+10° - +25°
Nincs front

Kampány és fotókiállítás a psoriasisos betegekért

Budapest és Pécs után Szombathelyre érkezett a "Psoriasis: A Meztelen Igazság" elnevezésű fotókiállítás. A Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) kezdeményezésére a nemzetközi szinten nagy sikereket elért kiállítás hazai adaptációja révén Magyarország nyolc különböző nagyvárosába jutnak el a pikkelysömör (psoriasis) betegségben szenvedő emberek küzdelmes életét bemutató képek. A kiállítás szereplői minden félelmüket félretéve mutatták meg magukat Ralf Tooten elismert fotóművész lencséjén keresztül.

A magyar lakosság megközelítőleg 1,4-2 százalékát érinti a jellemzően vörös, pikkelyesen hámló foltokkal, és az esetek egy részében súlyos ízületi gyulladással is együtt járó psoriasis. A betegeknek a külvilág számára könnyen észrevehető bőrtünetek okozta megkülönböztetéssel minden nap meg kell birkózniuk. Az egészséges emberek tartózkodó, sokszor megvető pillantásai miatt a teljes kirekesztettség érzése is fenyegeti őket.

A kezdeményezés ezért szeretné megragadni a közvélemény figyelmét, és tudatosítani mindenkiben, hogy ez a betegség nem fertőző, így az egészséges embereknek semmi okuk sincs az aggodalomra, nem kell félniük a betegektől. Sajnos sokkal inkább a psoriasisos emberek félnek az egészségesektől, a tartózkodásuktól, így az állandó diszkrimináció érzésétől.

A betegség következményeként kialakuló lelki, pszichikai terhek mellett azonban sajnos számos egészségügyi kockázattal is szembe kell nézniük a psoriasissal élőknek. A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata jelentősen megnövekszik a betegség során, így a psoriasisos embereknek minél előbb meg kell találniuk a számukra legmegfelelőbb kezelést, hogy elkerüljék a további szövődmények kifejlődését.

A "Psoriasis: A Meztelen Igazság" kampány során az első, budapesti, valamint a második pécsi állomás is igazolta a kezdeményezés sikerét, a kiállítás közel egy-egy hónapos időtartama alatt több százan tekintették meg a képeket. Ezúttal Szombathelyre érkeztek a képek, amelyek a Savaria Plaza jóvoltából 2011. április 29-től egészen május 31-ig lesznek megtekinthetők a Plaza folyosóján. A kiállítással ezt követően Veszprémben, Kaposvárott, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon találkozhatnak az érdeklődők.

Web: www.meztelenigazsag.hu, www.facebook.com/meztelenigazsag

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

A reggeli arcbőr gyűröttebb, mert éjszaka a nyirokkeringés lassulásával lassul a fölös salakanyagok elszállítása is. Az éjszakai krémek táplálják a bőrt, serkentik a nyirokkeringést.