Hatékony fényvédelem kicsiknek

A gyerekek nagyon szeretnek a szabadban játszani, ami nemcsak a friss levegő jótékony hatásai miatt előnyös számukra, hanem a D-vitamin szintézis miatt is fontos. Azonban finom, érzékeny bőrüknek különleges védelemre van szükségük a káros napsugarak ellen.

A gyerekek fényvédelme különösen fontos, mert bőrük sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké. A környezeti hatásoktól védő bőrrétegben lazábbak a sejtek náluk, ezért sérülékenyebb is. A bőrpigmentáció náluk nem fejlődött még ki teljes egészében, ezért sokkal hamarabb égnek le, mint a felnőttek.

Ezen okok magyarázzák azt, hogy a nap káros UV-A és UV-B sugarai ellen nekik magasabb fényvédő faktorú és összetételű napozó termékre van szükségük, mint a felnőtteknek.

Rizikófaktorok

A kisbabákat nem érheti közvetlen napfény, mert könnyen túlhevülhetnek, károsodhat a szemük, és a nagyon könnyen leég a bőrük. A világos tónusú gyermekek, azaz a világos bőrű és szemű, világos hajú esetleg szeplős gyerekek sokkal könnyebben égnek le, mint a többiek, ezért náluk különösen ügyelni kell a fényvédelemre.

Azok a kicsik, akiknek sok anyajegyük van, esetleg ki is emelkedik néhány, szintén nem ajánlott megfelelő védelem nélkül a szabadba engedni őket, mert esetükben fennállhat az elrákosodás lehetősége. Általánosságban elmondható azonban, hogy minden gyereknek szüksége van a napozó krémekre.

Elkerülhető a baj

Természetesen segíthetjük a leégés elkerülését azzal is, hogyha nem engedjük a gyereket a kritikus 11-15-ig tartó, legerősebb UV-sugárzás idején a napra, napszemüveget, pamut ruhát és kalapot vagy sapkát teszünk a fejére, ezzel pedig megelőzhetjük a napszúrást is. Figyeljünk arra, hogy a felhős idő sem garantálja a védelmet a káros sugaraktól, hiszen a felhők csak visszaverik azokat a föld felé.

Gyerekek esetében különösen fontos a fényvédelem

Gyerekek esetében különösen fontos a fényvédelem


Ha strandra megyünk, nem árt, ha viszünk magunkkal napernyőt, fényvédő ponyvát vagy sátrat, amellyel akkor is árnyékot tudunk biztosítani, ha nincs a közelünkben fa. A másik komoly veszély a gyermekek számára a kiszáradás. Játék közben a gyerekek hajlamosak megfeledkezni a vízivásról, a csecsemőknek pedig sokkal magasabb a víztartalom a szervezetükben, és a nyári melegben több folyadékot igényelnek. Figyeljünk a megfelelő vízfogyasztásra ebben az időszakban, hiszen a gyerekek nem mindig érzik a szomjúságot. Ez az anyatejjel táplált babák esetében is fontos.

Így működnek a fényvédők

Kétféle fényszűrőt alkalmaznak a gyártók a napozó termékeikben. Az egyik az úgynevezett kémiai fényszűrő, amely elnyeli a káros sugarakat, majd kibocsájtja azokat hő formájában. A fizikai pedig szervetlen ásványi pigmenteket tartalmaz, amely szétszórja az ultraviola sugarakat, és védőréteget képez a bőrön.

A legkisebbek számára az utóbbi típus, a csak fizikai fényszűrőt tartalmazó napozó termék használata ajánlott, míg a nagyobbaknak (1 éves kor felett) a mindkét fényszűrőt tartalmazó napozó a legjobb megoldás. Arra is figyelni kell, hogy minél nagyobb egy termék faktorszáma, annál kisebb az esélye annak, hogy megégjen a gyermek bőre.

Így használja hatékonyan a napozó krémeket!

  • A szabadba érkezés előtt legalább 15-20 perccel kenje be a gyerek bőrét a fényvédővel, hogy az kellően beszívódhasson, különösen figyeljen a nyak, a vállak, az arc, a karok és a mellkas területeire
  • Az egész testet kenje be a krémmel, lehetőleg ne maradjon ki egy szabadon lévő terület sem, a kritikus pontokon vastagabban is bekenheti a bőrt
  • Ne spóroljon a napozóval, minél vastagabban keni be a gyermeket, az annál jobban fejti ki hatását
  • Ajánlatos megismételni a gyermek bekenését fél órával egy újabb rétegben, így tökéletesebb lehet a védelem
  • Pancsolás, izzadás, törölközés után újra kenje be a gyermeket
  • 2 óránként ajánlatos megismételni ezt a műveletet

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi ellen véd a bőrben termelődő melanin?

Tippek

A bőrápoló krémek bontatlanul nagyjából két évig használhatók fel, kinyitva szobahőmérsékleten pár hónapon belül fel kell őket használni. Hűtőben tartva tovább jók.