A világosító krém sötét foltokat okozott!

20 éven keresztül Mrs. Diop hűségesen kente arcára minden este lefekvés előtt a bőrvilágosító krémet, hogy "csinosabb" legyen - egészen addig, amíg két évvel ezelőtt csúnya sötét foltok nem kezdtek el megjelenni rajta.

Az ötvenéves asszony, aki szégyenében nem árulta el keresztnevét, tudott a kockázatokról, azonban sok más szenegáli nőhöz hasonlóan nem törődött velük. "Tetszett, hogy világosabb legyen a bőröm, mivel az emberek azt mondják, így jobban nézünk ki, csinosabbak vagyunk" - mondta el a nő.

A bőrvilágosító krémek szteroidokat vagy hidrokinont tartalmaznak, ezeket a bőrgyógyászok egészségre ártalmasnak tartják, azonban a szenegáli piacon mindig kaphatók és továbbra is csábítják a vevőket. Francia és szenegáli bőrgyógyászok által egy 2003-ban végzett felmérés szerint ezeket a krémeket széles körben használják Afrika szub-szaharai részén, becslések szerint a nők 25-67 százaléka alkalmazza őket.

A két évtizedes rituálét még a foltok feltűnése után is nehéz volt abbahagynia Mrs. Diopnak. "Egy barátnőm segített, hogy abba tudjam hagyni. Az ő segítsége nélkül nagyon nehéz lett volna" - mondta el az asszony. "A barátnőm újságokat mutatott nekem olyan nők képeivel, akik mind a krémek hatásaitól szenvedtek. Megnéztem a képeket és azt mondtam magamnak, itt az ideje abbahagyni."

A krémek különösen Dakarban, a nyüzsgő szenegáli fővárosban népszerűek. A városközpontban található Sandaga piacon az eladók azt állítják, kartonszám viszik az olyan nevekre keresztelt árut, mint "X-White" vagy "Clear and White". A legolcsóbbak a Maliból és Elefántcsontpartról importált krémek, ezek 500 közép-afrikai frankba kerülnek (körülbelül 200 Ft), azonban a drágábbakért akár 25 ezer közép-afrikai frankot (10 ezer Ft-ot) is elkérnek.

A 21 éves Mounass élénk rózsaszín felsőt és szűk nadrágot visel, miközben a standokat böngészi, hogy újabb adag krémet szerezzen be. A lány naponta kétszer keni be magát bőrvilágosító krémmel és minden hónapban körülbelül 40 ezer közép-afrikai frankot költ el erre, többet, mint a szenegáli minimálbér, "mert a férfiaknak jobban tetszenek a világosabb bőrű nők". "Nem tudtam, hogy nem tesz jót az egészségemnek" - válaszolta, amikor a potenciális veszélyekről kérdezték, majd számos flakonnal felszerelkezve hagyta el a piacot.

Bár a legtöbb bőrvilágosító krém címkéjén az áll, hogy a hidrokinon szintje 2 százalék, a piac egyik eladója szerint "valószínűleg inkább 5 százalék". A hidrokinont 2001-ben potenciális rákkeltő hatása miatt betiltották az Európai Unióban.


Míg Szenegálban az általános- és középiskolai tanulók számára tilos a bőrvilágosító krémek használata és kicsaphatják őket emiatt az iskolából, az orvosok szerint nem igazán ellenőrzik a termékek eladását. A dakari Aristide Dantec kórházban található rendelőjében Suzanne Oumou Niang bőrgyógyász az AFP-nek elmondta, hogy a nyugat-afrikai országban a bőrvilágosító krémek használata "több, mint egy évtizede egyre emelkedik".

"A krémeket mindenki szabadon megvásárolhatja, miközben csak orvosi rendelvényre lehetne alkalmazni bizonyos bőrgyógyászati betegségek esetén" - magyarázta Niang. "A hatóságoknak be kellene tiltaniuk a bőrvilágosító krémek használatát és felvilágosítani az embereket a termékek használatának veszélyeiről." A bőrgyógyász doktornő becslései szerint a praxisában látott súlyos bőrgyulladások 60 százaléka a bőrvilágosító krémek használatával függ össze. "A dolog valódi közegészségügyi problémává vált. Minden korosztály és társadalmi osztály használja a krémeket, mivel mindenki találhat a pénztárcájának megfelelő terméket."

Szenegáli tudósok által 2000-ben Dakar két munkásosztály által lakott negyedében végzett felméréséből kiderült, hogy a nők 65 százaléka alkalmazta a krémeket, tájékoztatta az AFP-t Fatimata Ly, a szenegáli székhelyű Nemzetközi Mesterséges Depigmentáció Információs Szövetség (AIIDA) vezetője.

A Niang doktornő rendelőjébe érkező páciensek gyakran panaszkodnak aknéra, mitesszerekre és tályogokra is, ezek mind a krémek miatt alakulnak ki. "A legnagyobb kockázatot a szteroidok által okozott súlyos bőrgyulladások jelentik, amelyek akár vérmérgezéshez is vezethetnek" - mondta a doktornő. Ly még hozzátette, hogy a szteroidtartalmú krémek használata összefüggést mutat a magas vérnyomással és a cukorbetegséggel is. A Dakari Közegészségügyi Intézet szülészeti osztályán 2006-ban elvégzett felmérés szerint a szteroidtartalmú krémek túlzott használatától az átlagosnál kisebb születési súllyal születnek az újszülöttek.

Mrs. Diophoz hasonlóan sok nőnél alakul ki az orvosok által pszichológiai függőségnek nevezett jelenség, mivel a termékek az önbizalmukat is megnövelték. Egy 2004-es felmérés szerint nagyon sok nő szemében a világosabb bőr egyenlő a modernséggel, a vonzósággal és a magasabb társadalmi státusszal. "A nők azt gondolják, ha abbahagyják a termékek használatát, már nem is lesznek önmaguk" - magyarázta Niang.

Mrs. Diop bevallotta, meglepődött a krém használatának abbahagyása után kapott bókokon. "Mindenki azt mondja, sokkal fiatalabbnak nézek ki, még a férjem is. Visszatért a természetes bőrszínem és bőrtónusom is."

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Hol érdemes bőrtesztet végezni új kozmetikum alkalmazása előtt?

Tippek

A napozásra szüksége van bőrének, de kerülje a tűző napot és a leégést. Fokozatos, nem délidőben történő napozással és megfelelő fényvédelemmel a leégés tökéletesen megelőzhető.