A pattanások lelki okai

Kiss Gréta

A stressz és az akné között van összefüggés, de nem olyan, mint azt sokan gondolnák. Cikkünkben tiszta vizet öntünk a pohárba.

Az akné a fejlett országok egyik legelterjedtebb bőrproblémája: bár leginkább a tinédzsereket érinti, valójában bármely életkorban előfordulhat. Általában az arcon, a háton, a nyakon vagy a vállakon jelentkezik. Három súlyossági fokozata ismert:

  • Enyhe aknénál fekete és fehér mitesszerek jellemzőek, amelyek csak nagyon gyenge gyulladásos tüneteket generálnak.
  • Közepesen súlyos aknéról beszélünk, ha a mitesszerek mellett rózsaszínű/pirosas pattanások észlelhetőek, amelyek viszonylag kicsik, de fájdalmasak. Néhány hólyag is megjelenhet ilyenkor, sőt, akár hegesedés is bekövetkezhet.
  • Súlyos az akné, amennyiben sok puha tapintású, fájdalmas csomó látható a bőrön, amelyek környezete erősen gyulladt. A csomókból genny is ürülhet. Kiemelendő, hogy ha a csomók összeolvadnak egymással, akkor tályog képződhet.

Akné akkor keletkezik, amikor a felesleges faggyú, az elhalt hámsejtek, a baktériumok vagy esetleg a szőr eltömíti a bőr pórusait - az azonban még a szakemberek előtt sem ismert teljesen, hogy mindez egészen pontosan miért történik. Bizonyos tényezők egyébként növelhetik az aknéra való hajlamot: ide tartoznak a terhesség vagy a tinédzserkor alatt történő hormonális változások, bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók), de szintén nagyobb az akné veszélye akkor, ha a családunkban más is küzd vele.

Az akné nagyon elterjedt bőrprobléma.
Az akné nagyon elterjedt bőrprobléma. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Mi a helyzet a stresszel?

Sokan úgy hiszik, a stressz is okozhat aknét, holott ez nem igaz. Tanulmányok viszont kimutatták - írja vonatkozó cikkében a Healthline -, hogy az idegesség, feszültség már meglévő akné esetén kiválthatja, illetve súlyosbíthatja a tüneteket. Egy kutatás során például, amely 2003-ban jelent meg az Archives of Dermatology című folyóiratban, a Stanford Egyetem szakemberei megállapították: a főiskolai hallgatóknál a vizsgák idején - amikor több stresszről számoltak be - sokkal jellemzőbb volt az akné fellángolása, mint azokban az időszakokban, amikor nem kellett teszteket írniuk. Az akné súlyossága tehát erősen korrelál a növekvő stresszel - szögezték le a kutatók.

Ugyanerre az eredményre jutottak a Wake Forest Egyetem szakemberei is, akiknek a tanulmányát 2007-ben közölte az Acta Derm Venereol című svéd orvosi folyóirat. A kutatók aknéval küzdő, szingapúri középiskolásokat vizsgáltak, és azt találták, hogy a fiatalok bőrproblémái súlyosbodtak a vizsgaidőszakban, szemben például a kevésbé stresszes nyári szünettel.


Az mindazonáltal egyelőre még nem tisztázott, pontosan hogyan súlyosbítja a stressz az aknét, milyen mechanizmus áll a háttérben. "Azt tudjuk, hogy a faggyútermelő sejtek számos hormonreceptort hordoznak, így a stresszhormonok számára is rendelkeznek receptorokkal. Elképzelhető tehát, hogy amikor egy aknéval küzdő személyt sok stressz ér, a faggyútermelő sejtek elkezdenek több faggyút termelni, ami eltömíti a szőrtüszőket, így még többpattanásalakul ki" - beszélt egy lehetséges magyarázatról a webMD-nek dr. Lisa A. Garner bőrgyógyász. 

A szakember szerint a stressz és az akné összefüggését tekintve nem elhanyagolható, hogy ha szorongunk, idegesek vagyunk, hajlamosabbak vagyunk piszkálni a pattanásainkat. Ez azonban akné esetén szigorúan tilos, hiszen csak rontunk a bőrünk állapotán - figyelmeztet dr. Garner. 

Kezelési lehetőségek

Mutatjuk, melyek azok a bőrápolási szokások, amiktől rosszabb lesz az akné.

A fentiek alapján kijelenthető, hogy a sikeres aknéterápia szerves részét képezi a stresszkezelés. Ebben segíthetnek például a relaxációs technikák, a rendszeres testmozgás, vagy valamilyen számunkra élvezetes hobbi gyakorlása. Ne feledjük: van, amikor a stressz forrása nem a munkahely vagy a párkapcsolatunk, hanem pont az akné. Sokan ugyanis rosszul viselik, hogy bőrhibák csúfítják el az arcukat. Náluk a stresszkezelésnek magában kell foglalnia önmaguk elfogadásának, szeretetének gyakorlását is.

Az akné kezelésével kapcsolatban elmondható még, hogy enyhébb esetben jellemzően elég, ha az érintett rendszeresen használ kifejezetten a problémás, aknés bőrre kifejlesztett bőrápoló és tisztító termékeket, illetve beiktat néhány életmódbeli változtatást. Ami a változtatásokat illeti, a már említett stresszkezelés mellett az alábbiak is kiemelten fontosak:

  • Laza, jól szellőző ruhákat hordjunk, mert így elkerülhetjük az irritáló hatású izzadást.
  • Ne nyomkodjuk, piszkáljuk a mitesszereket, pattanásokat!
  • Figyeljünk oda az étrendünkre: ne fogyasszunk például gyulladásfokozó ételeket, italokat (olajban sült ételek, fehér lisztből készült ételek, alkohol).
  • Lehetőség szerint tartózkodjunk az olyan helyektől, ahol a bőrünk füstnek vagy kosznak van kitéve.

Középsúlyos vagy súlyos aknénál a felsoroltak mellett már gyógyszeres kezelésre is szükség lehet: ilyenkor az orvos felírhat a többi között szájon át szedhető antibiotikumot, retinoidot vagy hormontartalmú készítményeket is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Miért feketék a mitesszerek?

Tippek

A meleg pára segít kitágítani a bőr pórusait, amelyeken keresztül a bőrápoló hatóanyagok is könnyebben beszívódnak. A maszkokat, krémeket meleg fürdő után érdemes felvinni.