Megzavarhatják a bőr természetes UV-védelmét a fényvédő krémek

Bár elvileg megvédenek a káros napsugárzástól, a napkrémek blokkolják a bőr természetes UV-sugarak elleni védekezőképességét is - állítják amerikai kutatók.

A Brown Egyetem tudósai felfedezték, hogy a bőrünk bizonyos érzékelőket, fényreceptorokat tartalmaz, amelyek egyébként a szem retinájában is megtalálhatóak. Ezek a receptorok napsugárzás hatására, kalcium segítségével azonnal melanin kibocsátást kezdeményeznek, ami a szervezet saját napvédő anyaga. A melanin olyan pigment, ami elnyeli a káros ultraibolya sugarakat és sötétítve a bőr színét védelmet is biztosít. Ráadásul még azelőtt védelmet nyújt, mielőtt a bőr  barnulni kezdene.

A kutatók szerint ezért a fényvédők teljes védelme nem feltétlenül hasznos, mivel egyúttal azoknak a sugaraknak is elzárják az útját, amik a bőrbe hatolva kiváltják a természetes védekező reakciót.

"Eddig nem volt semmilyen bizonyíték arra, hogy ezek a receptorok valóban működnek a bőrben. Ez a kutatás azonban azt mutatja, hogy a bőr azonnal észleli és reagál az UV-sugárzásra" - mondta Elena Oancea, a kutatás vezetője.

A tudósok remélik, ez a megállapítás segíti a gyártókat, hogy jobb fényvédőkészítményeket fejleszthessenek ki. A tanulmány a Current Biology folyóiratban jelent meg.  Animáció: HáziPatika.com
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

A bőr három rétegből áll. Melyek ezek?

Tippek

A piros erezettség apró vénák kitágulásából adódik. Az erre hajlamosak óvakodjanak a nagy hőingadozástól, kerüljék a szaunát, szoláriumot, erősen klimatizált helyiségeket.