Jól nézze meg, kinek nyújtja az ajkát csókra!

Az élet egyik legegyszerűbb örömforrása, a csók is hordozhat magában egészségügyi veszélyeket.
A gyengédség szimbóluma a herpeszvírus legfőbb terjesztője, figyelmeztet az Ausztrál Herpeszkezelés Fórum (AHMF) a nemzeti reklámkampány előfutáraként. Az AHMF vezérigazgatója elmondta, hogy miközben csókolózunk "kimutatjuk a szerelmet és a gyengédséget", és hogy ez egy "teljesen hétköznapi cselekvés", a felnőttekre és a gyerekekre is veszélyt jelenthet.

Nemi úton terjedő betegségek - sokkoló fotók

Nemi úton terjedő betegségek - sokkoló fotók

"Senki sem akarja továbbadni a herpes simplex vírust (HSV) a gyerekének, vagy a kedvesének, de mindenkinek tudnia kell, hogy ez a fertőzés fő forrása" - mondta Ms Berger. "Ha egyszer már megfertőződtünk a HSV-1 vagy HSV-2 vírussal, a kórokozó a szervezetünkben marad egész életünkre, és bármikor reaktiválódhat."

Az ausztrál lakosság például több mint 75 százaléka hordozza a HSV-1-et, a herpesz vírus egyik variánsát. Általában gyerekkorban kapják el, leggyakrabban a felnőtt rokonokkal való puszilkodás során. Az igen nagyfokú jelenlét ellenére a felnőtteknek csak a 30 százaléka számolt be a tünetek kialakulásáról.

Berger elmondása szerint nem minden fertőzöttnél alakulnak ki a tipikus tünetek. "Ha az ajkán vagy mellette van herpeszes seb, valószínű, hogy továbbadja a vírust mindenkinek, akit megpuszil" - mondta. "A sebek elmúltával is előfordulhat a fertőzés átadása, de a kockázat sokkal magasabb a tünetek látható fennállása idején.
"A HSV-1 vírus felelős a genitáliákon található herpeszért az esetek 40 százalékában. Az emberek 12 százalékánál található meg a HSV-2 variáns, ami a genitális herpesz leggyakoribb okozója.

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mit jelent, ha valakinek "vegyes" a bőrtípusa?

Tippek

Bőrtisztítás után helyre kell állítani a bőr természetes kémhatását. Használjunk a bőrtípusnak megfelelő, a vezetékes víz pórustömítő lerakódásainak eltávolítására alkalmas arcvizet.