Megoldás a fájdalmas övsömörre?

A Georgia és a Yale Egyetemek kutatói felfedeztek egy olyan összetevőt, mely hatékonyabban kezelheti a fájdalmas hólyagokkal járó övsömört.

Eddig nem állt rendelkezésre specifikus kezelés.

A legtöbb felnőtt emlékszik a lázra, a viszkető kiütésekre és az utánuk sokszor megmaradó hegekre is, amit a bárányhimlő miatt éltek át. A betegséget a varicella zoster vírus okozza, ami felnőtt korban csúnya tünetekkel térhet vissza. A járványos betegség vírusa megbújik az idegekben, és főleg 60 év felett bukkanhat fel újra a test egyik oldalán megjelenő hólyagos kiütés formájában. A komplikációk aránya is növekszik az életkorral, mikor is hosszú hónapokig vagy évekig fennálló idegfájdalom jelentkezik.

Egy új és hatásos övsömör elleni anyag, az L-BHDA azonban enyhülést adhat, a klinikai kísérletek előtti vizsgálatokat a Georgia Egyetem kutatási alapja és a Yale Egyetem végezték. A betegség ellen bár vannak generikus antivirális gyógyszerek, helyileg alkalmazható krémek és fájdalomcsillapítók az övsömör hosszának és fájdalmasságának csökkentésére, ezek azonban csak mérsékelten hatásosak, és sokkal erősebb varicella zoster-ellenes ágensek kellenek.

Az övsömört megelőző oltás 2006-tól elérhető az idősebbek számára, és felére csökkenti a betegség kitörésének kockázatát. Az American Journal of Preventive Medicine nemrég megjelent egyik tanulmánya szerint azonban csak kevesek kapják meg az oltást, főként az ára, a biztosítás hiánya vagy a készlethiány miatt. Valószínű, hogy a bárányhimlő elleni gyermekkori immunizálás is véd az övsömör ellen, mert az oltóanyagban gyengített vírustörzsek vannak. Az oltás azonban csak 1995-ben jelent meg, és még nem áll rendelkezésre elegendő adat a pontos válaszhoz.

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mit jelent, ha valakinek "vegyes" a bőrtípusa?

Tippek

Az arclemosót finom, körkörös mozdulatokkal kell könnyedén felvinni a bőrre, majd egy-két perc behatási idő után, meleglangyos, a zsíros szennyeződést oldó vízzel lemosni.