A világosító krém sötét foltokat okozott!

20 éven keresztül Mrs. Diop hűségesen kente arcára minden este lefekvés előtt a bőrvilágosító krémet, hogy "csinosabb" legyen - egészen addig, amíg két évvel ezelőtt csúnya sötét foltok nem kezdtek el megjelenni rajta.

Az ötvenéves asszony, aki szégyenében nem árulta el keresztnevét, tudott a kockázatokról, azonban sok más szenegáli nőhöz hasonlóan nem törődött velük. "Tetszett, hogy világosabb legyen a bőröm, mivel az emberek azt mondják, így jobban nézünk ki, csinosabbak vagyunk" - mondta el a nő.

A bőrvilágosító krémek szteroidokat vagy hidrokinont tartalmaznak, ezeket a bőrgyógyászok egészségre ártalmasnak tartják, azonban a szenegáli piacon mindig kaphatók és továbbra is csábítják a vevőket. Francia és szenegáli bőrgyógyászok által egy 2003-ban végzett felmérés szerint ezeket a krémeket széles körben használják Afrika szub-szaharai részén, becslések szerint a nők 25-67 százaléka alkalmazza őket.

A két évtizedes rituálét még a foltok feltűnése után is nehéz volt abbahagynia Mrs. Diopnak. "Egy barátnőm segített, hogy abba tudjam hagyni. Az ő segítsége nélkül nagyon nehéz lett volna" - mondta el az asszony. "A barátnőm újságokat mutatott nekem olyan nők képeivel, akik mind a krémek hatásaitól szenvedtek. Megnéztem a képeket és azt mondtam magamnak, itt az ideje abbahagyni."

A krémek különösen Dakarban, a nyüzsgő szenegáli fővárosban népszerűek. A városközpontban található Sandaga piacon az eladók azt állítják, kartonszám viszik az olyan nevekre keresztelt árut, mint "X-White" vagy "Clear and White". A legolcsóbbak a Maliból és Elefántcsontpartról importált krémek, ezek 500 közép-afrikai frankba kerülnek (körülbelül 200 Ft), azonban a drágábbakért akár 25 ezer közép-afrikai frankot (10 ezer Ft-ot) is elkérnek.

A 21 éves Mounass élénk rózsaszín felsőt és szűk nadrágot visel, miközben a standokat böngészi, hogy újabb adag krémet szerezzen be. A lány naponta kétszer keni be magát bőrvilágosító krémmel és minden hónapban körülbelül 40 ezer közép-afrikai frankot költ el erre, többet, mint a szenegáli minimálbér, "mert a férfiaknak jobban tetszenek a világosabb bőrű nők". "Nem tudtam, hogy nem tesz jót az egészségemnek" - válaszolta, amikor a potenciális veszélyekről kérdezték, majd számos flakonnal felszerelkezve hagyta el a piacot.

Bár a legtöbb bőrvilágosító krém címkéjén az áll, hogy a hidrokinon szintje 2 százalék, a piac egyik eladója szerint "valószínűleg inkább 5 százalék". A hidrokinont 2001-ben potenciális rákkeltő hatása miatt betiltották az Európai Unióban.


Míg Szenegálban az általános- és középiskolai tanulók számára tilos a bőrvilágosító krémek használata és kicsaphatják őket emiatt az iskolából, az orvosok szerint nem igazán ellenőrzik a termékek eladását. A dakari Aristide Dantec kórházban található rendelőjében Suzanne Oumou Niang bőrgyógyász az AFP-nek elmondta, hogy a nyugat-afrikai országban a bőrvilágosító krémek használata "több, mint egy évtizede egyre emelkedik".

"A krémeket mindenki szabadon megvásárolhatja, miközben csak orvosi rendelvényre lehetne alkalmazni bizonyos bőrgyógyászati betegségek esetén" - magyarázta Niang. "A hatóságoknak be kellene tiltaniuk a bőrvilágosító krémek használatát és felvilágosítani az embereket a termékek használatának veszélyeiről." A bőrgyógyász doktornő becslései szerint a praxisában látott súlyos bőrgyulladások 60 százaléka a bőrvilágosító krémek használatával függ össze. "A dolog valódi közegészségügyi problémává vált. Minden korosztály és társadalmi osztály használja a krémeket, mivel mindenki találhat a pénztárcájának megfelelő terméket."

Szenegáli tudósok által 2000-ben Dakar két munkásosztály által lakott negyedében végzett felméréséből kiderült, hogy a nők 65 százaléka alkalmazta a krémeket, tájékoztatta az AFP-t Fatimata Ly, a szenegáli székhelyű Nemzetközi Mesterséges Depigmentáció Információs Szövetség (AIIDA) vezetője.

A Niang doktornő rendelőjébe érkező páciensek gyakran panaszkodnak aknéra, mitesszerekre és tályogokra is, ezek mind a krémek miatt alakulnak ki. "A legnagyobb kockázatot a szteroidok által okozott súlyos bőrgyulladások jelentik, amelyek akár vérmérgezéshez is vezethetnek" - mondta a doktornő. Ly még hozzátette, hogy a szteroidtartalmú krémek használata összefüggést mutat a magas vérnyomással és a cukorbetegséggel is. A Dakari Közegészségügyi Intézet szülészeti osztályán 2006-ban elvégzett felmérés szerint a szteroidtartalmú krémek túlzott használatától az átlagosnál kisebb születési súllyal születnek az újszülöttek.

Mrs. Diophoz hasonlóan sok nőnél alakul ki az orvosok által pszichológiai függőségnek nevezett jelenség, mivel a termékek az önbizalmukat is megnövelték. Egy 2004-es felmérés szerint nagyon sok nő szemében a világosabb bőr egyenlő a modernséggel, a vonzósággal és a magasabb társadalmi státusszal. "A nők azt gondolják, ha abbahagyják a termékek használatát, már nem is lesznek önmaguk" - magyarázta Niang.

Mrs. Diop bevallotta, meglepődött a krém használatának abbahagyása után kapott bókokon. "Mindenki azt mondja, sokkal fiatalabbnak nézek ki, még a férjem is. Visszatért a természetes bőrszínem és bőrtónusom is."

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mit jelent, ha valakinek "vegyes" a bőrtípusa?

Tippek

A zsíros, pattanásos bőr kivételével szinte egyik bőrtípusnak sem tesz jót a szappan. Nem csak a pattanásokat szárítja le, a bőr valósággal kicserepesedik tőle.