Hol a helye a homeopátiának a gyógyszerészi gyakorlatban?

A homeopátiás orvoslás tudományos körökben számos vita kiváltó oka. Sok orvos és gyógyszerész hisz a hatékonyságában és pártolja a homeopátiás készítmények használatát, míg mások kuruzslásnak tartják.
Ezek után felmerül a kérdés, vajon egy gyógyszerésznek kell-e tudni és mennyit a homeopátiás orvoslásról?
A szakirodalmat áttekintve látható, hogy fizikai, biológiai és klinikai kísérletek is folynak homeopátiás szerekkel. Fizikai vizsgálatokkal azt próbálják kideríteni, hogy a híg oldatok hogyan tarthatják meg az eredeti törzsoldat tulajdonságait. Erre számos lehetséges elmélet született, mint pl. a klatrátok, a víz egyedi szerkezete, hormézis (Arndt-Schulz törvény) stb. A készítmények hatékonyságát vizsgáló biológiai és klinikai kísérletek meglehetősen vegyes eredményt mutatnak. Számos, jól kivitelezett vizsgálat szerint a homeopátiás szereknek van mérhető biológiai hatása, míg más, szintén precíz kísérletek ugyanezt nem támasztják alá. Bizonyított hatásmechanizmus hiányában azonban sokan a pozitív eredményeket is kétkedve fogadják.
Bár a homeopátia hatékonyságát illetően a kutatási eredmények nem egyértelműen meggyőzőek, a homeopátiás szerek törvényi szabályozásának módja azt  a nézetet erősíti, hogy ez egy olyan téma, amiben egy  gyógyszerésznek tájékozottnak kell lenni. Az USA-ban  1938 óta minden homeopátiás készítményt gyógyszernek tekintenek, bár mentesülnek az alól a követelmény alól, hogy piacra kerülés előtt klinikai vizsgálaton  kell átesniük, amely bizonyítja biztonságosságukat és  hatékonyságukat. Kanadában törvényileg szintén gyógyszernek tekintik őket (Magyarországon is - a referáló  megj.). A gyógyszerészeknek pedig hivatásukból adódóan minden olyan anyagot illetően tájékozottnak kell  lenniük, amelyek gyógyszernek minősülnek, tekintet  nélkül arra, hogy mi a személyes véleményük a szerrel  kapcsolatban. Természetesen nincs értelme belemélyedni a homeopátiás orvoslásba, de az alapelveket fontos ismerni.
Ugyanakkor tudatában kell lennünk,  hogy a homeopátia hatékonyságát vizsgáló tanulmányok  eredményei vegyesek és nincs elfogadott hatásmechanizmusuk sem, továbbá hogy a szereknek nincs  mellékhatása és nem lépnek kölcsönhatásba más gyógy szerekkel. Végezetül gondolni kell arra is, hogy amennyiben a betegek a homeopátiás kezelést hatékonynak találják, a konvencionális gyógyszerek szedését  esetleg abbahagyják, ami bizonyos betegségek esetében  komoly következményekkel járhat.
Johnson, T., Boon, H; Where does homeopathy fit in pharmacy  practice? Am. ]. Pharm. Educ. 71, Article 07, 2007.
MKM
Gyógyszerészet
(2007.07.18. 08:51)

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősen felhős az ég, elszórtan kisebb havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag