Egy különleges orvosi eszköz: a pióca

Natalya Lepyoshkina mosolyogva eteti háromhetes "védenceit" meleg marhavérrel. Az etetés után vizes öblítés következik, majd elteszi őket üvegekbe. "Boldogok, hogy teleették magukat" - mondja, ahogy a fiatal piócák megduzzadva táplálékuktól fészkelődve elhelyezkednek konténereikben, melyek a következő étkezésig otthonként szolgálnak.
Lepyoshkina védencei a Nemzetközi Orvosi Pióca Központ évente tenyésztett hárommillió piócája közé tartoznak. A világ legnagyobb piócatenyésztő központját 1937-ben alapították. A Moszkvától néhány kilométerre dél-keletre fekvő Udelnaya, egy egyszerű faházakból álló falu ad otthont a központnak, mely egyre népszerűbb a tudósok körében, akik újra felfedezik a vérszívó állatokban rejlő lehetőségeket.

Az elmúlt években kutatókon kívül nyugati kormányok, sőt még hollywoodi sztárok is helyeselni kezdték a piócák alkalmazását annak ellenére, hogy az állatok évtizedekre háttérbe szorultak, és középkori emlékként tartották őket számon. A The American Journal of Nursing idén arról számolt be, hogy a pióca kezelés reneszánszát éli, és elsősorban a plasztikai és rekonstruktív sebészet betegeit segíti. Hasznos lehet továbbá egyes vér- és szöveti betegségek kezelésében is.

Az USA kormánya 2004-ben hagyta jóvá a piócák "orvosi eszközként" való alkalmazását. Demi Moore színésznő tavaly hozta nyilvánosságra, hogy Ausztriában pióca kezelésen esett át vérének méregtelenítése érdekében."Ma már tudományosan bizonyított gyógyító módszerről van szó" - nyilatkozta Gennady Nikonov, az udelnayai pióca központ igazgatója, akinek irodájában csaknem egy egész falat borítanak a különböző európai és orosz intézetektől nyert díjak. Nikonov reméli, hogy a kutatók újabb területeket is találnak a piócák hasznosítására, ami tovább javítaná központjának üzleti sikerét.

A telep nem csak Oroszországban számít piacvezetőnek. Évente több tízezer piócát szállítanak egy francia céghez, mely kiszolgálja a nyugati piacot. "A piócák egyre többet elárulnak titkaikból" - állítja Nikonov. A központban tett séta során szobák sorával találkozhatunk, melyekben a magas fémpolcokon üvegcsékben különböző fejlődési stádiumú vízben úszó piócákat látni. Néhány teremre ki van írva: "Párosodás". Itt az állatok nagyobb teret kapnak, melegben és fényben tartják őket, hogy ideális körülményeket biztosítsanak a pióca románchoz. Kék köpenybe és fehér köténybe öltözött nők kis hadserege ügyel minden egyes pióca életciklusára a csúszkáló apróságokkal teli gubók megnyílásától a felnőttek orvosi célú előkészítéséig.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag