ajánlja a szakirodalom.

Kontakt dermatitisz

Az a gyulladásos állapot, amelyet a bőrrel érintkezésbe került idegen anyag által okozott inger vált a bőrfelületen.

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mit jelent, ha valakinek "vegyes" a bőrtípusa?

Tippek

A bőrápoló krémek bontatlanul nagyjából két évig használhatók fel, kinyitva szobahőmérsékleten pár hónapon belül fel kell őket használni. Hűtőben tartva tovább jók.