Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő kozmetikumot?

HáziPatika

A helyes bőrápolás egyik legfontosabb pillére, hogy bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumokat használjunk. A következőkben szakértő segít az eligazodásban.

A kozmetikumok kiválasztásánál az első és legfontosabb lépés a bőrtípusunk meghatározása és az esetleges bőrproblémák diagnosztizálása. Bőrtípusunk genetikailag meghatározott, a bőr állapotát pedig az életkor, az életstílus és a bőrápolási termékek határozzák meg. A megfelelő ápolók kiválasztásában szakember tanácsát is kérhetjük.

Ha nincs semmilyen bőrproblémánk, akkor a kozmetikumok kiválasztása is egyszerűbb feladat.

- mondja dr. Pellion Szilvia bőrgyógyász.

Azok ugyanis, akik bőrproblémáktól mentes, normál bőrtípussal rendelkeznek és fiatalok, gyakorlatilag bármilyen típusú krémet választhatnak. Nekik csupán a fényvédelemre kell odafigyelniük, valamint arra, hogy a kiválasztott krém hidratálja és tápanyagokkal lássa el a bőrüket.

arcápolás

"Ha viszont problémásabb a bőrünk, például zsírosodásra, faggyútermelésre vagy allergiára, kiszáradásra hajlamos, esetleg hámlással, kipirosodással is együtt járó seborrheás dermatitisszel küzdünk, illetve ekcémás, rosaceás tüneteink vannak, akkor egyáltalán nem mindegy, mit kenünk az arcunkra" - mondja a bőrgyógyász. Bőrproblémák esetén fontos, hogy bőrgyógyásszal konzultáljunk a kozmetikumok kiválasztása előtt, hiszen ha nem megfelelő krémet választunk, akár ronthatunk is a már eleve kellemetlen tüneteinken.

Az életkor fontos szempont a választásnál

De Pellion Szilvia arra is figyelmeztet, hogy van még egy fontos szempont, amit mindenképpen figyelembe kell venni a kozmetikumok vásárlásánál: ez pedig az életkorunk.

Egy fiatal, egészséges bőr számára, - amely nem veszít több vizet a kelleténél - tökéletesen megfelelő lehet egy könnyű, a korának megfelelő hidratáló krém. Ilyen esetben nem kell túlkezelni a bőrt. De nyílván egy érettebb, 40-es éveiben járó páciensnél már egészen más a helyzet.

- magyarázza a bőrgyógyász.

Egy idősebb bőr esetén ugyanis már megmutatkozhatnak a fénykárosodás jelei, pigment foltok jelentkezhetnek, jobban láthatóvá válhatnak az arcon a pici erecskék, és a bőr is sokkal vastagabbá válik, fakóbbá válik, veszít a rugalmasságából.  Ilyen esetben fontos, hogy az általunk választott krém ezeket a tüneteket is kezelje.


"Nagyon fontos, hogy egy érettebb, vastagabb bőr esetében első lépésként megszabaduljunk a felesleges hámsejtektől - ez azért kihagyhatatlan lépés, mert különben hiába kezeljük bármivel is a bőrt, nem fog megfelelően felszívódni a hatóanyag. Egy érettebb bőr esetében tehát érdemes tisztitószereket használni, amik eleve tartalmaznak valamilyen AHA vagy beta hydroxy savat, amivel az elhalt hámsejteket el lehet távolítani és utána a hatóanyag mélyebbre tud jutni."

A változékony időjárás bőrünkre is kártékony hatással van. Testünket bebugyoláljuk, ha fázunk, de az arcunk fedetlen marad, így különös figyelmet kell fordítanunk a bőr ápolására. Mitől szép a bőr télen?

És míg a fiatalok éjszakára is nyugodt szívvel alkalmazhatnak könnyedebb hidratálókat, addig az idősebbek számára fontos, hogy a hidratáláson kívül a lipideket is pótoljuk. Éjszakára testesebb, hatóanyagokban gazdag krémek javasoltak, amik segítik a sejtek megújulását, regenerálják a bőrfelszínt.

Nem szabad azonban arról sem elfeledkeznünk, hogy a napi bőrápolási rutinunknak több lépésből kell állnia - tehát nem csak azt kell szem előtt tartanunk, hogy az arckrémünk a bőrtípusunknak megfelelő legyen.  Fontos, hogy az arc tisztításánál, tonizálásánál, esetleg hámlasztásánál is bőrünknek megfelelő termékeket válasszunk.

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi ellen véd a bőrben termelődő melanin?

Tippek

A sport vérkeringést fokozó, jótékony hatása a bőrön is meglátszik. Ha a regenerálódó bőr salakanyagait friss vérkeringés tudja elszállítani, bőrünk valósággal megfiatalodik.