Hatékony fényvédelem kicsiknek

A gyerekek nagyon szeretnek a szabadban játszani, ami nemcsak a friss levegő jótékony hatásai miatt előnyös számukra, hanem a D-vitamin szintézis miatt is fontos. Azonban finom, érzékeny bőrüknek különleges védelemre van szükségük a káros napsugarak ellen.

A gyerekek fényvédelme különösen fontos, mert bőrük sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké. A környezeti hatásoktól védő bőrrétegben lazábbak a sejtek náluk, ezért sérülékenyebb is. A bőrpigmentáció náluk nem fejlődött még ki teljes egészében, ezért sokkal hamarabb égnek le, mint a felnőttek.

Ezen okok magyarázzák azt, hogy a nap káros UV-A és UV-B sugarai ellen nekik magasabb fényvédő faktorú és összetételű napozó termékre van szükségük, mint a felnőtteknek.

Rizikófaktorok

A kisbabákat nem érheti közvetlen napfény, mert könnyen túlhevülhetnek, károsodhat a szemük, és a nagyon könnyen leég a bőrük. A világos tónusú gyermekek, azaz a világos bőrű és szemű, világos hajú esetleg szeplős gyerekek sokkal könnyebben égnek le, mint a többiek, ezért náluk különösen ügyelni kell a fényvédelemre.

Azok a kicsik, akiknek sok anyajegyük van, esetleg ki is emelkedik néhány, szintén nem ajánlott megfelelő védelem nélkül a szabadba engedni őket, mert esetükben fennállhat az elrákosodás lehetősége. Általánosságban elmondható azonban, hogy minden gyereknek szüksége van a napozó krémekre.

Elkerülhető a baj

Természetesen segíthetjük a leégés elkerülését azzal is, hogyha nem engedjük a gyereket a kritikus 11-15-ig tartó, legerősebb UV-sugárzás idején a napra, napszemüveget, pamut ruhát és kalapot vagy sapkát teszünk a fejére, ezzel pedig megelőzhetjük a napszúrást is. Figyeljünk arra, hogy a felhős idő sem garantálja a védelmet a káros sugaraktól, hiszen a felhők csak visszaverik azokat a föld felé.

Gyerekek esetében különösen fontos a fényvédelem

Gyerekek esetében különösen fontos a fényvédelem


Ha strandra megyünk, nem árt, ha viszünk magunkkal napernyőt, fényvédő ponyvát vagy sátrat, amellyel akkor is árnyékot tudunk biztosítani, ha nincs a közelünkben fa. A másik komoly veszély a gyermekek számára a kiszáradás. Játék közben a gyerekek hajlamosak megfeledkezni a vízivásról, a csecsemőknek pedig sokkal magasabb a víztartalom a szervezetükben, és a nyári melegben több folyadékot igényelnek. Figyeljünk a megfelelő vízfogyasztásra ebben az időszakban, hiszen a gyerekek nem mindig érzik a szomjúságot. Ez az anyatejjel táplált babák esetében is fontos.

Így működnek a fényvédők

Kétféle fényszűrőt alkalmaznak a gyártók a napozó termékeikben. Az egyik az úgynevezett kémiai fényszűrő, amely elnyeli a káros sugarakat, majd kibocsájtja azokat hő formájában. A fizikai pedig szervetlen ásványi pigmenteket tartalmaz, amely szétszórja az ultraviola sugarakat, és védőréteget képez a bőrön.

A legkisebbek számára az utóbbi típus, a csak fizikai fényszűrőt tartalmazó napozó termék használata ajánlott, míg a nagyobbaknak (1 éves kor felett) a mindkét fényszűrőt tartalmazó napozó a legjobb megoldás. Arra is figyelni kell, hogy minél nagyobb egy termék faktorszáma, annál kisebb az esélye annak, hogy megégjen a gyermek bőre.

Így használja hatékonyan a napozó krémeket!

  • A szabadba érkezés előtt legalább 15-20 perccel kenje be a gyerek bőrét a fényvédővel, hogy az kellően beszívódhasson, különösen figyeljen a nyak, a vállak, az arc, a karok és a mellkas területeire
  • Az egész testet kenje be a krémmel, lehetőleg ne maradjon ki egy szabadon lévő terület sem, a kritikus pontokon vastagabban is bekenheti a bőrt
  • Ne spóroljon a napozóval, minél vastagabban keni be a gyermeket, az annál jobban fejti ki hatását
  • Ajánlatos megismételni a gyermek bekenését fél órával egy újabb rétegben, így tökéletesebb lehet a védelem
  • Pancsolás, izzadás, törölközés után újra kenje be a gyermeket
  • 2 óránként ajánlatos megismételni ezt a műveletet

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

20-30 perces, néhány fogásból álló arcmasszázs is sokat lendít az arcbőr vérellátásán, frissességén, üdeségén és feszességén. Használjon hozzá tápláló arckrémet.