Ezen rágódj: a cukormentes rágó károsíthatja a fogakat

Az étkezés után cukormentes rágógumi fogyasztását javasló fogorvosoknak újra kell gondolniuk bevett tanácsukat, mert brit kutatók kimutatták, hogy ez a fajta rágó is károsíthatja a fogakat.

A British Dental Journal folyóiratban közzétett elemzés az átvizsgált kutatások alapján azt állítja, a fogbarátnak kikiáltott cukormentes rágógumi is rendelkezik rejtett kockázattal. A Bostoni, a Helsinki és a Dél-Nevadai Egyetemek közös kutatócsoportja a termékekben használt cukorpótló anyagokat és a fogszuvasodás kapcsolatát vizsgálták, és kimutatták, hogy "a cukormentes édességek és üdítőitalok savas ízesítése eddig nem kimutatott kockázatokat rejt magában".

A xilitolhoz és a szorbitolhoz hasonló anyagok egyrészt csökkentik a fogszuvasodás kockázatát, ugyanakkor növelik a szájüreg savasságát, ami károsítja a fogzománcot. Ez a hatás még kifejezettebb abban az esetben, ha a termék gyümölcsös ízesítésű.
Dr. Sok-Ja, a Bostoni Egyetem kutatója úgy véli, a cukormentes jelző hamis biztonságot sugall, mert sokan automatikusan azt hiszik, hogy a cukormentes termékek biztonságosak a fogak szempontjából. Ráadásul a cukormentes termékek a fogyást sem feltétlenül segítik elő, mert a többségük a teljes tápértékű termékek közel felének megfelelő kalóriát tartalmaz.

A Brit Fogorvosok Szövetsége nyilatkozatában az új kutatás eredményeire reagálva azt írta, hogy a cukormentes rágógumi fogyasztása étkezés után csökkenti a fogszuvasodás kockázatát, de fontos, hogy lehetőleg mindenki kerülje a gyümölcsös ízesítésű változatokat.
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

A vitamin a bőrsejtek osztódásának segítésével segíti a regenerálódást. Elősegíti a kollagén rostok képződését, a sejtek anyagcseréjét.