Megoldás a fájdalmas övsömörre?

A Georgia és a Yale Egyetemek kutatói felfedeztek egy olyan összetevőt, mely hatékonyabban kezelheti a fájdalmas hólyagokkal járó övsömört.

Eddig nem állt rendelkezésre specifikus kezelés.

A legtöbb felnőtt emlékszik a lázra, a viszkető kiütésekre és az utánuk sokszor megmaradó hegekre is, amit a bárányhimlő miatt éltek át. A betegséget a varicella zoster vírus okozza, ami felnőtt korban csúnya tünetekkel térhet vissza. A járványos betegség vírusa megbújik az idegekben, és főleg 60 év felett bukkanhat fel újra a test egyik oldalán megjelenő hólyagos kiütés formájában. A komplikációk aránya is növekszik az életkorral, mikor is hosszú hónapokig vagy évekig fennálló idegfájdalom jelentkezik.

Egy új és hatásos övsömör elleni anyag, az L-BHDA azonban enyhülést adhat, a klinikai kísérletek előtti vizsgálatokat a Georgia Egyetem kutatási alapja és a Yale Egyetem végezték. A betegség ellen bár vannak generikus antivirális gyógyszerek, helyileg alkalmazható krémek és fájdalomcsillapítók az övsömör hosszának és fájdalmasságának csökkentésére, ezek azonban csak mérsékelten hatásosak, és sokkal erősebb varicella zoster-ellenes ágensek kellenek.

Az övsömört megelőző oltás 2006-tól elérhető az idősebbek számára, és felére csökkenti a betegség kitörésének kockázatát. Az American Journal of Preventive Medicine nemrég megjelent egyik tanulmánya szerint azonban csak kevesek kapják meg az oltást, főként az ára, a biztosítás hiánya vagy a készlethiány miatt. Valószínű, hogy a bárányhimlő elleni gyermekkori immunizálás is véd az övsömör ellen, mert az oltóanyagban gyengített vírustörzsek vannak. Az oltás azonban csak 1995-ben jelent meg, és még nem áll rendelkezésre elegendő adat a pontos válaszhoz.

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

A vitamin a bőrsejtek osztódásának segítésével segíti a regenerálódást. Elősegíti a kollagén rostok képződését, a sejtek anyagcseréjét.