Mitől szép a bőr télen?

A változékony időjárás bőrünkre is kártékony hatással van. Testünket bebugyoláljuk, ha fázunk, de az arcunk fedetlen marad, így különös figyelmet kell fordítanunk a bőr ápolására.

Garbó, kötött pulóver, sapkák, sálak, és persze a pánikvásárlás. Ez történik, mikor hirtelen megváltozik az idő, mintha az ember nem tudná, nem emlékezne rá, milyen a hideg, sokkal intenzívebben éli meg, mikor átmenet nélkül robban be a tél. Lefagy az orrunk a buszmegállóban reggel és szinte hozzáfagy a kapaszkodóhoz a kezünk. Az autók téli gumit kapnak, mi csizmát veszünk elő, harisnyát húzunk a nadrág alá, de mi történik az arcunkkal a hidegben?

arcápolás

Hidratálás, a legfontosabb tevékenység

Kint a hidegben, az arcbőr kipirosodik, a hőmérséklet csökkenésével gyakran kevesebb vizet fogyasztunk, mint a forró nyári hónapokban. Ezt nagyon sokan fejfájással, esetleges migrénnel érzékelik elsődlegesen, és vannak, akik bőrükön veszik észre először a változást. Nagyon fontos a megváltozott időben a hidratálás, és legalább ugyanennyire fontos, hogy jó hidratálót vigyünk fel az arcbőrre, melynek pH-ja kiegyensúlyozott és dermatológiailag tesztelt.

Az érzékeny arcbőrűeknek körültekintően kell ápolószereket választani: legyenek elég hatékonyak, védjék meg a bőrt a káros külső hatásoktól, de legyenek kíméletesek és ne irritálják a bőrt. Arcápolási trükkök érzékeny bőrűeknek

A hidegebb hónapokra nyugodtan választhatunk intenzívebb ápolót, mint amit a meleg időben használunk. Nyáron a hidratálónk általában vizesebb állagú, télen jobb, ha zsírosabb, olajosabb, ám itt sem mindegy, milyen összetevőkből áll a bőr hidratálására, védelmére és regenerálására vásárolt termék. A vásárlás előtti feltérképezésnél fontos szempont, hogy a bőrápoló krém vagy szérum ne tartalmazzon irritáló anyagot.

A glicerin például egy olyan természetes anyag, mely fontos alkotóeleme a téli arcápoló krémeknek, hiszen pontosan ebben az időszakban segít a bőrnek megőrizni ellenállóképességét, rugalmasságát, szépségét. Az esszenciális zsírsavak is fontosak, és a vitaminok, kiemelten az E-vitamin, melyet tartalmaznia kellene a készítménynek, hogy bőrünk a megfelelő ápolásban részesüljön.

Minden a tisztítással kezdődik

Ne gondoljuk, hogy télen nem kell akkora figyelmet fordítani az arcbőr megtisztítására. Igaz nem izzadunk, de ugyanúgy kitesszük bőrünket a káros környezeti hatásoknak, több sminket is használunk és a fűtés sem kifejezetten kedvez arcbőrünknek, a nedvességtartalom tekintetében. Arcmosásnál kerülni kell a túl hideg és túl meleg vizet, az irritáló, kipirosodást okozó arcradírokat, melyek a folyamatos használattal egyre jobban szárítják a bőrt.

Este mossuk le alaposan a megfelelő tisztító kozmetikum segítségével a lerakódott szennyeződést, reggel pedig távolítsuk el az éjjel lerakódott zsiradékot és az elhalt hámsejteket az arcbőrről. Ez a rutin elengedhetetlen az egészséges, szép arcbőr fenntartásához a téli hónapokban is, kifejezetten akkor, mikor éjszakára több ápoló, hidratáló készítményt pakolunk az arcra. A tiszta bőr egészségesebb, jobban reagál és védekezik a környezeti hatásokkal szemben.

Fontos a sorrend

A kozmetikai szerek használatánál nem árt egy apró, de rendkívül fontos dolgot betartani. Az egymásra pakolással, összevissza használattal nem fogjuk elérni a kívánt hatást, és bizonyos esetekben még árthatunk is.

Az első lépés a tisztítás, a bőrtípusnak megfelelő géllel, habbal vagy arctisztító tejjel. Ezek után heti egy-két alkalommal hámlaszthatunk, használhatunk radírt, de fontos hogy ne terheljük ezzel minden nap a bőrt, ne nyúzzuk, nem lesz jobb tőle. A tonik a bőr pH-értékének visszaállításában segít, illetve frissíti a bőrt. Maszkot és pakolást sem kell minden nap felkenni, nem kell túlterhelni a bőrt, heti egy-két alkalom viszont segít a hidratálásban, ápolásban, a bőr rugalmasságának megőrzésében. A nappali és az éjszakai krémek használata napi rutin, hidegebb időben többször megismételhető, ha nem kentünk BB-krémet vagy alapozót a hidratáló fölé.

Azt pedig még érdemes átgondolni, ha egy termékcsaládból választunk, valószínűleg nem fogják ütni egymást a termékek, hiszen azt úgy fejlesztették ki, hogy passzoljanak egymáshoz.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel egy-egy zápor is lehet, de a sok napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)