Szeplők és pigmentfoltok szezonja van - mit tehetünk ellenük?

Kövessen minket!

A nyár beköszöntével szinte kivétel nélkül mindenki napbarnított bőrre vágyik. Ennek látványa valóban esztétikus, az viszont már kevésbé szép látvány, ha a bőrön a barnaságon kívül szeplők, májfoltok és pigmentfoltok éktelenkednek. Annak érdekében, hogy a nyaralásból ne foltosan térjünk haza, tartsuk szem előtt a következő tippeket.
A Nap erős ultraibolya sugárzásának hatására a pigmentsejtek összetömörülnek, és így a bőr felszínére törnek, tehát nem egyenletesen szóródnak szét, ebből adódóan pigmentfoltok vagy szeplők jelennek meg. Természetesen a pigmentfoltokat különböző eljárásokkal halványítani lehet. Amennyiben nincs időnk hosszadalmas kezelésre, az arcon és a dekoltázson használjunk az arcbőrünknél sötétebb színű alapozót, amit egészen vékony rétegben kenjünk el a foltos területeken. Két-három perc elteltével ismét kenjünk fel egy felületet, azzal a különbséggel, hogy második lépésben az egész arcra kenjünk alapozót és egyenletesen oszlassuk el. Lényeges, hogy a púder használatát mellőzzük, mivel az még erősebb árnyalatúvá és szemmel láthatóvá teszi a kellemetlen bőrfoltokat.

Az életkor előrehaladtával, a fokozott napsugárzás óhatatlanul a bőr öregedését és a pigmentfoltok megjelenését vonja maga után. A bőrön színbeli eltérések, szeplők és ráncok jelennek meg. A különböző fényvédő készítmények használata nem minden esetben bizonyul hatékonynak és elegendőnek. A leégéstől ugyan bizonyos mértékig megvédenek, de a pigmentfoltok ellen nem elég hatásosak. A szeplők és a pigmentfoltok eltüntetéséhez a bőrgyógyászok leggyakrabban Alexandrit lézeres eljárást alkalmaznak. A bőrfiatalító (rejuvenációs) procedúra meglehetősen költséges, ám a kiterjedtebb pigmentfoltok esetében jóval bonyolultabb a helyzet. Mivel a bőr nem felejt, hosszútávon elraktározza azokat az információkat, amelyeket a napozások alkalmával begyűjtött. Nők esetében a pigmentfoltok, az anyajegyek vagy a májfoltok, a napfény és a hormonális gyógyszerek (fogamzásgátlók) szedésének mellékhatásaként is megjelenhetnek - írja az "Erdély Ma".

A reklámok manipulatív hatásának eredményeként, sokan a kémiai hámlasztás mellett döntenek. Ez egy olyan szépészeti beavatkozás, ami korrigálja a pigmentált bőrfelületet, eltünteti az apróbb ráncokat, és a pattanások következtében megjelent hegektől is megszabadít. Nem árt tudni, hogy a kémiai hámlasztást nem ajánlott tavasztól-őszig alkalmazni, mivel a hámlasztás következtében megvékonyodik a bőr szarurétege, ezáltal pedig csökkenti annak nyári fényvédelmét. Függetlenül attól, hogy milyen kezelést alkalmazunk, maximális fényvédelemre kell törekedni, mellőzni kell a szoláriumozást és a napozást, valamint magas faktorszámú napozókészítményt kell használni. Ne feledjük, a napbarnított bőr elérése és a pigmentfoltok eltüntetése egyidejűleg nem lehetséges!

[Forrás: OrientPress Hírügynökség]
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

A reggeli arcbőr gyűröttebb, mert éjszaka a nyirokkeringés lassulásával lassul a fölös salakanyagok elszállítása is. Az éjszakai krémek táplálják a bőrt, serkentik a nyirokkeringést.