Kezdőbetű: F - HáziPatika

Dermawiki - HáziPatika

Faggyúmirigy

Ez a mirigy a bőrben található a szőrszállal összefüggésben. Az általa termelt faggyúnak jelentős szerepe van a bőr védelmében. Ha a mirigy a szükségesnél több faggyút állít elő, a bőr zsírossá válik és mitesszerek (akne vagy "pattanás") keletkeznek rajta. Ezek kezelése kozmetológiai feladat.

Fényérzékenyítő anyagok

Ezek az anyagok elősegítik a bőr festenyezettségét (pigmentáció) és fényérzékennyé teszik azt. Elsősorban a bőrgyógyászatban használatosak ultraibolya fényterápiával társítva egyes pikkelysömör fajták (pszoriázis) és a vitiligo (foltos pigmenthiány) gyógyítására.

Fényvédő faktor

A fényvédő faktor a számának megfelelően meghosszabbítja azt az időt, amennyi alatt a bőr leég a napon. Ha valaki 10 perc napozás után leég fényvédő krém nélkül, 10-es faktorú fényvédővel 100 percig tartózkodhatna a napon leégés nélkül.

Fotoszenzibilizáció

A fényre valamilyen külsőleg vagy belsőleg alkalmazott vegyülettől túlérzékennyé vált bőr állapota. Számos gyógyszernek lehet fényérzékenyítő hatása, így a szulfonamidoknak, a gomba ellenes szereknek, valamint a tetraciklin származékoknak.

Furunkulus

A szőrtüszőbe vagy az ahhoz kapcsolódó faggyúmirigybe hatoló gennykeltő baktérium, általában a Staphylococcus okozta gennyes gyulladás. A furunkulus a keletkezett genny kiürülésével gyógyul. A kelés kialakulása több napig is eltart, eleinte a bőr körülírt, lencsényi, vöröses elszíneződése figyelmeztet a gyulladásra. Később a bőr kiemelkedik, egyre vörösebbé, tömöttebbé és fájdalmasabbá válik. A furunkulus akkor érett, amikor közepe kúp alakban kiemelkedik, és közepén sárgás, gennyes folt jelenik meg. Az érett kelés többnyire magától kifakad, de ha nem, akkor meg kell nyitni. A furunkulus gyógyulását a genny kiürülése jelzi.

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

A bőr három rétegből áll. Melyek ezek?

Tippek

A szem körüli érzékeny, vékony bőrt nem szabad gyötörni, masszírozással nyújtani. A krémet enyhe nyomással, körkörös mozdulatokkal, az ujjbeggyel pontszerűen paskolva vigyük fel.