Ha ezt a körlevelet kapja, ne küldje tovább!

Kenjük magunkat vagy ne kenjük? Egy szárnyra kapott újabb körlevél szerint halálos vétek, ugyanis a naptej rákot okoz. A tévhitekkel foglalkozó Ködpiszkáló blog ezúttal is rendet tett.

Így szól a körlevél

"Kedves Mindenki! Az imént hallottuk a rádióban, hogy mostantól az óvodák ingyen igényelhetnek naptejet (természetesen a márka is megvan) arra az esetre, ha nyáron kimennek az udvarra. Nagyon kérlek benneteket, ne dőljetek be ennek! A naptej rendkívül káros! Amíg a flakonban van, addig semmi baj vele, de rögtön, ahogy a bőrünkre kenjük, és a nappal reakcióba lép, káros és visszafordíthatatlan (rákkeltő!) folyamatok indulnak be! (...) A legegyszerűbb és ártalmatlan naptej, amit tudok nektek ajánlani, a gyógyszertárakban kapható hagyományos kakaóvaj. De jó a tiszta napraforgó vagy extra szűz olívaolaj is. A legjobb, ha fél 12 és fél 3 között nem mentek ki a gyerekkel, ezt be kell tartani!"

A kíméletlen leleplezés

A faktorszám a napvédő termékek hatáserősségét mutatja. Minél nagyobb a faktorszám, annál hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon leégés nélkül.

"A bőrrák aránya az összes daganatos megbetegedés között folyamatosan nő. Ennek az a fő oka, hogy a rákkeltő UV-sugarakat kiszűrő légköri ózonréteg a környezetszennyezés hatására vékonyodik. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint jelenleg évente több mint 2 millió embernél alakul ki bőrrák, és becslések szerint az ózonréteg 10%-os vékonyodásával az új esetek száma évente több mint 300 ezerrel fog nőni. A bőrrák megelőzésének érdekében nagyon fontos, hogy elkerüljük a magas UV-terhelést" - írja a Ködpiszkáló blog szerzője bejegyzésében.

Nem véletlen tehát, hogy lépten-nyomon hangsúlyozzák a szakemberek a megfelelő fényvédelem fontosságát, illetve azt, hogy a nyári napokon a déli órákban ne menjünk napra, és később is csak napvédő krémek alkalmazásával.

"Számos olyan nagy összefoglaló cikk jelent meg, ami cáfolja a napvédő termékek feltételezett rákkeltő hatását, az ellenoldal azonban ezeket 'természetesen' nem idézi. Az egyik legátfogóbb közlemény az 1966-2003 közötti vizsgálati eredményeket összegezve azt állapította meg, hogy a naptejek rákkockázatot növelő hatására semmilyen bizonyíték nincs" - magyarázza a továbbiakban a blog szerzője.

Mi az alapja a napvédő hatásmechanizmusnak?

"A napvédő hatás fizikai vagy kémiai védelem eredménye lehet. Előbbi úgy alakul ki, hogy a termékben jelen lévő kis 'szemcsék' visszaverik a napsugarakat; ilyen módon védi a bőrt pl. a cink-oxid és a titán-dioxid. Ezek hátránya, hogy alkalmazásuk nem túl esztétikus, ugyanis fehér réteget alkotnak a bőrön. A kémiai védelmet nyújtó anyagok speciális szerkezetüknek köszönhetően 'megkötik' az UV-sugarakat. A felhasználható anyagok listája meglehetősen hosszú. Ezek között megtalálhatóak fahéjsav-származékok (cinnamátok) is, például az oktinoxát és a cinoxát. Ezek veszélyességének hangsúlyozása megalapozatlan: potenciális rákkeltő hatásukat olyan, sejttenyészeten végzett vizsgálatra alapozzák, amely a termékek rendeltetésszerű használata szempontjából irreleváns. Bőrön alkalmazva ugyanis nem szívódnak föl olyan mértékben, ami bármiféle veszélyt jelenthetne. Azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy egyáltalán nem rendelkeznek mellékhatással. Leggyakrabban allergiás reakció jelentkezhet, ami természetesen kellemetlen, de nem keverendő össze a rákkeltő hatással" - teszi hozzá Csupor Dezső.

Olívával kenjük?

A bejegyzés lerántja a leplet a növényi olajokról is, amit a körlevél küldője ajánl: valóban volt kutatás arra nézve, hogy például az olívaolaj véd-e a káros napsugarakkal szemben, de fontos tudni, hogy a leghatásosabb olívaolaj fényvédő faktora is csak 7,5, ami az Unióban elfogadott beosztás alapján alacsony védőhatást jelent. Az olaj tehát maradjon csak a konyhában, naptejjel pedig szerelkezzünk fel, mielőtt tartósan napra megyünk!
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

A bőr három rétegből áll. Melyek ezek?

Tippek

A mindennapi bőrápolás legtöbb mozzanatát otthon végezzük, de havonta-kéthavonta érdemes ellátogatni a kozmetikushoz egy-egy tisztító, masszírozó kezelés erejéig.