Egy kemoterápiás gyógyszer javíthatja a károsodott bőrt

Amerikai kutatók felfedezték, hogy a fluorouracil tartalmú kemoterápiás gyógyszer a bőrrákgyanús foltok számának csökkentése mellett javítja a nap által károsított és elöregedett bőr állapotát is.

A tanulmányt Dr. Dana L. Sachs a Michigani Egyetem dermatológus adjunktusa, Ann Arbor és munkatársai végezték. Az eredményeket az Archives of Dermatology június 6-i számában tették közzé.

A fluorouracil, melyet a vastagbél, a fej, a nyak, a hasnyálmirigy és más szervek daganatainak kezelésére használnak, meggátolja a thyminképződést, mely a DNS egyik építőeleme. A fluorouracillal kezelt rákos betegeknél azt figyelték meg, hogy megváltoztatja a bőr külsejét, így krémet gyártottak belőle a rákelőző gyanús bőrfoltok kezelésére.

Ehhez a tanulmányhoz Sachs és munkatársai 21 egészséges embert kértek fel, akiknek bőre a napozás miatt károsodott, hogy 5 százalékos fluorouracil krémet kenjenek az arcukra naponta kétszer két héten át. Rendszeresen vizsgálták a bőrük molekuláris és klinikai változásait ez idő alatt, illetve további 22 hét elteltével. Ennek keretében szövetmintát vettek, fotókat készítettek, az eredményeket klinikailag értékelték a kísérlet kezdetén, majd a kezelés szüneteiben. 19 önkéntes végezte el a kísérlet minden részét, 20-an kérdőívet töltöttek ki a 10. héten.

Három olyan bőrgyógyászt kértek fel az önkéntesek vizsgálatára és a fényképek kiértékelésére, akik nem vettek részt a kutatócsoport munkájában. A képeket az 1., 2., 4., 6., 10. és 24. héten készítették.
Az eredmények szerint a sebek száma jelentősen csökkent a kezelés végére, személyenként átlagosan 11,6-ról 1,5-re.
Az életkorral összefüggő károsodások terén a klinikai értékelés általános javulást mutatott.
Csökkentek a ráncok, a sötét foltok, a bőr sötétedése (hiperpigmentáció) és a fakóság.
A kezelés után közvetlenül vett szövetminta szerint emelkedett azoknak az összetevőknek a szintje, melyek a bőr sérülései és gyulladása esetén termelődik, és amikor a nem élő szövet, mely az élő sejtek talapzatául szolgál, összeesik.
Emelkedett a prokollagének szintje is (a kollagén a bőr legfőbb proteinje, mely fény hatására csökken, az öregedéssel pedig széttöredezik és lebomlik).
A kezelést a résztvevők jól tolerálták. A 10. héten kitöltött kérdőív tanúsága szerint az önkéntesek 95 százaléka jelezte a bőr állapotjavulását, 89 százalék pedig szívesen vállalná a kezelést újra. A szerzők az alábbi következtetést vonták le:
"A szóban forgó fluorouracil bőrsérülést okoz, mely stimulálja a sebgyógyulás folyamatát és a bőr helyreállító folyamatait, így javul annak megjelenése. A fény hatására elöregedett bőrre úgy hat a szer, mint ahogy a lézeres kezelés esetében tapasztalható."

Megjegyezték, hogy azoknak a betegek, akik a bőrsérülésekre fluorouracilt kaptak, csökkent a napfény okozta bőrkárosodásuk is. Ez egy olyan mellékhatás, mely ráveheti őket arra, hogy kitartsanak a "szigorú" kezelés mellett. Az is előfordulhat, hogy néhány betegnél a gyógyszernek fontos szerepe lehet a fény hatására bekövetkező öregedés elleni küzdelemben.
Előfordulhat azonban, hogy egyesek nem viselnék el 2-3 héten át a krémréteget az arcukon vagy más testrészükön, illetve a több héten át tapasztalható utóhatásokat. Mások azonban örömmel alkalmaznák, amennyiben olcsóbb, mint a lézeres kezelés. A gyógyszer hatására a bőr általában kiszárad, viszket és több héten át hámlik, míg a teljes gyógyulás bekövetkezik.
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

A természetes tengervízben való fürdőzés csodálatosan puhítja, hidratálja a bőrt. Időnként vegyen tengeri, holttengeri fürdősóval vagy akár konyhasóval elkészített fürdőt.