A száraz bőr is lehet ránctalan

Huták Judit

Minél szárazabb a bőr, annál hajlamosabb a ráncosodásra, és minél idősebb a bőr, annál hajlamosabb a fokozott kiszáradásra. Hogyan lehet kiszabadulni ebből az ördögi körből, és mit lehet tenni azért, hogy a bőrünk sima, selymes és jól hidratált legyen?

A zsíros bőrűekre is lehet valamiért irigykedni: az ő bőrük öregszik a leglassabban, rajtuk látszanak legkevésbé a ráncok, az pedig, hogy az idő előrehaladtával egyre szárazabbá válik a bőr, számukra normalizáló hatással van. Mindenki másnak azonban nemcsak a ráncokkal kell megküzdenie, hanem a kiszáradó bőrrel is.

Külső és belső öregedés

A bőr öregedésének okait két csoportba lehet osztani: az első a belső öregedés, melynek hátterében biológiai folyamatok állnak; a másik pedig a külső okok miatt bekövetkező öregedés, ezt elsősorban az életmód befolyásolja.

Tudta?

Az idősebb emberek bőre nemcsak szárazabb és vékonyabb, de sérülékenyebb is és nehezebben is gyógyul. Náluk különösen kell ügyelni a megfelelő hidratálásra, mert a viszkető, irritált bőr könnyen elfertőződhet.

A belső öregedés már a húszas években meginduló folyamat, melynek során fokozatosan lelassul a kollagén szintézise (ez az anyag felelős a kötőszövetek feszességéért), ennek következtében a bőr veszít a feszességéből, megereszkedik, lazábbá válik. Szintén csökken a sejtek regenerációs képessége, anyagcseréjük lassul, az elhalt bőrsejtek nem cserélődnek olyan gyorsan, mint korábban, emiatt a bőr fakóbbnak és durvábbnak tűnhet. A bőr alatti zsírszövet mennyisége is csökken, a bőr éppen ezért jobban ráfeszül a csontokra, bizonyos helyeken (például az arccsont alatt vagy a szemek körül) pedig beesett lesz, emiatt a ráncok és a petyhüdtség még látványosabbá válnak.
A bőr belső öregedése már a húszas években meginduló folyamat, de megfelelő életmóddal lassítható

A bőr belső öregedése már a húszas években meginduló folyamat, de megfelelő életmóddal lassítható

Az egyik legfontosabb változás ezek mellett, hogy a bőr egyre szárazabb lesz. Az idő előrehaladtával a bőrben lévő hialuronsav mennyisége is csökken, így a bőr kevesebb nedvességet képes megkötni. A szárazabb bőrön pedig könnyebben alakulnak ki ráncok, illetve a már meglévő ráncok is látványosabbnak tűnnek. Míg a belső eredetű öregedés ellen nem sokat tehetünk, a külső folyamatok okozta öregedést jelentősen lelassíthatjuk: életmódunk ugyanis igen erőteljes hatással van a bőrünk állapotára és a kialakuló ráncokra.
Az elsőszámú "öregítő" a napfény: minél többet tartózkodik valaki a napon, annál jobban sérül a bőre, és annál kevésbé tudja a bőr saját magát gyógyítani. A napfény (és a szolárium) UV sugárzása tönkreteszi a bőrben lévő kollagént, és lassítja a kollagén-szintézist. Ez az oka annak, hogy a napfénynek kitett, nem megfelelően védett bőr ráncos és petyhüdt, gyakran jelennek meg rajta foltok. Szintén erősen öregítő hatású a dohányzás: a cigarettában ugyanis olyan kémiai anyagok találhatók, melyek gyorsítják a bőr ráncosodását. Az alkohol pedig nagyon szárítja a bőrt, így a ráncok is gyorsabban megjelennek a nagyivók arcán.

Válasszunk megfelelő krémet!

Szerencsére a száraz, öregedő bőr ápolására is vannak megfelelő termékek, mindössze helyesen kell ezeket megválasztani: olyan arctisztítót és krémeket válasszunk, melyek amellett, hogy segítenek a ráncok elleni küzdelemben, a bőr szárazságát is megszüntetik.

Arctisztítóból inkább a krémes formulájúakat válasszuk, és óvakodjunk a túl hideg vagy túl meleg víztől. A megfelelő arckrém könnyű textúrájú, gyorsan beszívódó, intenzív hidratáló és ránctalanító hatóanyagokat tartalmaz (ilyen például a hialuronsav, a kollagén vagy az urea), használatával a bőr puhábbá, selymesebbé és teltebbé válik. Ideális esetben fényvédőt is tartalmaz, hiszen a napfény nemcsak öregítheti a bőrünket, de betegségekhez is vezethet.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Hol érdemes bőrtesztet végezni új kozmetikum alkalmazása előtt?

Tippek

A szem körüli érzékeny, vékony bőrt nem szabad gyötörni, masszírozással nyújtani. A krémet enyhe nyomással, körkörös mozdulatokkal, az ujjbeggyel pontszerűen paskolva vigyük fel.