Kétszázezer beteg sorsa kérdéses

Mintegy kétszázezer ember szenved Magyarországon a pikkelysömörtől. Mint ismert, a betegség nem gyógyítható, de megfelelő kezelésekkel tünetmentessé tehető.
A pikkelysömör, más néven psoriasis krónikus, de nem fertőző bőrbetegség, a világon százmillió embert érint. Az esetek tíz százalékában ízületi gyulladás is társulhat hozzá, belső szervi bajok, a magas vérnyomás, a cukorbetegség miatt szedett gyógyszerek ronthatják, provokálhatják a tüneteket. Kialakulását a bőr speciális gyulladáskészségére vezetik vissza az orvosok. A pikkelysömör elsőként általában a fejen, a könyökön vagy a térden jelentkezik, rosszabb esetben pedig elboríthatja az egész testet is. A pikkelysömörre számos kezelés létezik, a szinkron balneo fototerápia a leghatásosabb, melyet egy magyar vállalkozás is alkalmaz. A cégnél egy kezelés hét-nyolcezer forintba kerül. Egy betegnek a fél-egy esztendős tünetmentességhez, állapottól függően, ötven-hatvan alkalommal kell megjelennie. Ebből az OEP ötvenet támogat, míg a fennmaradó összeget a betegnek kell megfizetni. Ha az egészségbiztosító jövőre nem köt szerződést a vállalkozással, ez a gyógymód a betegeknek kettőszázötven-háromszázezer forintjába kerülhet. Egyelőre bizonytalan, hogy ezt a speciális eljárást a cégnél jövőre tudja-e finanszírozni az OEP.
A Magyar Hírlap információja szerint a pikkelysömör kezelését végző céggel a megyei egészségbiztosítási pénztárak az Egészségügyi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium döntése alapján határozott időre kötöttek szerződést. Az így létrejött együttműködés - több más szolgáltatóéval együtt - december 31-én lejár. A jelenleg érvényes jogszabály nem teszi lehetővé, hogy az OEP a fix időre szóló kontraktusokat önállóan meghosszabbítsa, de a hivatal jelenleg is dolgozik a kérdés megoldásán. Az egészségügyi tárcánál azt mondták lapunknak, hogy még nincs döntés a tb-támogatás jövőre aktuális rendszeréről.
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

Az arcmaszkok víztartalma nagyon gyorsan fel tud szívódni, ezért hamar látható eredményt hoznak: a bőr kisimul és feszes lesz. A maszkok jól kiegészítik a mindennapos hidratálást.