Kezdőbetű: A - HáziPatika

Dermawiki - HáziPatika

Akne

A bőr faggyúmirigyeiből kiinduló elváltozás. Leggyakoribb formája a fiatalkori akne, amely főleg a kamaszokat érinti. Megjelenési formái a fertőzés vagy gyulladás fokától függően különböznek: komedók vagy mitesszerek, gennyes pattanások, ciszták. Többnyire az arcon és a mellkason jelennek meg. A sokkal ritkább rozaceás akne idősebbek arcán jelentkezhet, és az orron rinofimának nevezett burjánzást hozhat létre (rezes orr vagy borvirág).

Aktinikus keratózis

Egy gyakori, az ibolyántúli sugárzás hatására kialakuló bőrelváltozás, ami jelezheti a bőr elrákosodásának kezdetét is. Az aktinikus keratózis a bőr külső rétegének túlszaporodása és megvastagodása folytán keletkezik, lehet lapos vagy a bőr felszíne felé kiemelkedő, pikkelyes, lemezes, vagy piros foltos heg, illetve seb. A mérete lehet néhány milliméteres, de akár 2 cm-es is.

Alopécia

A haj vagy a szőrzet körülírt vagy kiterjedt, ideiglenes vagy végleges, veleszületett vagy szerzett hiánya. Bármilyen eredetű és típusú kopaszságról van szó, az esetek többségében az alopécia visszafordíthatatlan folyamat.

Anyajegy

Minden ember bőrén előforduló éles határú, maradandó jellegű bőrelváltozások, melyek színükben, illetve felszínük tagoltságában térnek el a környező bőrtől. Megfigyelhetők a nyálkahártyán is. Formájukat, jellegüket többnyire nem vagy alig változtatják. Bizonyos esetekben belőlük alakulhat ki az életet leginkább veszélyeztető daganatok egyik fajtája, a melanoma malignum.

Atópiás dermatitisz

Többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. Az ekcéma szabad szemmel is jól látható. Vörös foltokkal és nedvedző, később beszáradó hólyagocskákkal jelentkezik; rohamszerű viszketési ingerek kísérik. Legismertebb az ún. atópiás, vagyis genetikailag hajlamos személyeknél kialakuló ekcéma (vagy atópiás dermatitisz), és a kontakt-, vagyis valamilyen allergénnel történő érintkezés hatására kialakuló ekcéma.

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mit jelent, ha valakinek "vegyes" a bőrtípusa?

Tippek

A napozásra szüksége van bőrének, de kerülje a tűző napot és a leégést. Fokozatos, nem délidőben történő napozással és megfelelő fényvédelemmel a leégés tökéletesen megelőzhető.