Hatékony fényvédelem kicsiknek

A gyerekek nagyon szeretnek a szabadban játszani, ami nemcsak a friss levegő jótékony hatásai miatt előnyös számukra, hanem a D-vitamin szintézis miatt is fontos. Azonban finom, érzékeny bőrüknek különleges védelemre van szükségük a káros napsugarak ellen.

A gyerekek fényvédelme különösen fontos, mert bőrük sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké. A környezeti hatásoktól védő bőrrétegben lazábbak a sejtek náluk, ezért sérülékenyebb is. A bőrpigmentáció náluk nem fejlődött még ki teljes egészében, ezért sokkal hamarabb égnek le, mint a felnőttek.

Ezen okok magyarázzák azt, hogy a nap káros UV-A és UV-B sugarai ellen nekik magasabb fényvédő faktorú és összetételű napozó termékre van szükségük, mint a felnőtteknek.

Rizikófaktorok

A kisbabákat nem érheti közvetlen napfény, mert könnyen túlhevülhetnek, károsodhat a szemük, és a nagyon könnyen leég a bőrük. A világos tónusú gyermekek, azaz a világos bőrű és szemű, világos hajú esetleg szeplős gyerekek sokkal könnyebben égnek le, mint a többiek, ezért náluk különösen ügyelni kell a fényvédelemre.

Azok a kicsik, akiknek sok anyajegyük van, esetleg ki is emelkedik néhány, szintén nem ajánlott megfelelő védelem nélkül a szabadba engedni őket, mert esetükben fennállhat az elrákosodás lehetősége. Általánosságban elmondható azonban, hogy minden gyereknek szüksége van a napozó krémekre.

Elkerülhető a baj

Természetesen segíthetjük a leégés elkerülését azzal is, hogyha nem engedjük a gyereket a kritikus 11-15-ig tartó, legerősebb UV-sugárzás idején a napra, napszemüveget, pamut ruhát és kalapot vagy sapkát teszünk a fejére, ezzel pedig megelőzhetjük a napszúrást is. Figyeljünk arra, hogy a felhős idő sem garantálja a védelmet a káros sugaraktól, hiszen a felhők csak visszaverik azokat a föld felé.

Gyerekek esetében különösen fontos a fényvédelem

Gyerekek esetében különösen fontos a fényvédelem


Ha strandra megyünk, nem árt, ha viszünk magunkkal napernyőt, fényvédő ponyvát vagy sátrat, amellyel akkor is árnyékot tudunk biztosítani, ha nincs a közelünkben fa. A másik komoly veszély a gyermekek számára a kiszáradás. Játék közben a gyerekek hajlamosak megfeledkezni a vízivásról, a csecsemőknek pedig sokkal magasabb a víztartalom a szervezetükben, és a nyári melegben több folyadékot igényelnek. Figyeljünk a megfelelő vízfogyasztásra ebben az időszakban, hiszen a gyerekek nem mindig érzik a szomjúságot. Ez az anyatejjel táplált babák esetében is fontos.

Így működnek a fényvédők

Kétféle fényszűrőt alkalmaznak a gyártók a napozó termékeikben. Az egyik az úgynevezett kémiai fényszűrő, amely elnyeli a káros sugarakat, majd kibocsájtja azokat hő formájában. A fizikai pedig szervetlen ásványi pigmenteket tartalmaz, amely szétszórja az ultraviola sugarakat, és védőréteget képez a bőrön.

A legkisebbek számára az utóbbi típus, a csak fizikai fényszűrőt tartalmazó napozó termék használata ajánlott, míg a nagyobbaknak (1 éves kor felett) a mindkét fényszűrőt tartalmazó napozó a legjobb megoldás. Arra is figyelni kell, hogy minél nagyobb egy termék faktorszáma, annál kisebb az esélye annak, hogy megégjen a gyermek bőre.

Így használja hatékonyan a napozó krémeket!

  • A szabadba érkezés előtt legalább 15-20 perccel kenje be a gyerek bőrét a fényvédővel, hogy az kellően beszívódhasson, különösen figyeljen a nyak, a vállak, az arc, a karok és a mellkas területeire
  • Az egész testet kenje be a krémmel, lehetőleg ne maradjon ki egy szabadon lévő terület sem, a kritikus pontokon vastagabban is bekenheti a bőrt
  • Ne spóroljon a napozóval, minél vastagabban keni be a gyermeket, az annál jobban fejti ki hatását
  • Ajánlatos megismételni a gyermek bekenését fél órával egy újabb rétegben, így tökéletesebb lehet a védelem
  • Pancsolás, izzadás, törölközés után újra kenje be a gyermeket
  • 2 óránként ajánlatos megismételni ezt a műveletet

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

A bőr három rétegből áll. Melyek ezek?

Tippek

A zsíros, pattanásos bőr kivételével szinte egyik bőrtípusnak sem tesz jót a szappan. Nem csak a pattanásokat szárítja le, a bőr valósággal kicserepesedik tőle.