Akupunktúra és gyógyítás

Az akupunktúra az acus = tu és pungo = szúrni szóból ered. Kínai neve: csen-csiu.

Alapelvek és princípiumok

Az akupunktúra az acus = tu és pungo = szúrni szóból ered. Kínai neve: csen-csiu. A kínai medicina furcsa túltengésben szenved. Embert ugyan nem boncolt, de hatalmas anatómiája van, ahol a szerveket barátság, számmisztika, asztrológia, geometria, szimmetria, esztétika kapcsolja össze, rendeli egymás alá. Tízezerféle lázat ismer, és herbakultuszával fantasztikus gyógyszertára van. A betegségekről 3000 éve vezet statisztikai karakterológiát.
A kínai univerzizmus és taoizmus panteista felfogása az emberi testet a világ kicsinyített makettjének képzeli el. A mikro- és makrokozmosz analógiáit keresi. A föld maga az emberi test, a fej az égbolt, a haj a csillagok, az ember csontváza a hegyeket jelenti. A véredények folyamok, a négy végtag a négy évszak, az év tizenkét hónapja a nagy ízületeknek, a napok pedig a test 365 kis ízületének felelnek meg. A szívet a Nagymedve csillagképpel, a szemet és a fület a Nappal és a Holddal hozzák kapcsolatba. Tudományfilozófiailag vizsgálva a különbséget a keleti és a nyugati orvoslás között: a nyugati inkább ok-okozati, elemző-következtető, míg a keleti összegző-megsejtő, egészet látó, hasonlító-egybegyüjtő.

Mértékek

Az akupunktúra mértékegysége a cuny, ami a páciens saját, kb. egy hüvelykujjnyi szélességének felel meg. Úgy állapítjuk meg, hogy kört képeztetünk a páciens nagy- és középső ujjából. Az individuális, kizárólag a páciensre jellemző cunyt a középső ujj II. ízén, a két bőrredő közötti távolság adja. Ez a mértékegység képezi továbbiakban a testen végzett beavatkozások meghatározásának kiindulópontját. Szép hasonlatossága van e rendszernek a düreri aránytannal, az elv ugyanaz: minden embernek önmaga az aránya. A nyugati medicinában ez is teljesen másképpen van: tapasztalati úton konstruált, egészségesnek hitt, többnyire az amerikai statisztikák átlagértékeinek megfelelő szintre állítják be pl. a beteg ionjait, máj- és egyéb enzimjeit, vizelet- és vérértékeit, szívfrekvenciáját stb. Sok esetben ezen átlagértékek perdöntőnek bizonyulnak annak eldöntésében, hogy az embert azonnal betegnek minősítik-e, vagy ehhez még további, nem igazán stresszmentes vizsgálatokra van szükség. A nyugati diagnosztika csak azonosítja, átlagértékeivel csak kifejezi a beteget.

A jin és jang elve

A szinuszhullámvonallal felezett kör, mely a taoizmus tanítása szerint folyamatosan, dinamikusan egymásba alakul, a természet világában az egység és az ellentét alaptörvényét szimbolizálja.

Rokonítható ez az elv a vegetatív idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus hatásaival, bár annál jóval általánosabb érvényű. A jin-jang elv tetten érhető a világ más szellemi áramlataiban is. Gondoljunk csak a magyar történelem kettőskirály-intézményére - Holdkirály: gyula, Napkirály: kende - , amelyet az Árpád-ház mindvégig fenntartott, vagy az ősi teremtésmítoszokban fellelhető androgün élőlényre, a férfi és a női lelkület egymást vonzó-taszító egységére. Leegyszerűsítve, ha a jin: Pindarosz, Dante, Bach, Raffaello és Arany János, fogalmilag pedig: arány, rend, kristály, harmónia, fegyelmezett bizonyosság, akkor a jang: Beethoven, Van Gogh, Michelangelo, Dosztojevszkij és Ady Endre, fogalmilag pedig: erjedés, örvény, idéző mámor, kísértő önkívület. Jin: az Evangélium mondatai, jang: pedig Bartók disszonanciája.

Meridiánok:

A hagyományos kínai orvoslás (HKO) szerint a meridiánok az energiaáramlás útjai (TAO), vezetékei, csatornái. A testet láncolatszerűen behálózva bonyolult rendszert alkotnak. Ezek szabályozzák a különböző szervek muködését, és szállítják a vitális energiát. 12 páros főcsatorna és 8 páratlan különleges vezeték létezik, amelyek nagyjából az egyes szerveknek felelnek meg. A csatornákban észlelhető energetikai rendellenességek (diszfunkciók) a betegségek fő megnyilvánulásai. Az energiaáramlásnak a meridiánokban (csatornákban) felszínes és mély köre van.
A meridiánokban tehát energia kering, amit ospárának, csi-nek neveznek.A csi a meridiánláncolatban szigorúan meghatározott sorrendben, periodikusan kering. Kétóránként más-más meridiánban éri el az energiatelítettségét: ez a meridián maximum ideje. Egy teljes ciklus ideje 24 óra. Az egyes szervek optimális idejének élettani alapja van. Pl. a tüdő aktivitása az óradiagram szerint hajnali 3-5 óráig tart. Az asztmás rohamok zöme is ekkor szokott fellépni. A reggeli székletürítés pedig a vastagbél meridián csúcsidejében reggel 5-7 óráig esedékes. A hármas melegítő maximális ideje pedig összhangban van azzal, hogy a lázas megbetegedések leggyakrabban este 21-23 óráig járnak felszökő magas lázzal. A szexuális aktivitás ideje pedig 19-21 óráig a legerosebb, a filmek is ilyenkor borzolják a legjobban a libidónkat. Az optimális időben végzett kezelés a meridiánon nyugtató, csillapító (szedatív), röviddel utána serkentő (tonizáló) hatású.

Pontok

Az akupunktúrás pontok a meridiánokon helyezkednek el. Ezek kb. 0.5-2mm átmérőjű kis területek. Érzékenységük betegségekre utal. Minden betegségre meghatározott pontkombináció, ill. pontmintázat jellemzo. Ezekbe a pontokba tűt szúrva a betegség megszüntethető. Egy-egy betegség tehát egy-egy geometriai alakzatnak fogható fel.

  1. Betegség esetén fájdalmassá válnak.
  2. Nyomásérzékenyek.
  3. Elektromos ellenállásuk kicsi.
  4. Légzőpontként működnek ( a pont CO2-leadása fokozott). Ennek felfedezése magyar kutató, dr. Eöry Ajándok érdeme.
  5. Sok receptort tartalmaz.
  6. Minél távolabb van egy pont az agytól, annál hatásosabb.
  7. A terápiában legalább 15-féle pontminőséget alkalmaznak.
  8. A pontba fecskendezett helyi érzéstelenítő felfüggeszti a pont hatásait.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban hétfon délelőtt általában csak kevés felhő lesz az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag