Fényvédelem bőrtípusok szerint

Tavasszal általában boldogan szaladunk a szabadba, hogy magunkba szívjuk a várva várt napfényt, amit annyira hiányoltunk télen. Örömünkben gyakran elfelejtjük, hogy nem mind arany, ami fénylik: vagyis hogy már az első napsugaraknak is ugyanolyan káros hatásai vannak, mint a nyári napsütésnek, tehát a bőrünket legalábbis már ilyenkor védeni kell.

Napjainkban a daganatos megbetegedések közül a bőrrák a leggyakoribb, és vészesen gyors ütemben nő az előfordulása. Az Egyesült Államokban minden ötödik embernél kialakulhat élete során, de a probléma Európában is súlyos: itt több mint 3,5 millió bőrrákos beteget tartanak számon. Pedig ez az a betegség, amely a leginkább megelőzhető és kezelhető. A bőr daganatos megbetegedése ellen ugyanis sokat tehetünk a megfelelő védekezéssel: ha megfelelő fényvédőt választunk, délelőtt 11 és délután 3 óra között keveset tartózkodunk a napon és akkor is megfelelő ruházattal, napszemüveggel, kalappal szerelkezünk fel.

Milyen a megfelelő fényvédő?

Elsősorban magas faktorszámú, az UV-A és az UV-B sugarak ellen is védelmet nyújtó készítményt válasszunk, és fontos alapszabály az is, hogy legalább 30 perccel azelőtt vigyük fel a bőrre, mielőtt napra mennénk. Ráadásul a naptejet 2-3 óránként újra fel kell kenni a bőrre a megfelelő védelem érdekében.

Megfelelő fényvédelem nélkül veszélyes élvezni a nyári napsütést
Megfelelő fényvédelem nélkül veszélyes élvezni a nyári napsütést. Fotó: iStock

Az Egyesült Államokban 17 olyan összetevőt fogadtak el, amelyet a fényvédők tartalmazhatnak. Ezek között kémiai és fizikai összetevők is vannak, mindkét típus hatékony és biztonságos fényvédelmet nyújt a bőrnek, viszont a naptejek esetén sem mindegy, hogy milyen bőrtípusra alkalmazzák őket. Köztudott, hogy a babák és a kisgyerekek bőre más fényvédőt igényel, mint a felnőtteké, de mondjuk a száraz bőrre kifejlesztett naptej nem lesz jó egy aknéra, rosaceára hajlamos bőrre sem. Így tehát a faktorszám mellett a saját bőrtípusunkhoz passzoló fényvédőt érdemes választani. Nézzük részletesen!

Allergiás, aknés, rosaceás bőrre

A különböző bőrproblémákkal küzdő pácienseknek ugyanúgy a fizikai fényvédőket szokták javasolni a bőrgyógyászok, mint a gyerekeknek, méghozzá azért, hogy minél inkább elkerüljék a bőr további irritációját. Allergiára, rosaceára hajlamos bőr esetén az alkoholtartalmú napvédőket ajánlott kerülni, ezek ugyanis szárítják a bőrt, súlyosbítják az akné állapotát. Az aknés bőrűeknek a túl zsíros, általában "krém" feliratú készítményeket is kerülniük kell, ezek szintén fellángolást okoznak az aknés bőrön, ezért nekik a lotionként vagyis tejként forgalmazott termékek közül érdemes választani. Aknés bőrűeknél kifejezetten fontos a magas fényvédelem, ugyanis a problémájukra felírt készítmények általában fokozzák a fényérzékenységet.

Száraz és atópiás bőr

A napvédők általában sok hidratáló összetevőt tartalmaznak, mint például a lanolin, különböző olajok, szilikon vagy a dimetikon nevű bőrvédő szer. Száraz bőr esetén a kifejezetten hidratáló fényvédő készítmények közül érdemes krém, vagy tejalapú formulákkal ellátottakat keresni.

Pigmentfoltos bőr

Jegelés, alkohol és a többi - mit nem szabad a bőrünkre kenni, ha leégtünk? Részletek itt.

Azoknak, akiknek különböző elszíneződések vannak a bőrén, vagy nagyon világos a tónusuk, legalább 30-as faktorszámú készítményt érdemes használniuk. A bőr fokozott pigmenttermeléssel válaszol az extrém UV terhelésre, ezért ha nem megfelelő a napvédő, akkor fokozódhat a probléma. A bőrgyógyászok szerint különösen fontos a gyakori, 2-3 óránkénti újrakrémezés is.

Normál bőr vagy zsíros bőr

A normál bőrűek bármilyen fényvédőt választhatnak, zsíros bőrnél viszont a készítmény textúrája a meghatározó, érdemes a könnyedebb, folyékonyabb állagú krémek közül választani, ezek ugyanis nem nehezítik el a bőrt.

És végül: ne felejtsük el, hogy káros sugarak télen, nyáron, esőben, felhős időben is érnek bennünket, ezért érdemes fényvédővel ellátott arckrémmel védeni a bőrünket akkor is, ha épp a láthatáron sincs a napsütés!

Forrás: skincancer.org

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: