Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő kozmetikumot?

HáziPatika

A helyes bőrápolás egyik legfontosabb pillére, hogy bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumokat használjunk. A következőkben szakértő segít az eligazodásban.

A kozmetikumok kiválasztásánál az első és legfontosabb lépés a bőrtípusunk meghatározása és az esetleges bőrproblémák diagnosztizálása. Bőrtípusunk genetikailag meghatározott, a bőr állapotát pedig az életkor, az életstílus és a bőrápolási termékek határozzák meg. A megfelelő ápolók kiválasztásában szakember tanácsát is kérhetjük.

Ha nincs semmilyen bőrproblémánk, akkor a kozmetikumok kiválasztása is egyszerűbb feladat.

- mondja dr. Pellion Szilvia bőrgyógyász.

Azok ugyanis, akik bőrproblémáktól mentes, normál bőrtípussal rendelkeznek és fiatalok, gyakorlatilag bármilyen típusú krémet választhatnak. Nekik csupán a fényvédelemre kell odafigyelniük, valamint arra, hogy a kiválasztott krém hidratálja és tápanyagokkal lássa el a bőrüket.

arcápolás

"Ha viszont problémásabb a bőrünk, például zsírosodásra, faggyútermelésre vagy allergiára, kiszáradásra hajlamos, esetleg hámlással, kipirosodással is együtt járó seborrheás dermatitisszel küzdünk, illetve ekcémás, rosaceás tüneteink vannak, akkor egyáltalán nem mindegy, mit kenünk az arcunkra" - mondja a bőrgyógyász. Bőrproblémák esetén fontos, hogy bőrgyógyásszal konzultáljunk a kozmetikumok kiválasztása előtt, hiszen ha nem megfelelő krémet választunk, akár ronthatunk is a már eleve kellemetlen tüneteinken.

Az életkor fontos szempont a választásnál

De Pellion Szilvia arra is figyelmeztet, hogy van még egy fontos szempont, amit mindenképpen figyelembe kell venni a kozmetikumok vásárlásánál: ez pedig az életkorunk.

Egy fiatal, egészséges bőr számára, - amely nem veszít több vizet a kelleténél - tökéletesen megfelelő lehet egy könnyű, a korának megfelelő hidratáló krém. Ilyen esetben nem kell túlkezelni a bőrt. De nyílván egy érettebb, 40-es éveiben járó páciensnél már egészen más a helyzet.

- magyarázza a bőrgyógyász.

Egy idősebb bőr esetén ugyanis már megmutatkozhatnak a fénykárosodás jelei, pigment foltok jelentkezhetnek, jobban láthatóvá válhatnak az arcon a pici erecskék, és a bőr is sokkal vastagabbá válik, fakóbbá válik, veszít a rugalmasságából.  Ilyen esetben fontos, hogy az általunk választott krém ezeket a tüneteket is kezelje.


"Nagyon fontos, hogy egy érettebb, vastagabb bőr esetében első lépésként megszabaduljunk a felesleges hámsejtektől - ez azért kihagyhatatlan lépés, mert különben hiába kezeljük bármivel is a bőrt, nem fog megfelelően felszívódni a hatóanyag. Egy érettebb bőr esetében tehát érdemes tisztitószereket használni, amik eleve tartalmaznak valamilyen AHA vagy beta hydroxy savat, amivel az elhalt hámsejteket el lehet távolítani és utána a hatóanyag mélyebbre tud jutni."

A változékony időjárás bőrünkre is kártékony hatással van. Testünket bebugyoláljuk, ha fázunk, de az arcunk fedetlen marad, így különös figyelmet kell fordítanunk a bőr ápolására. Mitől szép a bőr télen?

És míg a fiatalok éjszakára is nyugodt szívvel alkalmazhatnak könnyedebb hidratálókat, addig az idősebbek számára fontos, hogy a hidratáláson kívül a lipideket is pótoljuk. Éjszakára testesebb, hatóanyagokban gazdag krémek javasoltak, amik segítik a sejtek megújulását, regenerálják a bőrfelszínt.

Nem szabad azonban arról sem elfeledkeznünk, hogy a napi bőrápolási rutinunknak több lépésből kell állnia - tehát nem csak azt kell szem előtt tartanunk, hogy az arckrémünk a bőrtípusunknak megfelelő legyen.  Fontos, hogy az arc tisztításánál, tonizálásánál, esetleg hámlasztásánál is bőrünknek megfelelő termékeket válasszunk.

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

Az arclemosót finom, körkörös mozdulatokkal kell könnyedén felvinni a bőrre, majd egy-két perc behatási idő után, meleglangyos, a zsíros szennyeződést oldó vízzel lemosni.