A nők veszélyeztetettebbek, mint a férfiak, mivel többet mosogatnak

Az ekcémás megbetegedés a gyerekek közel tíz százalékát, a felnőtt lakosságnak pedig a 30 százalékát érinti. Ennek egyik oka, hogy a háztartásokban egyre erősebb tisztítószereket használunk, de vannak, akiknél velük született örökletes hajlamról beszélünk.
Az ekcéma a bőr megbetegedésének egyik fajtája, ami valójában egy allergiás reakció következménye - magyarázza a Blikk szakértője, dr. Faragó Katalin bőrgyógyász. "A veleszületett, örökletes hajlamnak köszönhetően gyermekkorban is találkozhatunk vele, de a gyerekek általában kinövik ezt a betegséget. A kellemetlen viszketéssel, apró hólyagokkal járó elváltozás teljes mértékben szinte soha nem szüntethető meg, ezért nagyon fontos, hogy minél előbb kiderítsük, mire vagyunk allergiások. Erre egy allergiateszt során két-három héten belül választ kapunk."
A leggyakoribb allergén anyagok
A háztartási munka miatt a nők között sokkal több az allergiás ekcémában szenvedő, mint a férfiak között. Az egyre erősebb tisztítószerek rendszeres használata során megsérül a bőr védekező-rétege. A mosóporok, a bőrből készült övek, a különféle fémek és ékszerek, gumiszármazékok, hajfestékek szintén hasonló reakciókat válthatnak ki, ezért fontos, hogy tudjuk, mire vagyunk allergiások.
Az ekcéma kezelése
Az ekcémának egyelőre csak tüneti kezelése ismert. A különféle krémek remekül csillapítják a viszketést, megakadályozzák a hámlást, és segítik a bőrt abban, hogy ismét felépítse védekező-rendszerét. A gyógynövény-kivonatos kenőcsökkel nem árt vigyázni, mert vannak, akiknél ez is allergiát vált ki, másoknál viszont kiválóan beválhat.
STOP

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

D-vitaminjának biztosításához nem kell a tűző napra mennie. A lényeg, hogy érje fény. Egy fa árnyékában - igaz lassabban -, de szépen, egyenletesen és veszély nélkül még le is barnulhat.