Forrázásból lesz a baj!

Naponta négy gyermeket ér olyan égési sérülés hazánkban, amit csak szakkórházban lehet gyógyítani. A legtöbb károsodást a forrázás okozza.

A tapasztalatok szerint évente 1500 gyermek szenved égési sérülést Magyarországon: a 10 év alattiak gyakrabban, a 10 év felettiek pedig súlyosabban.

"Az égéssülés az egész szervezetet megbetegítő állapot. A legtöbb súlyosan sérült beteg az égésintenzív osztályra kerül. Mivel a sérülés fájdalmas, ezért általában altatjuk a beteget segítve ezzel a gyógyulást és nem utolsó sorban, hogy csökkentsük a fájdalom érzetet. Emellett állandó megfigyelést, monitorizálást igényelnek, valamint a sebek naponkénti átkötését, amelyet ugyancsak altatásban végzünk. Különösen ügyelni kell égett betegnél a felülfertőződés elkerülésére, a nyitott bőrfelület utat engedhet különböző bakteriális, vagy gombás fertőzések megtapadásához" - mondta Dr. Bene Ruzsena, a Bethesda Gyermekkórház Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központjának osztályvezető plasztikai sebésze.

A legtöbb égési sérülés forrázásból, és forró tárggyal való érintkezésből származik. A károsodás gyakran a test felszínének körülbelül 20 százalékát érinti és legalább másodfokú mélységű.

A korrekciós műtétek sok esetben elkerülhetetlennek bizonyulnak, hiszen a húzóhegek megakadályozzák a végtagok megfelelő mozgását, a szövődmények pedig az izmok és inak összehúzódását is okozhatják.

"A fizikai állapot javítása mellett a lelki segítségnyújtásra is nagy szükség van. Az új, sérült külső feldolgozásában pszichológus, szociálpedagógus, lelkigondozó segít a betegnek és családjának egyaránt. A legtöbb ilyen sérült alacsony szociokulturális közegből érkezik, ahol a gyermek visszafogadása a családba sok esetben gondot jelenthet. Így a rehabilitáció során többek között az is feladat, hogy segítsük a gyermek visszailleszkedését a megszokott környezetébe, közösségébe" - tette hozzá Dr. Bene Ruzsena.
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

Az ajkak különösen érzékeny bőrét hidegben ne nyalogassa. Oda kell figyelni a rúzsokra és szájfényekre, mert közülük a viasztartalmúak a bőr víztartalmát elvonva szárítanak.