A nők veszélyeztetettebbek, mint a férfiak, mivel többet mosogatnak

Az ekcémás megbetegedés a gyerekek közel tíz százalékát, a felnőtt lakosságnak pedig a 30 százalékát érinti. Ennek egyik oka, hogy a háztartásokban egyre erősebb tisztítószereket használunk, de vannak, akiknél velük született örökletes hajlamról beszélünk.
Az ekcéma a bőr megbetegedésének egyik fajtája, ami valójában egy allergiás reakció következménye - magyarázza a Blikk szakértője, dr. Faragó Katalin bőrgyógyász. "A veleszületett, örökletes hajlamnak köszönhetően gyermekkorban is találkozhatunk vele, de a gyerekek általában kinövik ezt a betegséget. A kellemetlen viszketéssel, apró hólyagokkal járó elváltozás teljes mértékben szinte soha nem szüntethető meg, ezért nagyon fontos, hogy minél előbb kiderítsük, mire vagyunk allergiások. Erre egy allergiateszt során két-három héten belül választ kapunk."
A leggyakoribb allergén anyagok
A háztartási munka miatt a nők között sokkal több az allergiás ekcémában szenvedő, mint a férfiak között. Az egyre erősebb tisztítószerek rendszeres használata során megsérül a bőr védekező-rétege. A mosóporok, a bőrből készült övek, a különféle fémek és ékszerek, gumiszármazékok, hajfestékek szintén hasonló reakciókat válthatnak ki, ezért fontos, hogy tudjuk, mire vagyunk allergiások.
Az ekcéma kezelése
Az ekcémának egyelőre csak tüneti kezelése ismert. A különféle krémek remekül csillapítják a viszketést, megakadályozzák a hámlást, és segítik a bőrt abban, hogy ismét felépítse védekező-rendszerét. A gyógynövény-kivonatos kenőcsökkel nem árt vigyázni, mert vannak, akiknél ez is allergiát vált ki, másoknál viszont kiválóan beválhat.
STOP
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Miért feketék a mitesszerek?

Tippek

Ha szép bőrt akarunk, legalább napi nyolc óra pihentető alvásra van szükségünk. A bőrt gyűrő pihe-puha pehelypárna helyet, lapos, feszes párnára hajtsuk a fejünket.