Z-generáció: az anális és orális szex a divat

Tinédzser gyerekek szülei számára rémisztő lehet az adat, miszerint évről évre csökken az átlagéletkor az első szexuális aktust illetően. Ezt a folyamatot gyorsítja, erősíti a technikai fejlődés, ráadásul, amit korábban perverziónak véltünk, az nagyon sok fiatal szemében az élet természetes dolgai közé tartozik.

Egyre korábban kezdik a fiatalok a szexet

Miközben az A-HA Program név nélküli felmérése szerint 2011-ben az első szexuális aktusra Budapesten 15,3, vidéken 15,7 éves átlagéletkorban kerül sor, vagyis egy évvel hamarabb, mint 2001-ben, a tinédzserek ismerete a szexualitással , a védekezéssel, az intim higiéniával kapcsolatosan továbbra is nagyon hiányos.

Mit ne tegyünk egy kamasz szüleiként? A szülői hivatás egyik érdekes és fontos kihívása, amikor a gyermek tizenéves kora elején érdeklődni kezd az ellenkező nem iránt. Hogyan érdemes kezelni ezt a helyzetet, és mitől kell tartani ?

Szex, anális szex, orális szex, fiatalok, tinédszerek, szexuális felvilágosítás, erotika
Hiányos tudással és egyre korábban kezdik a fiatalok a szexet

Szülni 14 évesen?

A felmérés kapcsán természetesen átlagéletkorról beszélünk - mondja dr. Szőnyi György nőgyógyász, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság programigazgatója. - Nekem is volt páciensem, aki 14 évesen már szült, míg mások értelemszerűen később kezdik a nemi életet. Szerencsére az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent a 19 év alatti korosztályban a terhességmegszakításra jelentkezők száma , de nem akkora mértékben, mint más korosztályokban. Jelenleg évente 40 ezernél valamivel kevesebb terhességmegszakításra kerül sor Magyarországon, ennek 10-12 százalékát teszik ki a 19 év alattiak.

Terhességmegszakítás: veszélyek és szövődmények Sajnálatos jelenség, hogy még ma is sokan a megszakítást a fogamzásgátlás eszközének tekintik. Az alábbiakban ezt a szemléletet szeretnénk megváltoztatni, rádöbbenteni az említett nőket, hogy valójában minden alkalommal műtéten esnek át. A magyarországi statisztikák nagyjából megfelelnek a nemzetközi trendeknek is. - A rendelőnket felkereső nők között nem kimagaslóan magas a 20 év alattiak aránya - mondta korábban a dr. Christian Fiala, a bécsi Gynmed Ambulatorium szakmai vezetője. - A terhességmegszakítást végeztetők csupán 1,4 százaléka 14 év alatti, további 13,1 százalék pedig a 16-20 éves korosztályba tartozik.

Tehát a 20 év alattiak az abortuszt választók 14,5 százalékát teszik ki, míg a 21-25 év közöttiek (ők adják a hozzánk érkezők legnagyobb hányadát) 21,6 százalékot képviselnek. Ausztriában egyébként a szülő nők kicsit több, mint 3 százaléka 19 évesnél fiatalabb, arányuk minimálisan alacsonyabb, mint a 40 felett szülőké (3,7 százalék). A fogamzásgátlással kapcsolatban azonban azt tapasztaljuk, hogy a hozzánk érkezők majdnem fele vagy egyáltalán nem, vagy nem megbízható módszerrel - megszakított közösüléssel vagy naptármódszerrel - védekezett.

A szexuális úton terjedő fertőző betegségek kapcsán nehezebb pontos statisztikát mondani. A HPV-fertőzés a szexuálisan aktívak között legalább 20 százalékos, ezen a területen itthon sokat segíthet a hetedikes lányoknak felkínált ingyenes oltási lehetőség.

Az extrém már hétköznapi

A szakember szerint tudomásul kell vennünk, hogy manapság olyan mértékben vált technikailag elérhetővé mindenféle tartalom, hogy megfelelő felvilágosítás nélkül a fiatalok számára a pornó könnyen az általános szexuális viselkedés kategóriájába kerül. De ez csupán az egyik oka, hogy anális és orális közösülésre is egyre gyakrabban vállalkoznak a fiatalok. A terhességtől való félelem, illetve a szüzesség kvázi megóvásának illúziója miatt is egyre divatosabb a szexnek ezen formája.

- Nem dughatjuk homokba a fejünket - mondja dr. Szőnyi György -, tudomásul kell vennünk, egyre fontosabb jelentősége lesz az iskolai felvilágosításnak és az otthoni beszélgetésnek a szülőkkel.

szex, szexuális felvilágosítás, tinédzserek, fiatalok
Nagy jelentősége van az iskolai felvilágosításnak, de sokan nem veszik komolyan

<br />Sok a tabu téma

Révész Renáta Liliána pszichológus szerint a társadalmi elvárások csak lassan változnak, ezért sok dologról még ma sem tudunk igazán beszélni. Sokáig olyan kulturális közegben éltünk, ahol az egyénnek meg volt szabva, mit csinálhat. Most sokkal nagyobb a fiatalok mozgástere, de sokkal kevesebb a rendelkezésükre álló információ, iránymutatás.

- Természetesen nem a szexualitás technikai részével kapcsolatban tudatlanok - mondja Révész Renáta Liliána. - Sőt éppen az az egyik fontos probléma, hogy a párkapcsolat fogalma összekeveredik náluk a szexuális élmények keresésével. Holott ez is olyan dolog, amit lépésről lépésre kellene megtanulni. Ha nem így történik, akkor korán beköszönt a kiégés, amire válaszként azon kezdenek el tűnődni, milyen furcsaságokat tudnának belevinni a szexuális életükbe, hogy egy kicsit feldobják azt.

A pszichológus szerint fontos lenne, hogy a szülők őszintén beszéljenek gyerekeikkel a párkapcsolatról, a testi érintkezésről. De ne arról, vagy ne csak arról szóljon a felvilágosítás, hogy miként születik a kisbaba, hanem a személyes élményekről, érzelmekről és döntésekről bizonyos pillanatokban. Nagyon fontos, hogy sosem késő ezt beszélgetést elkezdeni.

R. Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője szerint az internet mindannyiunk életét befolyásolja. Nagy hatással van a tizenévesek és a fiatalok kapcsolataira, szociális életére, így a párkapcsolatok alakulására is.

- Az elmúlt években a szociális élet, a barátainkkal való kapcsolattartás jelentős része (nem csak tizenéveseknél, hanem felnőtteknél is) az internetre tevődött át. Az életünk sokkal nagyobb részébe engedjük be a tágabb ismeretségi kört, vagy esetenként a teljes nyilvánosságot, mint korábban. Az intimitás, az intim zóna védelme jelenleg újradefiniálásra, új határok kijelölésére vár. Tapasztalataink szerint sok fiatalnak szomorú történeteken keresztül kell megtapasztalnia, hogy vissza lehet élni azzal, ha másokat beenged ezen határokon belülre. Például párkapcsolaton belül készült képei nyilvánosságra kerülnek, egy esetleges szakítás után a zsarolás eszközévé is válhatnak.

Biztonságban a neten A Safer Internet Program (SIP) konzorciumának a feladata több rétegű: a felvilágosító, ismeretterjesztő munkától a konkrét segítségig tart. Ezen belül a Kék Vonal feladata telefonon és online felületein keresztül az internet használattal kapcsolatos témákban a konzultáció, tanácsadás, lelki segítségnyújtás. Dr. Kisfaludi Gábor, a SIP önkéntes oktatója úgy véli, hogy a fiatalok ugyanúgy információt gyűjtenek és mintákat keresnek, mint elődeik. Ami a minőségi változás, az az információgyűjtés és -megosztás lehetősége.

A gyermek akár 7-8 évesen is szembe találja magát olyan információval, amit nem tud értelmezni. Reakcióként vagy (még) nem érdekli és tovább lapoz, vagy felkelti az érdeklődését és ebben az esetben jó eséllyel meg is osztja azokat kortársaival. A kontroll gyakorlatilag teljes hiánya miatt a gyerekek egymást "világosítják fel ", egyébként meglévő gátlásaikat egymás hatására könnyen vesztik el, a közösségeik által elvárt magatartásmintákat utánozzák.

Amikor a fiatal szexuális élete már nem csak a virtuális térben jelenik meg , a virtuális tér szereplői is áttevődnek a valóságba. Ha ezt megelőzően a szülő nincs jelen a fiatal életében, itt már komoly akadályokkal kell szembenéznie. - Ha a már kialakult képpel rendelkező fiatal szexuális életébe akar beleavatkozni, abból jelentős feszültség keletkezik a szülő-gyermek kapcsolatban - mondja dr. Kisfaludi Gábor.

- Ha részt szeretnénk venni az életükben, akkor meg kell tanulnunk a fiatalok gondolkodási módját és a kommunikációs csatornáik kezelését. Gyermekünk ugyanis mindent leír magáról, amit fontosnak tart, és azt kiposztolja, megosztja a barátaival. Ha tudjuk használni a Facebookot , és vesszük a fáradságot, hogy meg is nézzük a profilját, sok érdekes információval leszünk gazdagabbak anélkül, hogy kémkednénk utána. Ráadásul ezt ő sem tekinti kémkedésnek, hiszen kiposztolta. Persze ha visszaélünk vele, akkor ne lepődjünk meg, ha letilt bennünket.

Vigyázzunk rájuk! Egy nemrég napvilágot látott nemzetközi kutatás alapján a 11 és 16 év közötti lányok leggyakoribb keresőszava az interneten a pornó. Ezzel párhuzamosan az elmúlt öt évben az internetes zaklatás áldozatainak aránya 7-ről 15 százalékra emelkedett. A megoldás persze nem az internettől való eltiltás, sokkal inkább a megfelelő kommunikáció és a korosztálynak megfelelő szűrőprogramok telepítése.

A szűrőprogramok a kéretlenül felugró erőszakos tartalomtól vagy pornótól kímélnek meg bennünket, de mivel egy kiskamasz viszonylag könnyen ki tudja ezeket játszani, érdemes inkább megtanítani a felelősségteljes internethasználatra, illetve arra, hogy amit ott lát, az nem feltétlenül a valóság.

A cikk a Nők Lapja Egészség korábbi számában jelent meg.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.