Kezdőbetű: B - HáziPatika

Dermawiki - HáziPatika

Bőr

A bőr a külvilág hatásaitól védi a szervezetet. Pórusain keresztül részt vesz testünk só-víz és a hőháztartás egyensúlyának fenntartásában. Bőrünk három nagy egységből áll, az egyik a felhám (epidermisz) ezt hámsejtek építik fel, és itt találhatók a pórusok, a szőrzet és a faggyúmirigyek nyílásai. A másik az irha, itt futnak a bőrt tápláló erek, az idegek, itt találhatók többek között a faggyú- és verejtékmirigyek és a szőrtüszők. A harmadik a bőralja (bőr alatti kötőszövet, zsírpárna), mely a hőtől és a hidegtől szigeteli a testet.

Bőrgombásodás

A bőrön élősködő gombák okozta bőrbetegség, pl. a hajlatok kipállása, a hajas fejbőrön képződő ótvar vagy a gombás eredetű körömágygyulladás stb.

Bőrkiütés

Általában gyorsan kialakuló, kóros elváltozás a bőr felszínén. A kiütések lehetnek vörös- vagy barna foltok, hólyagocskák, csomócskák. Gyakran valamilyen belgyógyászati betegség látható megnyilvánulásai.

Botox

A botolinum toxin A nevű idegméreg erőteljesen felhígított és tisztított változata, melyet injekció formájában alkalmaznak. Szépészeti műtéteknél a ráncok kialakulásának megakadályozására használják, de izomgörcsök megelőzésére, enyhítésére is alkalmazható.

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mi ellen véd a bőrben termelődő melanin?

Tippek

A napozásra szüksége van bőrének, de kerülje a tűző napot és a leégést. Fokozatos, nem délidőben történő napozással és megfelelő fényvédelemmel a leégés tökéletesen megelőzhető.