Jól nézze meg, kinek nyújtja az ajkát csókra!

Az élet egyik legegyszerűbb örömforrása, a csók is hordozhat magában egészségügyi veszélyeket.
A gyengédség szimbóluma a herpeszvírus legfőbb terjesztője, figyelmeztet az Ausztrál Herpeszkezelés Fórum (AHMF) a nemzeti reklámkampány előfutáraként. Az AHMF vezérigazgatója elmondta, hogy miközben csókolózunk "kimutatjuk a szerelmet és a gyengédséget", és hogy ez egy "teljesen hétköznapi cselekvés", a felnőttekre és a gyerekekre is veszélyt jelenthet.

Nemi úton terjedő betegségek - sokkoló fotók

Nemi úton terjedő betegségek - sokkoló fotók

"Senki sem akarja továbbadni a herpes simplex vírust (HSV) a gyerekének, vagy a kedvesének, de mindenkinek tudnia kell, hogy ez a fertőzés fő forrása" - mondta Ms Berger. "Ha egyszer már megfertőződtünk a HSV-1 vagy HSV-2 vírussal, a kórokozó a szervezetünkben marad egész életünkre, és bármikor reaktiválódhat."

Az ausztrál lakosság például több mint 75 százaléka hordozza a HSV-1-et, a herpesz vírus egyik variánsát. Általában gyerekkorban kapják el, leggyakrabban a felnőtt rokonokkal való puszilkodás során. Az igen nagyfokú jelenlét ellenére a felnőtteknek csak a 30 százaléka számolt be a tünetek kialakulásáról.

Berger elmondása szerint nem minden fertőzöttnél alakulnak ki a tipikus tünetek. "Ha az ajkán vagy mellette van herpeszes seb, valószínű, hogy továbbadja a vírust mindenkinek, akit megpuszil" - mondta. "A sebek elmúltával is előfordulhat a fertőzés átadása, de a kockázat sokkal magasabb a tünetek látható fennállása idején.
"A HSV-1 vírus felelős a genitáliákon található herpeszért az esetek 40 százalékában. Az emberek 12 százalékánál található meg a HSV-2 variáns, ami a genitális herpesz leggyakoribb okozója.
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Hol érdemes bőrtesztet végezni új kozmetikum alkalmazása előtt?

Tippek

A meleg pára segít kitágítani a bőr pórusait, amelyeken keresztül a bőrápoló hatóanyagok is könnyebben beszívódnak. A maszkokat, krémeket meleg fürdő után érdemes felvinni.