Napraforgó rejti az egészséges bőr titkát

Állítólag megtalálták a száraz, húzódó, viszkető bőr - és sok bőrprobléma - ellenszerét: a napraforgóban található peptid lehet az új csodaszer, legalábbis ausztrál kutatók szerint.

Simon de Veer, a Queenslandi Műszaki Egyetem Egészségügyi Innovációs Intézetének kutatója csapatával olyan enzimeket kerestek, melyek segíthetnek a bőr regenerációjában. A napraforgó egyik peptidjének izolálásával és a molekula felületének megváltoztatásával olyan vegyületet hoztak létre, mely három bőrben lévő proteáz működését is gátolja.
"A bőrben lévő proteázok többek között abban játszanak szerepet, hogy megszabadítják a szervezetet a régi bőrsejtektől, méghozzá úgy, hogy megszakítják a kötéseket, melyek a sejteket összekötik. Ideális esetben ez egy kiegyenlített folyamat, de időnként túl aktívak ezek a proteázok és sokkal több bőrsejtet 'küldenek el', mint kellene, így a bőr sérülékenyebb lesz, jobban hatnak rá az allergének és több vizet is veszít, ami kiszáradáshoz vezet" - magyarázta de Veer.

AZ új hatóanyag nemcsak a száraz bőrűeknek, ekcémásoknak, rosaceával küzdőknek segíthet, de segíthet jobban megérteni a bőr kiszáradását is, ehhez azonban további kutatásokra is szükség van.

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Hol érdemes bőrtesztet végezni új kozmetikum alkalmazása előtt?

Tippek

Bőrtisztítás után helyre kell állítani a bőr természetes kémhatását. Használjunk a bőrtípusnak megfelelő, a vezetékes víz pórustömítő lerakódásainak eltávolítására alkalmas arcvizet.