+11° - +28°
Nincs front

Gyógyuljon nyomás alatt!

Kiss Éva

Magasabb nyomás alatt extra adag oxigén juttatható a szervezet szöveteibe - ez a hiperbár kezelés lényege.

Egy kis fizika

A hiperbár oxigenizációs (HBO) terápia egy régi szabály, a Henry-féle gáztörvény előnyét használja ki, miszerint magasabb nyomáson nagyobb mennyiségű gáz oldódik be a folyadékba. A páciensek túlnyomásos kamrában oxigénmaszkon át 100 százalékos, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be. A HBO-terápia során a megnövekedett környezeti nyomás miatt már nemcsak a vörösvértestek szállítják az oxigént, hanem a vér folyékony fázisa, a vérplazma is.
A kezelés hatására a vérplazmában oldódott oxigén mennyisége a normális körülményekhez képest akár a húszszorosára is megnőhet, kiemelkedően javítva ezzel a sejtek és szövetek oxigénellátását. A magas O2-koncentrációjú vér a véredényeken keresztül a test minden részére eljut és minél nagyobb a vérplazma oxigén koncentrációja, annál mélyebben tud a szervekbe, szövetekbe behatolni - akár négyszer nagyobb távolságra is, mint azt normál körülmények közt tenné. Az ellenőrzött körülmények között megnövelt nyomás és a tiszta oxigén együttes hatása segíti elő a betegek intenzívebb és speciálisabb gyógyulását.

Műtéteket is segít

A modern hiperbár oxigén-terápia kezdetén, az 1950-es években az amszterdami egyetem hiperbár kamrájában végeztek szívoperációkat. A műtét előtt a beteg HBO-kezelést kapott, azaz testszöveteinek oxigéntartalmát feldúsították, így ennek köszönhetően maradandó károsodások nélküli hosszabb ideig tartó szívleállást is kibírt. A HBO-terápiát azóta növekvő sikerrel használják mind több országban és egyre több olyan betegség kezelésére, ahol a szervi funkciókárosodás, szövetelhalás, a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenálló-képesség eredendő oka a mikrokeringési zavar okozta lokális oxigénhiány

Mintha repülőben ülnének

Magyarországon a német Haux gyárból származó 18,5 tonnás kamrában szakorvosi, ápolói, technikusi felügyelet mellett egyszerre tizenkét gyógyulni vágyó foglalhat helyet. A betegek repülőgépüléshez hasonló karosszékben ülnek, vagy - ha állapotuk ezt igényli - speciális hordágyon fekszenek a terápia alatt. A kezelési idő diagnózis- és állapotfüggő, általában 1,5-2 bar nyomáson 1-3 órát vesz igénybe. Ezalatt az idő alatt lehet olvasni, vagy fejhallgatón át rádiót, CD-t hallgatni. Az adott betegségnek megfelelő kezelés meghatározása a hiperbár orvosok feladata, akik minden esetben a páciens kezelőorvosával együttműködve alakítják ki terápiás terveiket, rendszeresen konzultálnak vele és referálnak neki a HBO-oldalról várható terápiás eseményekről.

Számos betegség kezelésére alkalmas

A testben az oxigén-túlkínálat több, kedvező mechanizmust is beindít: erősíti az immunrendszert, gyorsítja az anyagcsere folyamatokat és növeli a test regenerálódási képességét is. Természetesen tudni kell azt is, hogy a HBO terápia nem egy "mindent-gyógyító" csodaszer. Bizonyos betegségek kezelése ellenjavallt, így például tilos HBO terápiával kezelni a friss tüdőműtéten átesett, vagy krónikus tüdőmegbetegedésben, az akut légmellben szenvedő betegeket, ezen kívül bizonyos pszichiátriai kórképek (pl. klausztrofóbia) miatt is el kell tekinteni a kezeléstől.

Évszázados módszer

A felfedező kedvű emberek az idők kezdete óta próbálták meghódítani a víz alatti világot; kutatták, hogyan lehetne minél hosszabb ideig ott nézelődni és dolgozni. Már az ókori görögök is ismerték a keszonkamrát, maga Hérodotosz énekelte meg az első, az irodalomban is megnevezett búvárt, Scyllist, aki állatbőrből készült búvárharangot - a mostani keszonkamrák ősét - használt víz alatti segédletként.

A keszonbetegség lényege a levegő vagy a gázbuborék megjelenése a vérben, ha a szervezet a megszokott atmoszférikus nyomásnál nagyobb nyomásnak volt kitéve, de ez a nyomás hirtelen megszűnik. Előfordul búvároknál, keszonmunkásoknál, de akár repülőgépen utazóknál is, ha a magasan szálló repülőgépben a kondenzációs levegő normál nyomása egyszerre lezuhan. A betegség súlyossága és kimenetele a légnyomás nagyságával és mértékével. Ezért alkalmazzák például búvároknál az ún. kizsilipelést, ami azt jelenti, hogy fokozatos nyomáscsökkentés után engedik csak őket a megszokott légnyomású környezetbe.

A középkorban a búvárharangokat tovább használták és fejlesztették, például Sir Edmund Halley is foglalkozott a tökéletesítésükkel. A szárazföldön dokumentáltan elsőként Nathaniel Henshaw (1628-1673) angol természettudós gyógyított az általa 'Domicilium'-nak elnevezett ős-keszonkamrával. Az ipari forradalom hídépítő-mélyépítő törekvéseinek kiszolgálására egyre szélesebb körben terjedt a túlnyomás alatti munkavégzés, mely új betegség-képet, a keszonbetegséget is "terjesztett" világszerte. A keszonbetegséget tanulmányozva dolgozta ki a modern túlnyomás-orvoslás alapjait a munkaegészségtanban Smith, Heller és Schrötter, majd őket követte a francia fiziológus, Paul Bert az 1870-es években.

Először 1908-ban, a hamburgi Elba-alagút építésekor keszon-balesetet szenvedett munkások gyógyítására alkalmaztak sikerrel oxigént túlnyomáson. A technika fejlődése a háborús (haditengerészeti) bevetések alkalmával is elősegítette a túlnyomásos oxigénterápiával kapcsolatos elméleti-gyakorlati tapasztalatok felhalmozását. Fél évszázaddal később, az 1950-es években Churchill-Davidson, Ite Boerema és munkatársaik kifejlesztették a túlnyomáson végzett oxigénkezelések modern elméleti és technikai hátterét. Ettől az időponttól a hiperbár oxigénterápia a modern gyógyító-megelőző orvoslás stabil alkotórészévé vált. Európában mintegy 200 hiperbár centrum működik, de például Pekingben több HBO-centrum található, mint Európában összesen.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag