Betegséget okozhat a tej!

Kövessen minket!

Semmiképpen ne kapjon egy éves kora előtt állati tejet a csecsemő, mert allergiát, ekcémás panaszokat és vesekárosodást okozhat - hívja fel a figyelmet a Magyar Gyermekorvosok Társasága.

A legjobb táplálék az anyatej, a társaság támogatja a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatást, és a 6 hónapos koron túli anyatejes táplálást.
Mivel azonban sok kisbabának az anyatejigényét már nem tudja fedezni az édesanya, a pótlás mindenképpen a gyermek életkorának és esetleges betegségeinek, hajlamainak megfelelő tápszer legyen. A tápszer gyártása során a fehérjéket olyan módon alakítják át, hogy azokat a szervezet könnyen fel tudja dolgozni, a hipoallergén tápszerek pedig a családban előforduló allergiás megbetegedések esetén ajánlottak.

A tehén vagy kecsketej még hígított, úgynevezett "feles" változatban is súlyos tüneteket okozhat, magas fehérje és ásványi anyag tartalma megterhelő a csecsemő emésztőrendszerének és veséjének. A tehéntej allergizáló, gyermekkori allergiát, ekcémát, bőrtüneteket, egyes kutatások szerint felnőttkori asztmát okozhat.

Ugyanakkor nem megoldás az sem, ha az anyatej csökkenésekor semmivel nem pótolják a gyermek fehérjeigényét, mivel ez hátráltatja a gyermek fejlődését.

Tudatlanságból éheztetik a gyereket

Tudatlanságból éheztetik a gyereket

A kisded egy éves korára - születési súlyától függően - megkétszerezi, megháromszorozza testsúlyát, rengeteg új sejt alakul ki.
Ehhez a nem mindennapi, soha nem ismétlődő fejlődéshez szükség van kiváló minőségű fehérjére. Ezt az első hat hónapban az anyatej szolgáltatja, később azonban szükség lehet az apadó forrás pótlására.
A megfelelő fejlődéshez 6 hónapos korig körülbelül 1 liter tejalapú táplálékra, 6-12 hónaposan pedig napi 5-8 deciliter anyatejre vagy tápszerre van szüksége - állítják a szakemberek.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága által végeztetett reprezentatív felmérés szerint hazánkban a 6-12 hónapos csecsemők közel fele nem kapja meg az ajánlott mennyiségű, tehát 5-8 deci tejalapú táplálékot. Kiderült, hogy az anyatej pótlását - az orvosok egyértelmű állásfoglalása ellenére - még ma is sokan, főleg az idősebb generáció tanácsaira hallgatva tehéntejjel oldják meg.
Az idén elvégzett felmérésből kiderült, hogy a csecsemők 14 százaléka kap tehéntejet 6-12 hónapos kora között, de az 1 éves születésnapjához közeledve már minden ötödik gyerek fogyaszt tehéntejet.

A korlátozás nem vonatkozik a tejből készült, savanyított készítményekre, melyek fogyasztását a kisbabák az első életév környékén elkezdhetik. Ezeknek ugyanis savanyításakor, feldolgozáskor megváltozik a szerkezetük, ráadásul kevesebb fehérjét tartalmaznak, így nem terhelik meg a vesét. Feldolgozás után a kisgyermekek szervezete képes hasznosítani a tehén- vagy kecsketejből készült túrót, joghurtot, sajtot. Azonban ezeknél nagyon kell figyelni az élelmiszerhigiéniai szabályok betartására!

Anyatejes táplálás

Anyatejes táplálás

A szokatlan hétvégi kánikulában fokozott figyelmet kell fordítanunk a csecsemő szomjúságára, mivel a kisbaba még nem tud szólni, ha szomjas. Épp ezért a szülőknek kell rendszeresen megkínálni folyadékkal, illetve szopási lehetőséggel a csecsemőt.

A kizárólag anyatejjel táplált kisbabák folyadékigényét kielégíti a szoptatás, a hozzátáplált kisbabákat pedig vízzel, hígított gyümölcslével, gyenge gyümölcsteával kínálhatjuk.

A csecsemő folyadék háztartása nagyon labilis, és csak akkor képes a megfelelő egyensúlyt fenntartani, ha a nap folyamán több alkalomra elosztva kisebb mennyiségű folyadékot kap, a csecsemők folyadékszükséglete körülbelül 150 ml/kg/nap.
Egy 9 hónapos csecsemő összes folyadékszükséglete már körülbelül napi 1,2-1,5 liter, a szakemberek szerint ennek fele legyen anyatej vagy tápszer, egynegyede egyéb folyadék, mint például gyümölcslé, babavíz, tea, és csak egynegyede származzon az elfogyasztott ételekből, így gyümölcsökből, lédús zöldségekből, melyek folyadék tartalma 60-80 százalék is lehet.

Kéky Kira
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mi ellen véd a bőrben termelődő melanin?

Tippek

A reggeli arcbőr gyűröttebb, mert éjszaka a nyirokkeringés lassulásával lassul a fölös salakanyagok elszállítása is. Az éjszakai krémek táplálják a bőrt, serkentik a nyirokkeringést.