Hogyan válasszuk ki a fényvédő krémet?

HáziPatika

Bőrünk a testünk legnagyobb szerve, az első és a legjobb védelmi rendszer a külső hatásokkal szemben. Megvéd többek között az ártalmas napsugaraktól is, de ehhez egészségesen kell tartanunk. Napjainkban rohamtempóban növekszik a bőrdaganatos beteg száma szerte a világon, pedig ez az a betegség, amelynek kialakulását fényvédőkkel meg tudjuk előzni. És hogy milyen az ideális fényvédő? Sorra vettük a legfontosabb szempontokat!

Számtalan márka számtalan típusú fényvédője sorakozik a patikák és a drogériák polcain, első ránézésre nem könnyű eldönteni, melyiket válasszuk. Az ár mellett fontos tényező a bőrtípus, a formula és az is, hogy hol és mikor fogjuk használni a készítményt.

Marnie Nussbaum New York-ban élő bőrgyógyász szerint akár esik, akár süt a nap, akár hideg vagy meleg van, az UV sugarak ugyanúgy áthatolnak a felhőkön és megfelelő fényvédelem nélkül a bőrön is.

Fontos, hogy megfelelő fényvédő szert válasszunk a napozáshoz
Fontos, hogy megfelelő fényvédő szert válasszunk a napozáshoz. Fotó: iStock

Számok és tévhitek

A fényvédők körül több tévhit is kering, az egyik első és legfontosabb a faktorszámra vonatkozik. Az SPF (sun protecion factor) az a szám, amely megmutatja, hogy mennyi ideig maradhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk. Tehát, egy tökéletes világban, ha 30-as faktorszámú naptejjel bekenjük magunkat, akkor 30 perccel később égne le a bőrünk, mint akkor, ha egyáltalán nem kentük volna be magunkat - magyarázza a bőrgyógyász.

Mitől alakulhat ki fénykiütés? Részletek itt.

Másik közkeletű tévhit, hogy akinek sötétebb tónusú a bőre és könnyebben barnul, annak nincs is szüksége fényvédőre. Ki kell őket ábrándítanunk: ők is leéghetnek és ugyanolyan veszélyeztetettek a bőrrákos megbetegedések szempontjából, mint a világosabb bőrűek. Ezért a szakemberek mindenképpen javasolják a fényvédők használatát.

Ugyanez vonatkozik az idősebbekre is, akik azt hihetik ugyan, hogy életük során már rengeteget voltak a napon, ezért a bőrük hozzászokott a sugarakhoz. Pedig a bőrrák nem válogat: mindegy, hogy fiatal vagy idős, világos vagy sötétebb tónusú bőrről van szó, bárkinél kialakulhat. Az idősebb korosztálynak ajánlott spray formulájú naptejet alkalmazni, mert könnyebb eloszlatni a bőr felszínén. A napsugárzásnak öregítő hatása is van, védekezés nélkül tehát fokozza a ráncok, foltok megjelenését, megereszkedetté és cserzetté válhat tőle a bőr.

Több kutatás is kimutatta, hogy sokan félreértik a faktorszám jelentését és azt hiszik, hogy minél magasabb faktorszámú terméket használnak, annál tovább maradhatnak a napon. Sajnos ez is egy tévhit: ha túl sokáig maradunk a napon, a magas faktorszámú készítmény sem tud megvédeni a leégéstől, pláne akkor, ha nem krémezzük újra magunkat.


30-as faktorszámú naptejet mindenkinek

Hogyan óvhatjuk meg a legkisebbeket az UV sugárzás káros hatásaitól? A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

A bőrgyógyász a legalább 30-as faktorszámú naptej használatát javasolja, és szerinte az is fontos, hogy legalább fél órával azelőtt kenjük be magunkat, mielőtt a napra mennénk. Másik fontos szabály, hogy legalább kétóránként krémezzük be magunkat újra, de ha például úszunk, sportolunk vagy izzadunk, akkor még gyakrabban.

A 30-as faktorszámú termékek az UV-B sugarak 97 százalékát szűrik meg, a 45 faktorszámúak a 98 százalékát. Fontos azt is hozzátenni, hogy az SPF csak az UV-B sugarak ellen véd, az UV-A ellen nem, tehát mindenképpen érdemes széles spektrumú készítményt választani.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

Az ajkak különösen érzékeny bőrét hidegben ne nyalogassa. Oda kell figyelni a rúzsokra és szájfényekre, mert közülük a viasztartalmúak a bőr víztartalmát elvonva szárítanak.