Megfiatalítják a bőrt Szegeden

Több kutatás is indult Szegeden, amely a bőr megfiatalítását célozza.
Kozmetológiai kutatóbázist alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján - közölte Kemény Lajos intézetvezető csütörtökön azon a szakmai találkozón, amelyen az akadémiai és az ipari kutatások lehetséges kapcsolódási pontjainak feltérképezését tűzték ki célul.
- Tudományos klinikai vizsgálataink révén képesek vagyunk pontosan megállapítani azt, hogy az egyes kozmetikai készítmények valóban képesek-e olyan hatás elérésére, mint amit a forgalmazók állítanak róluk - érzékeltette a kutatólaboratórium gyakorlati jelentőségét Kemény Lajos. A vizsgálóhelyen a készítmények tolerálhatóságának - esetleges irritációt, allergiát kiváltó hatásának - vizsgálatán túl tehát hatásosság-vizsgálatokat is folytatnak.
A klinika saját vizsgálatokat is indított: az alapkutatásokon túl nagy hangsúlyt helyeznek azokra a kezdeményezésekre, amelyek majdani esetleges ipari hasznosításuk révén anyagi hasznot is hozhatnak. Kemény Lajos elmondta: egyre több hazai és nemzetközi szabadalmat jelentenek be. A jelenleg futó kozmetológiai kutatások közül az intézményvezető kiemelte azt az eljárást, amely révén a bőrfiatalítás különböző technikáit és technológiát igyekeznek továbbfejleszteni, például egy olyan készítményen dolgoznak, amellyel a lézeres bőrfiatalító eljárások hatékonysága javítható.
- Az utóbbi években drasztikusan csökkent a Magyarországon bejegyzett szabadalmak száma - mondta Bodrogi József egészségügyi közgazdász, az ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpont programigazgatója. A szakember hozzátette: amíg a fejlett országokban a GDP 2,5-3 százalékát is kutatás-fejlesztésre költik, idehaza ez az arány 2008-ban 0,8 százalék alá csökken.
- Az Európai Unió 2000-ben Lisszabonban elfogadott dekrétuma célul tűzte ki, hogy 10 éven belül a térség a világ leginnovatívabb régiója legyen, s a tagállamok a GDP 3 százalékát a kutatás-fejlesztés finanszírozására fordítsák. Az EU és az USA közötti versenyhátrány ugyan némileg csökkent az elmúlt években, ám ennek elsősorban nem az EU gyorsulása, hanem Amerika lassulása a magyarázata - helyezte a hazai folyamatokat nemzetközi összefüggésbe Bodrogi József.
- A kutatás-fejlesztésben Magyarországon nagyon alacsony az állami részarány, a magyar gazdaság külföldi tőkét vonzó képessége is drámaian lecsökkent - jelentette ki Bodrogi József, hozzátéve: erős kutató-fejlesztő centrumokat kellene létrehozni, mivel az ország nyersanyag hiányában csak a magas hozzáadott értékű iparágak megerősödésével maradhat talpon a nemzetközi gazdasági versenyben. - Egy politikus sem ad választ arra a kérdésre, hogy miből fog az ország 15 év múlva megélni: Magyarországnak jelenleg semmilyen iparpolitikai stratégiája nincs - jelentette ki az ELTE kutatója.
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

A szem körüli érzékeny, vékony bőrt nem szabad gyötörni, masszírozással nyújtani. A krémet enyhe nyomással, körkörös mozdulatokkal, az ujjbeggyel pontszerűen paskolva vigyük fel.