Egereken tanulmányozták a viszketést - érdekes eredmények

Egerek idegsejtjeinek tanulmányozása vezette rá a kutatókat a viszketés és az égési sérülések miatt érzett fájdalom közti összefüggésre.

A kísérlet folyamán azokat az idegsejteket vizsgálták, amelyek az égési sérülés nyomán létrejött fájdalom továbbításáért felelősek. Ha ezek elveszítették a jelzés vételének képességét, az egerek kevésbé érezték a fájdalmat, viszont elkezdtek folyamatosan vakarózni. "Meglepő és érdekes ez az összefüggés az égési sérülések és a viszketegség között" - nyilatkozta Klas Kullander, a svédországi Uppsala Egyetem munkatársa, egyben a kutatást összefoglaló tanulmány szerzője.

Azt eddig is tudtuk, hogy a megégést és a műtéteket gyakran követi rendkívüli viszketegség. Máskor ekcéma vagy valamilyen egyéb bőrbetegség okozza a kellemetlen érzést. A kísérlet vezetői most abban bíznak, hogy a jelenség mélyebb összefüggéseinek vizsgálata új utakat mutathat a kezelések terén. "Hosszútávon, sok további kutatás után talán teljes bizonyossággal meg tudjuk majd mondani, mely idegsejtek felelősek a viszketésért, amelyet ezután akár csírájában el tudunk majd fojtani" - mondta Kullander. Az eredmények november 4-én jelentek meg a Neuron című folyóiratban.
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mi ellen véd a bőrben termelődő melanin?

Tippek

Az ajkak különösen érzékeny bőrét hidegben ne nyalogassa. Oda kell figyelni a rúzsokra és szájfényekre, mert közülük a viasztartalmúak a bőr víztartalmát elvonva szárítanak.