Szemölcs: egy kellemetlen és fertőző pukli

A szemölcs igen gyakori, fertőző, és nem ritkán fájdalmakkal járó bőrelváltozás, mellyel évente közel kétmillió ember fordul kezelőorvosához.

Annak ellenére, hogy a legtöbb szemölcsfajta mindenféle kezelés nélkül magától elmúlik, sokan orvosi segítséget kérnek eltávolításához, hogy minél előbb megszabaduljanak a kellemetlen fájdalomtól, vagy, mivel a szemölcs akadályozza őket megszokott életvitelükben, például a sportolásban.

A York Egyetem kutatói Sarah Cockayne vezetésével két szemölcsirtó eljárást hasonlítottak össze: a szakemberek által nyújtott kezelést, mely során folyékony nitrogén segítségével tulajdonképpen lefagyasztják a szemölcsöt, illetve a szalicilsavval való kezelést, melyet a beteg maga is el tud végezni otthon.

Az összesen 240 kísérleti alany - akik Anglia, Skócia és Írország különböző területeiről érkeztek - nagyjából fele-fele arányban alkalmazta a fenti két módszer valamelyikét. Az elsőt alkalmazók egy tíz másodperces fagyasztást követően a szokásos szakszerű orvosi ellátást kapták, fertőtlenítéssel és kötözéssel, az otthoni kezelést választók pedig naponta egyszer, maximum nyolc héten át alkalmazták a szalicilsavas eljárást.

12 hét, illetve hat hónap elteltével leellenőrizték mindkét csoport tagjait, és azt tapasztalták, hogy a kétféle kezelés hatékonysága között semmilyen különbség nem mutatkozott, ellenben költséghatékonyság szempontjából egyértelműen az otthoni kezelés nyert. Az eredmények egyéb szempontok - mint a kor vagy a korábban előforduló szemölcsök - figyelembevételekor sem változtak, de csak a talpon előforduló szemölcsökre voltak érvényesek, a kézen vagy máshol találhatóakra nem, amelyek lehet, hogy másként reagálnának a krioterápiás kezelésekre.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

A hidratáló krémeket fürdés után, a még nedves bőrbe masszírozzuk be, mert ilyenkor könnyebben felveszi a bőrápoló anyagokat.