Arcátültetés - a jövő plasztikai sebészete

Kövessen minket!

Két arcátültetés is bizonyítja, hogy a beavatkozás hatékony lehet, ám vigyázni kell a kilökődés veszélyére. Arcátültetéssel hosszú távú megoldásra lelhetnek azok, akik súlyos arcdeformitással voltak kénytelenek élni.

Az első esetben egy 30 éves kínai férfit operáltak meg, akinek medve tépte le arcának egy részét még 2004 októberében. 2006 áprilisában esett át az arcátültetésen, melynek során visszereket és verőereket is összekötöttek, illetve sor került az orr, ajak, orrmelléküregek és más sérült arcképletek rekonstrukciójára is.

A férfi négy különböző immunrendszerre ható szert szed, hogy csökkenjen a szöveti kilökődés veszélye. Mindemellett a fertőzések megelőzése érdekében is kap gyógyszereket. Három, öt, valamint tizenhét hónappal a transzplantációt követően heveny kilökődés indult meg, ám mindannyiszor sikerült a folyamatot visszafordítani az immunmoduláló gyógyszerek adagjának megváltoztatásával, vagy szteroiddal. A férfi veséi és mája normálisan működik, és fertőzést sem kapott.

"Az arctranszplantáció rövid távon sikeres lehet, ám a beavatkozás nem mentes a veszélyektől... Esetünk alapján az arcátültetés a súlyosan sérült arc rekonstrukciójának lehetséges eszköze, mely lehetővé teszi a betegek számára, hogy azonnal visszailleszkedjenek a társadalomba" - fogalmazott Shuzhong Guo, a xiani Xijing Kórház és Negyedik Katonai Orvostudományi Egyetem Plasztikai Sebészeti Intézetének orvosa a The Lancet-ben megjelent tudományos közlemény konklúziójában.

A második cikk egy 29 éves francia férfi esetéről számolt be, aki súlyos arcelváltozást okozó daganat - neurofibróma - miatt kapott új arcot. A tumor az arcának egész középső és alsó részét beszűrte. A műtétre 2007. januárjában került sor azzal a céllal, hogy a beteg arcának mind kinézetét, mind működését visszanyerhesse, és újra tudjon kommunikálni. Arcának jelentős részét eltávolították, majd donor szövettel helyettesítették. Itt is megindult a heveny kilökődés 28, majd 64 nappal a transzplantációt követően, ám az orvosoknak sikerült megfékezniük a folyamatot. Egy évvel az operáció után az átültetett terület érzékelő és mozgási funkciója is visszatért. A férfi pszichológiailag is tökéletesen felépült, és teljesen integrálódott a társadalomba. 13 hónappal a műtét után teljes munkaidőben állást is vállalt.

"Esetünk bizonyítja, hogy az arctranszplantáció hatékony és kivitelezhető módja bizonyos elváltozások korrekciójának, mely ebben az esetben genetikai eltérés következménye volt. Kezdeti sikerünkön felbuzdulva már újabb arcra váró betegeket kezdtünk el kivizsgálni" - zárta le cikküket Laurent Lantieri, a creteili CHU Henri Mondor plasztikai és rekonstrukciós sebészeti osztályának orvosa.

Plasztikai sebészet: mellplasztika

Plasztikai sebészet: mellplasztika
A szerkesztői kommentárban a két orvoscsoport közti együttműködés fontosságát hangsúlyozták a technikai, immunológiai, funkcionális és pszichológiai problémák leküzdése érdekében. Nem kevésbé fontos az egyértelmű javallatok megállapítása, vagyis, hogy mely betegek jogosultak az arcátültetésre.
A világ első ilyen beavatkozását a franciaországi Amiens-ben végezték 2005. novemberében a 38 éves Isabelle Dinoire-on, akit saját kutyája harapott meg. A hölgy új orrot, ajkakat és állat kapott. A donor egy agyhalott 46 éves asszony volt. 18 hónappal a mérföldkövet jelentő operáció után Dinoire képes volt enni, inni és mosolyogni is.

Animáció: HáziPatika.com
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét?Inkontinencia

Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét? A kezelési módok között akad hatékony, gyors és kíméletes!

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

A vitamin a bőrsejtek osztódásának segítésével segíti a regenerálódást. Elősegíti a kollagén rostok képződését, a sejtek anyagcseréjét.